Távcsővásárlás kezdőknek

Itt minden Téged foglalkoztató alapkérdés feltehetető, legyen az csillagászati elméleti, vagy távcsővásárlással, -használattal, vagy az égbolton való tájékozódással kapcsolatos gyakorlati kérdés!
Kukac
Hozzászólások: 950
Csatlakozott: 2011.05.06. 18:32

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Kukac » 2013.12.14. 20:09

Ha sima 200/1000 (vagy hasonló) Newton távcsövekkel készült fotókat nézel,
akkor az hasonló, amit a Dobsonnal lehetne fotóni egy német EQ állványon.
DE: ha asztrofotókat nézel és azt gondolod, hogy szabaszemmel is ezt fogod látni, akkor ott gondol lesznek!

Keress olyan webolalakat, ahogy szabadkézzel rajzolnak (Astro-sketching), az sokkal jobban hasonlít arra,
amit a szemeddel láthatsz.

pl.: http://www.cloudynights.com/ubbarchive/ ... ll/fpart/1
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2013.12.14. 20:13

Fotózáshoz ezeket a 200-as optikákat tökéletes felrakni EQ5, HEQ5, Celestron CAM5 mechanikákra. Persze lehet még finomítani követéssel, stb.
pakala
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: 2013.12.09. 08:49

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: pakala » 2013.12.14. 20:23

Kukac írta:Ha sima 200/1000 (vagy hasonló) Newton távcsövekkel készült fotókat nézel,
akkor az hasonló, amit a Dobsonnal lehetne fotóni egy német EQ állványon.
DE: ha asztrofotókat nézel és azt gondolod, hogy szabaszemmel is ezt fogod látni, akkor ott gondol lesznek!


Értem, köszi.
Igen, igen tudom, hogy mások a képek, ez már az elején tiszta volt. :D
kincsesm
Hozzászólások: 124
Csatlakozott: 2009.09.19. 13:00

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: kincsesm » 2013.12.15. 19:59

Ha már így szóba került a 200/1200 dobson, gondoltam megosztom a tapasztalataim, mivel nekem is ez volt az első "normális" távcsövem. Kezdem a legelejéről mivel van némi tanulsága a történetnek. Nagyon régen kaptam egy kis refraktort (pontosabban összespóroltam rá, még gyerekként). 5 cm átmérőjű volt, és mint később kiderült, műanyag lencsés volt, zoom-os okulárral, de csak 35x-ös nagyítással adott használható képet. Annyiba került, amiért most lehetne kapni pl. egy 70/500, és egy neves optikai boltban árulták. A becsapás elég csúnya módja volt... Ha még egy áruházban lehetett volna kapni, ott nem vár mást az ember... de egy optikusnál? Mindegy, kb. 5 év múlva ugyanezt a típust 3000 ft-ért (tehát a töredékéért!) árulták az egyik első áruházláncnál. Akkoriban nem volt internet, és más csillagászokat sem ismertem, nem tudtam mi a jó kép és mi nem. Elég rossz boltot csináltam (a távcső még a jupiterholdakat sem mutatta!)

1. Szabály: távcsövet olyantól vegyél, aki ért is hozzá, és előtte próbálj ki legalább 4-5 különféle távcsövet, hogy tudd mi jó, mi nem, és mire számíthatsz annyi pénzért.

Sok év után, 2008-ban eldöntöttem, hogy kell egy "normális" távcső. Sok tapasztalatom akkor sem volt, de legalább alaposan utánaolvastam. Úgy döntöttem, a legnagyobb átmérőt veszem, amit meg tudok fizetni. Ez egy 200/1200 SW dobson volt. Mint utóbb kiderült, ez még az a méret, amit egyben a zsámollyal még viszonylag könnyen hoz-visz az ember éjszaka az udvaron, valamint a legtöbb átlagos autóba még épp befér (szorosan). Az első tapasztalatok a távcsővel: gyenge! Miért?

Azt akkor is tudtam, hogy nem szabad asztrofotókhoz viszonyítani, de azt csak sejtettem, hogy ekkora átmérőnél milyen mértékben jelentkezik a légkör zavaró hatása (pl. néha 3 óra lehűlés után 120x nagyításnál nem lehet élesre állítani, mert annyira vibrál a kép). Amit viszont egyáltalán nem tudtam, az a jó okulár jelentősége! Ettől függetlenül megpróbáltam kihozni belőle a maximumot, és a türelem, kitartás nagyon megérte. Meg kellett tanulni a távcsövet használni, és látni vele. Enélkül akármekkora a távcső, csalódás lesz elsőre. Ha mélyegezni akarsz, mindenképp nagy átmérő kell szerintem. Hogy fényerős, vagy nem az vizuálisan nem számít. Ha nézel egy galaxist, az először egy halvány pamacs lesz 15, vagy egy 25 cm-es távcsőben is. de minél nagyobb az átmérő, annál fényesebb a pamacs, és annál könnyebben jönnek a részletek, kontrasztkülönbségek.

Mire is volt jó a 200/1200 dobson?

1. Gyakorlatilag megtanultam mélyegezni vele, mert ahhoz már elég ez az átmérő. Sok objektum már érdekes részleteket, árnyalatokat mutat, nem kell beérni azzal, hogy megtaláltam és ennyi. Megjegyzem, néhányan írják, hogy már 10 cm-es távcsővel is látnak olyan részleteket, olyan halvány objektumokat, amit elméletileg 30 cm-essel sem könnyű... Ez elég ritka. Ne ehhez viszonyíts! Van, akinek ez 10 év után sem megy, hiába megy fel a hegytetőre, csak hiányzik még vagy 2 magnitúdó...

2. Bolygóra lehet használni a dobsont, csak nagy nagyításnál mindig korrigálni kell, mert gyorsan kimegy a képből. Emiatt a legnehezebb részletek, amikhez koncentrálni kellene, rejtve maradhatnak. Holdra, Jupiterre használtam már 315x-ös nagyítással. Ha kivételesen jó az ég, nagyon részletgazdag a kép (bár 15-20 másodperc alatt kimegy a képből a Jupiter) . Itt kritikus az, hogy kivárd mire lehűl a távcső a környezeti hőmérsékletre (1-1,5 óra), és a gyári/olcsó okulárokat el kell felejteni. A nagy átmérő miatt a Holdnál jól jön a szűrő. Az esetek nagyobb részében nem fogod tudni élesre állítani 300x-os nagyításnál a légkör miatt.

3. Bár nem csillagászati dolog, de ez a dobson bevált repülőgép fotózásra is (primer fókuszban a fényképezőgép).

Én utólag visszagondolva nem bántam meg a vételt, afféle mindenes távcsőnek jó. Ha nagyon vibrál a légkör, 48x-os nagyítással akkor is órákig lehet nézelődni a mély-ég objektumok között. Bár jelenleg az elsődleges távcsövem egy akromát, hosszú távon nagyobb newtonokban gondolkodom.

Fotózásról:
A dobsonnal gyakorlatilag nem tudsz fotózni mást, csak a Holdat. A többihez már mechanika kell. Egy EQ-6 biztosan elbírja a tubust. A kérdés, hogy mi a célod az asztrofotózással? Ha művészi szinten akarod űzni ezt a hobbit, abban még nem tudok segíteni. Ha csak egyszerűen olyan részletekre vágysz, ami vizuálisan amatőr műszerekkel elérhetetlen, akkor egy kevésbé fényerős távcsövel is, 30-40 db 1 perces képet összegezve (vezetés sem kell), rendkívüli részleteket lehet látni. Így könnyedén elérhető a 16-17 magnitúdó a képeken, bár nem lesz annyira szép. Ahhoz ált. több óra expo kell.

Először javaslom, hogy vizuálisan szerezz tapasztalatot (pl. az égbolt fényesebb objektumainak végigészlelése -->min. 1 év). Utána kezdj csak fotózni (Amikor gyűlik a tapasztalat, finomodnak az igények). Később az asztrofotózásnál nem a távcső lesz a legdrágább tartozék. ha kell egy kis fényerős távcső a fotózáshoz, a mechanika árának feléért, harmadáért vehetsz majd később.

majdnem elfelejtettem:
Azt tartják, hogy az okulár a fél távcső! A közelmúltig én is alábecsültem ennek a jelentőségét. Egy ismerősömnek van egy newtonja, amiről tudtuk, hogy prémium minőségű a tükre. A képminőség olyan közepes volt (jobbat vártunk). Beszerzett egy nagylátószögű jól korrigált okulárt, és a kép elég jó lett. Egy közepes, vagy gyenge okulár le tudja rontani egy alapvetően jó optika minőségét. Egy jó okulár drága, 30-40000-nél kezdődik, de megérheti. A lényeg, ha veszel valamilyen távcsövet, és néhány észlelés után is elégedetlen vagy a képminőséggel, először kérj valakitől egy jó okulárt, hogy tesztelni tudd. Azután eldöntheted, megéri-e cserélni.

Az ember az elején hajlamos beleesni abba a hibába, hogy mindjárt a lehető legtöbbet akar. Ebben az internet világa sokat segít. A határ a csillagos ég:

példa egy 1270-es dobsonra (átmérőben):

http://www.telescope.com/Telescopes/Dob ... p/9162.uts

Sokszor többet ér inkább kimenni az ég alá egy kisebb távcsővel, mint ilyenek birtoklásán álmodozni a számítógép előtt. Ha az ilyen óriás távcsövek teljesítménye jut eszünkbe (neten van róla anyag bőven), hajlamosak lehetünk indokolatlanul lebecsülni a saját kisebb távcsövünkét. Pár év észlelési tapasztalat után meg majd tudja az ember merre tovább a távcsövek terén.


Kicsit hosszú lett tudom, de ha ezeket nekem valaki 5-6 éve elmondja, örültem volna.
pakala
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: 2013.12.09. 08:49

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: pakala » 2013.12.16. 07:59

Kincsesm!

Köszönöm, hogy megosztottad velem a tapasztalataidat. Sok támpontot és segítséget adtál ezzel. :)
Mire megveszem a műszert, addigra elméletből már jó sok "tudásom" lesz róla.
Örülök, hogy jókat tudsz mondani a 200/1200-ról, még ha kezdetben nem is voltál megelégedve vele. Lesz türelmem hozzá és én is megtanulom azokat a dolgokat, amiket írtál. Nagyon érdekel a dolog és szeretném a legjobbat kihozni ebből a komolyabb távcsőből.

Az okulárokat egyelőre nem tudom 30000 felettiekre cserélni, de megfogadom a tanácsod és a következő tételek azok lesznek. Egyelőre van: planetary-m, Plössl-öm, és GSO barlow-om + a gyári tartozék Bariumok.
Amint tehetem komolyabbra cserélem őket.

Fotózáson igazából nem gondolkodom. Lehet, hogy ez majd idővel változik, de az még biztos, hogy azt egyáltalán nem fogom elkapkodni. Nagyon szépek az asztrofotók, de én inkább vizuálisan szeretném látni és keresni a galaxisokat és a ködöket.

Én is a kis gagyi első távcsövem után most ezzel a nagyravágyásom szeretném kielégíteni, és valószínűleg jó is lesz. A plusz információkkal pedig sokkal könnyebben fogok megismerkedni vele és megtanulni, hogy hogyan kell igazán csillagászkodni.

Köszönöm szépen!!!
krivan
Hozzászólások: 75
Csatlakozott: 2013.12.17. 08:50

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: krivan » 2013.12.17. 09:24

Sziasztok!

Én is egy ilyen távcsövet rendeltem kezdésnek.
katonajanos írta:SkyWatcher 70/500 lencsés távcső + AZ-3
· Csillagatlasz kistávcsövekhez
· Baader napszűrő foglalatban (NF070R / NF80R)


Az oldalon javasoltak hozzá egy 8-24 mm zoom okulárt, hogy spektívként is jól lehessen használni (szempont volt nálam, hogy ha lehet, akkor természetmegfigyelésre is használni lehessen a távcsövet).

Itt a fórumon javasoltatok 6mm GoldLine okulárt, illetve több hozzászólásban is olvastam, hogy a Plössl okulárok jobbak lennének, amit a boltban némi felárral lehet megvásárolni. Ezek 10 és 25 mm-esek.

Valószínűleg a kérdésemből (is) :-) kiderül, hogy kezdő vagyok: A két Plössl okulárt gyakorlatilag lefedi a javasolt zoom okulár, illetve a 6mm GoldLine is szinte ott van tartományon belül. Gondolom itt a minőségnek is legalább akkora szerepe van mint a matematikának és a millimétereknek.

Ti hogyan döntenétek, ha a Napot, Holdat, bolygókat és a természetet szeretnétek ezúton is megkedveltetni a gyerekekkel (és jó apuka lévén aki ügyel arra, hogy jó modell vasutat kapjon gyerek, ugye :-)) ) én se csalódjak a távcső használatában? Érdemes gyúrni a 3 okulárra és a zoom okulárra vagy ezek között valamelyik minőségben csereszabatos lehet?

Válaszotokat előre is köszönöm.

Üdv,
Tibor
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2013.12.17. 12:33

Szia!

A zoom okulárok mindig valami kompromisszumot jelentenek a fix fókuszúakhoz képest. Amcsill-ok ritkán használják őket. És elgondolkodtató, hogy a fix fókuszúak valóban lefedik az általad választott zoom terjedelmét. Ha veszel zoomot a földmegfigyeléshez, és fixet is, akkor viszont ne adj kompromisszumot a fix fókuszú csillagászati okliknál, vedd ahhoz a legjobbakat. Bár szerintem bőven elleszel akár a zoommal, akár a fix fókuszúakkal...
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2126
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2013.12.17. 13:50

Én először kipróbálnám a gyárilag adott - egyáltalán nem rossz minőségű - 10 és 25 mm-essel, és ha ezután úgy érezném, akkor venném meg a zoom-ot, hisz az gyakorlatilag ugyanazt tudja. Majd meglátod. A 6 mm-est meg úgysem helyettesíti, mert a 6 és a 8 mm között (pontosabban a 83 és a 62x nagyítás között) van ám különbség.
krivan
Hozzászólások: 75
Csatlakozott: 2013.12.17. 08:50

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: krivan » 2013.12.17. 14:05

Akkor ha jól értem, a gyárilag adottak mellé még érdemes lehet a 6 mm-est beszerezni és utána a zoom-ot, ha szükségét érzem.
Létezik egyébként valamilyen "látható" összehasonlítás, hogy pl a különböző okulárok által adott látvány mennyiben tér el? Olyanra gondolok, hogy pl a Hold adott fázisában egy-egy okulár milyen képet ad.
Nyilván nem könnyű egy ilyen tesztet csinálni, mert a körülmények gyorsan változnak.
Tibor
Avatar
BZd
Hozzászólások: 236
Csatlakozott: 2009.11.21. 12:39

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: BZd » 2013.12.17. 18:29

krivan írta:Akkor ha jól értem, a gyárilag adottak mellé még érdemes lehet a 6 mm-est beszerezni és utána a zoom-ot, ha szükségét érzem.
Létezik egyébként valamilyen "látható" összehasonlítás, hogy pl a különböző okulárok által adott látvány mennyiben tér el? Olyanra gondolok, hogy pl a Hold adott fázisában egy-egy okulár milyen képet ad.
Nyilván nem könnyű egy ilyen tesztet csinálni, mert a körülmények gyorsan változnak.


A 70/500-hoz valóban elkél egy kényelmes betekintésű, rövid fókuszú okulár, egy 4, vagy 5mm-es Planetary is kiváló választás.
Ha van rá keret, akkor érdemes megvenni a Plössl okulárokat a gyári helyett, főleg a 10mm-es gyári Barium nem egy nagy szám, az már érezhetően jobban színez és torzít, mint egy Plössl.

A makszutov.hu-n volt lényegretörő, összehasonlító okulárteszt:
http://makszutov.hu/tudastar/nepszeru-2 ... esztje.php
http://makszutov.hu/tudastar/nepszeru-1 ... esztje.php

Mindkét mezőnyben szerepelt a 8-24mm.
Válasz küldése

Vissza: “Az alapismeretektől a távcsővásárlásig”