Mit láttam?

Egyéb, a fenti kategóriákba nem besorolható jelenségek, égi események észlelése
Porrima
Hozzászólások: 254
Csatlakozott: 2009.09.20. 20:52

Mit láttam?

Hozzászólás Szerző: Porrima » 2009.10.03. 21:09

Ma este a 3 éves unokámnak mutattam, hogy nézdd, ott az a fényes csillag a Jupiter.
Nem akartam hinni a szememnek, amikor a gyerek fejét irányítva egyszer csak a Jupitertől 8 óra irányában kb. 3 fokra megjelent egy fénypont, amit (utólag) 0-1 mg-sra becsültem. Mi a fene? De még gondolkozni sem volt időm, amikor másodpercek alatt elhalványult teljesen. Elmozdulást nem észleltem! Ahogy tovább néztem a területet, kicsit távolabb az előző helytől ismét fényesedni kezdett valami, talán 3 mg-ig, és megint elhalványult. Gyorsan felnőtt segítséget hívtam, hogy vizionálok-e, de ezután már semmi ilyesmi nem látszott. Mindez történt ma 17:00+-5-10 perc UT-kor.
Változó fényű műholdakat láttam már nem egyet, de ami ennyire lassan mozdult, s ahhoz viszonyítva ilyen gyorsan változtatta a fényességét, olyanra nem emlékszem.
Nem néztem még utána sehol műholdaknak, hanem gyorsan leírtam, amíg friss az emlékezetem.

Porrima
orhazoli
Hozzászólások: 73
Csatlakozott: 2009.09.16. 17:44

Re: Mit láttam?

Hozzászólás Szerző: orhazoli » 2009.10.04. 14:56

Kedves Gyuri!

Már én is láttam hasonló jelenséget. Azután kiderült, hogy egy távoli repülőgép reflektora villant. A gép pontosan felém tartott. A helikoptereket is felszerelik reflektorokkal.

Baráti üdvözlettel: OZO
Porrima
Hozzászólások: 254
Csatlakozott: 2009.09.20. 20:52

Re: Mit láttam?

Hozzászólás Szerző: Porrima » 2009.10.04. 22:56

orhazoli írta:Már én is láttam hasonló jelenséget. Azután kiderült, hogy egy távoli repülőgép reflektora villant. A gép pontosan felém tartott. A helikoptereket is felszerelik reflektorokkal.


Erre nem gondoltam, de nagyon valószínűnek látszik ilyen eset, annál is inkább, mert tőlünk jobbra és balra légifolyosó van, így kb. abban az irányban is, ahol láttam a leírtakat.
freecylons
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2009.10.09. 08:27

Re: Mit láttam?

Hozzászólás Szerző: freecylons » 2009.10.09. 08:36

Tiszteletem!

Tegnap este 8óra tájban egy erősen narancssárga valamit sikerült többed magammal megfigyelnünk. Végeredményben keresztül haladt az égbolton. Akkora volt mint egy nagyobb csillag és erősen pulzált. Kb. az égbolt felénél kialudt a "lángolás" és lámpák (fehéret és pirosat sikerült megfigyelni)kezdtek nagyon gyorsan stroboszkóp szerűen villogni és így haladt tovább. Nem tudom melyik csillagképnél lépett a légkörbe, de a nagygöncöl irányában tűnt ki a szemünk elől. Kicsivel mögötte pont egy rendes repülő haladt, szóval láthattuk is a különbséget, milyen, ha egy normális repülő és egy valami teljesen ismeretlen dolog halad. Számunkra UFO volt, mert nem tudtuk beazonosítani. De semmiképp nem mondanám, hogy idegen dolog. Szerintünk valami űrjármű léphetett be a légkörbe és a plazmaégést láthattuk, és utána azt, ahogy a légkörben haladt tovább. Igazából, az lenne a kérdésem, hogy tudja-e valaki, hogy milyen járművet figyelhettünk meg tegnap este 8 óra tájban? És látta-e még valaki hozzánk hasonlóan ezt a jelenséget?

Köszönöm előre is!

István
Janicsillagasz
Hozzászólások: 639
Csatlakozott: 2009.09.22. 13:13

Re: Mit láttam?

Hozzászólás Szerző: Janicsillagasz » 2009.11.02. 19:23

De kár hogy még csak most olvasom én ezt..... Keresztszüleim is látták, itthonról, Kisújszállásról. Ők úgy írták le hogy: narancssárga, (elmondásukból itélve olyan fél fok átmérőjű lehetett) és pontos mutogatásuk leírása alapján kb. 90-100 fok hosszan haladt az égbolton kb. 10 másodpercig. Haladási iránya innen nézve az Aquila-Ursa Maior környéki lehetett. (azért lehetett mert csak elmondásukból méricskéltem az égbolton) Felbukkanása este 8 körül és asszem 8.-án ugyanúgy ahogy Freecylons írta.
ryytta
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2010.03.26. 18:34

Re: Mit láttam?

Hozzászólás Szerző: ryytta » 2010.03.26. 18:42

Ma reggel fél 6 előtt 1-2perccel,ahogy a buszt vártam és néztem az eget,hirtelen egy fényes pontra lettem figyelmes. Ahogy tovább néztem láttam,hogy nagy sebességgel húz el a fejem fölött és egy nagyon fényes csóvát húz maga után. Nem tudom mi lehetett,de nagyon érdekes volt,mert már világos volt és még így is nagyon feltűnő jelenség volt. Mi lehetett ez? (nem csak én láttam,tehát nem a fáradtságtól képzelődtem)
Válaszukat előre is köszönöm!
astrohist
Hozzászólások: 3229
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Mit láttam?

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2010.03.26. 20:25

Halló Rita! Szép meteort (valószínüleg tüzgömböt) látpott. Ugyan ebből az időpontból más is jelezte, hogy látott egy fényes tűzgömböt: Megírná, milyen fényes volt (telihold, félhold, legfényesebb csillagok), kb. mennyi ideig tartott, merre haladt? Úgy látszik, még egy fényes jelenség tűnt fel. Örülök, hogy látta: Lajos
ryytta
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2010.03.26. 18:34

Re: Mit láttam?

Hozzászólás Szerző: ryytta » 2010.03.27. 14:46

astrohist írta:Halló Rita! Szép meteort (valószínüleg tüzgömböt) látpott. Ugyan ebből az időpontból más is jelezte, hogy látott egy fényes tűzgömböt: Megírná, milyen fényes volt (telihold, félhold, legfényesebb csillagok), kb. mennyi ideig tartott, merre haladt? Úgy látszik, még egy fényes jelenség tűnt fel. Örülök, hogy látta: Lajos

Jó napot!
Én a telihold fényéhez hasonlítanám,mert nagyon feltűnő volt és nagyon fényes. Kb. 10mp-ig láttam és északi irányba haladt(a Mátra felé vagy esetleg ÉK irányba,ezt sajnos nem tudom pontosan behatárolni :oops: ).
Az viszont biztos,hogy egy örök élmény marad,mert ilyet nem látni minden nap! Válaszát köszönöm és remélem a mostani válaszomból is tud valamit hasznosítani!
Üdv:Rita
xattika
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2010.04.18. 12:55

Re: Mit láttam?

Hozzászólás Szerző: xattika » 2010.04.18. 13:12

Sziasztok!
Tegnap érdekes dolgot láttam, hátha vki rajtam kívül is észlelte vagy tudtok vmi értelmes magyarázattal szolgálni...
Este hazafelé tartottam ha jól kalkulálok pontosan 22:25-kor vettem észre az égen 14 sárgán világító foltot Érdről nézve D-DK irányba haladtak. Az érdekessége az volt hogy egyszercsak az eleje lassított majd megállt míg a többi haladt ugyanúgy és az előzőek köré gyűlt, vmiféle alakzatszerűvé kezdtek tákolódni, de nem bírtam kivenni belőle semmi érdemlegeset. Körülbelül ebben a pillanatban telefonáltam haza hogy nézzék meg itthonról is, sikerült lefényképezni is, de hosszú záridővel így a kép kicsit mosott 2 kép készült az elsőn már csak 10 pötty látszik különböző fényerejűek, a másodikon már csak 6. Szinte egyesével eltűnt az összes pont, körülbelül 5 perc alatt.
Amik eszembe jutottak vmifajta kötelékrepülés, de utána beugrott hogy a vulkáni hamu miatt nem is lehet repülni, illetve a repülők általában nem ilyen sárga fénnyel világítanak. Illetve nem nagyon van olyan repülő amelyik egy helyben meg tud állni a levegőben, vagyis most már van de az is rövid ideig és abból tán még 14-et sem gyártottak összesen. Helikopterre sem utalt semmi, teljes csend volt kinn. Eszembe jutott az is esetleg vmi lufira erősített lámpák, de azzal az volt a bajom hogy nem billegtek vagy akármi, de a pontok jórészt egy irányba mozogtak. Ami engem zavar hogyha mégis a szél fújta volna őket, akkor elvileg nem tudtak volna egy helyben megállni hacsak nem vmi speckó szél fújt. Igazából a nagy találgatásban nem jutottam semire, nem találtam értelmes magyarázatot, remélem vkinek akad vmi ötlete...
btibor9891
Hozzászólások: 147
Csatlakozott: 2009.09.14. 19:12

Re: Mit láttam?

Hozzászólás Szerző: btibor9891 » 2010.04.19. 21:27

Szia!
Egyszer kaptam egy hasonló riasztást Pete Lacitól de már túl későn értem olyan helyre ahonnét láthattam volna és eltűntek. Ő még időben előszedte a 25x100-as óriásbinokulárját és tisztán azonosította a kis "mécsesüzemű" papírhőlégballonokat. Akkor is "kötelékben repültek", valamilyen rendezvény pl. esküvő alkalmából reptethették őket, ez mostanában jött divatba.
Érdekes látvány, várom már hogy elcsípjek én is egy ilyen csoportot távcsővel.
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb jelenségek, égi események”