Fotózás az alapoktól.....

Asztrofotós felszerelések, technikák, trükkök fóruma
Avatar
Attila
Hozzászólások: 3784
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Fotózás az alapoktól.....

Hozzászólás Szerző: Attila » 2020.09.08. 20:59

f.lorand írta:
2020.09.08. 12:59
... Attila nyugodtan javíts ki, én nem értek annyira a távcsövekhez, mint te, csak a fotós tapasztalataim alapján írom ezeket.
Köszönöm a bizalmat ;) .
Igazság szerint nem nagyon van mit kijavítani; esetleg kiegészíteni lehet, amit írtál.

Ha az egyes mono csatornákat nem kell utólag összedolgozni, hanem külön-külön is értelmesen felhasználhatók (csak egy példa: a Nap H-alfa - vagy bármelyik vonalas - képe), akkor teljesen jó megoldás lehet az említett, akár erősen színező kéttagú lencsék keskeny sávú szűrős használata (megfelelő érzékenységű mono szenzoros kamerával).

De azt semmiképp se felejtsük el, hogy a longitudinális színi hiba csak az egyik leképezési hiba a sok közül. Ha ezt a leírt trükkel kiiktatjuk, akkor is ott van még egy kalap egyéb kórság, ami - tapasztalatom szerint - szintén a kéttagú lencséknél a legnagyobb (pl. szférikus aberráció), mivel - szerintem, a kommerciális gyártók gondolkodása alapján - a színi hiba úgyis akkora, hogy szinte elfed minden más hibát, ezért az egyéb problémákra már csak legyint a felhasználó. Így - eddigi tapasztalatom és véleményem szerint - általában nem is törekszenek a "minőségre" az egyszerű korona-flint párok esetén, ami viszont adott esetben a H-alfa képet is elrontja.

Persze nem minden akromát gyártó gondolkodott/gondolkodik így: pl. Unitron, D&G vagy Jaegers kiváló kéttagú (akkor még nem ED-üveges) akromátokat készített, ahol MINDEN leképezési hibát igyekeztek minimalizálni (legalábbis a mások által leírt képminőségük erre utalt; jóllehet, sajnos nekem nem adatott meg, hogy ilyen mesterművekbe belenézhettem volna, kivéve a Polaris D&G lencséjét).

MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Válasz küldése

Vissza: “Asztrofotózás”