GOTO mechanikák

Kereskedelmi és saját építésű távcsőmechanikák
Avatar
b4xter
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2020.09.04. 17:14

Re: Skywatcher AZ-Goto

Hozzászólás Szerző: b4xter » 2020.10.14. 21:53

Attila írta:
2020.10.14. 10:23
Ha csak vizuális megfigyelésre használod a cuccot (ami elég valószínű, AZ mechanikáról lévén szó), akkor a leírt megoldás is segíthet, de mivel ezzel nem csökkentetted le a kinematikai lánc holtjátékát, csak egy erősebb frikciós tagot vittél bele, ezért nem "korrekt" megoldás.
Attila, szerintem értem, hogy mire gondolsz, de itt nem a holtjáték volt a probléma. A motoros mozgatás eddig is korrekt módon működött, és nem az történt, hogy csak úgy magától lefittyedt a tubus, ha húsz dekával több okulárt pakoltam rá. Elég volt viszont feltenni vagy levenni a sapkát a tubus elejéről, és attól a kis behatástól elmozdult az alt tengely mentén. Most ez megszűnt. A magam részéről nyugodtabb vagyok így, hogy még egyensúlyban is van az optika.
Avatar
b4xter
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2020.09.04. 17:14

Re: GOTO mechanikák

Hozzászólás Szerző: b4xter » 2020.10.14. 21:59

rgeri írta:
2020.10.14. 11:04
[...] jelen esetben az a csavar és az alatta lévő -már ha van- teflon alátét egyfajta kuplung szerepet játszik.
Ennek acsavarnak a szorításával/lazításával lehet beállítani azt az állapotot amikor még a távcső nem billen el magától, ha babrálom akkor is megtartja a helyzetét.
Ellenben ha úgy fordul, hogy megakadna, akkor a motor tovább forog a tubus viszont megáll. Gondolom a tervező, gyártó ezzel akarta megakadályozni, hogy
bármi megsérüljön, ha felakad a tubus.
Ez korrekt meglátás, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet. Mivel nem távvezérlem a mechanikát, tehát mindig ott vagyok mellette, az esetleges felakadás elkerülhető némi extra odafigyeléssel. Egyébként tényleg van benne teflon, már ezt is tudom :D Szeretem alaposan kiismerni a dolgokat, amiket használok - talán nem is baj, hogy ez az apróság most felszínre került.

Üdv,

Tibor
Válasz küldése

Vissza: “Mechanikák”