Mechanika tartó oszlop

Kereskedelmi és saját építésű távcsőmechanikák
moon
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2012.03.01. 21:37

Mechanika tartó oszlop

Hozzászólás Szerző: moon » 2012.03.04. 11:57

Üdv mindenkinek!
Egy fix mechanika tartó oszlopot szeretnék készíteni a telkünkre, ezzel kapcsolatban előre is köszönök minden infót, észrevételt, ötletet. SkyWatcher BD 300/1500 Newton + EQ-6 Pro GoTo mechanikával, egyelőre vizuális észlelésre, később talán megpróbálkoznék a fotózással is, talán egy nagyobb teherbírású mechanikával, de egyelőre ezek a lehetőségek. A fix oszlop előnyének a gyorsabb kitelepülést, gyorsabb pólusra állást és a stabilabb állványt gondolom, mivel csak itthoni észlelést tervezek.
Részletek, mellyel kapcsolatban jól jönnének a tapasztalatok:
-Miből legyen?
Első körben 100x100x3mm zártszelvényre gondoltam, a vascsövet elvetettem, mert körszelvényű révén nehezebb bármit kiegészítőt felhegeszteni az oldalára.
-Milyen mélyre kell lebetonozni, 1 m-re elég?
-Belsejét ki kell önteni betonnal, vagy homokkal, vagy nem szükséges?
-Nyilván köré egy placcot is betonoznék, a tartóoszlop és a betonplacc között rést kell hagyni, hogy ne menjen át rezgés az oszlopra?
-Mire kell még ügyelni?
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1762
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Mechanika tartó oszlop

Hozzászólás Szerző: Imre » 2012.03.04. 22:53

Sokan azt gondolják, hogy az oszlop betonozási mélysége a fontos. Nem így van! Az oszlopot alsó merevítőkkel, esernyő szerű karokkal kell ellátni a megfelelő stabilitás miatt. Ez jelen esetben 20x20 zártszelvényből is készülhet. Ezeket a négyzet keresztmettszetű főtartó éléhez, és nem a lapjához kell hegeszteni! A legkülső négy véget betonvassal illik összekötni, mert ez lesz a betonalap külső szélében futó tartó, amely a széttöréstől védi a lapot. A négy 20x20-as átlós irányú tartót lefelé kell 45 fokban kb 1/3 hossza mentén kitámasztani a négyzetes főoszlop alsó részéhez. Az oszlop teljes hossza legyen 1m, az oldalsó tartóké 70 cm, a merevítőké 40 cm, ezek a 45 fokban állók. A megfelelő mélyre formásan kiásott négyzetes gödör közepének csonkagúla szerűen kimélyített négyzet alakú legmélyebb pontjában két közönséges tömör téglára kell helyezni a készre hegesztett tartót, majd körülötte a gödröt ki kell tölteni betonnal, alaposan zömökítve, kicsit több cementtel készítve, mint szokásos. A felületét néhány ezrelékes lejtéssel lesimítani, és egy hétig nem terhelni, naponta locsolgatni. Űgyelni kell, hogy a felszíntől legyen néhány cm-rel magasabb! A széle lekerekített, vagy 45 fokban lecsapott. Az oszlop minimum fél méterre álljon ki a betonlapból, de ne legyen 70 cm-nél magasabban, ha Newton cső kerül rá! Ajánlott a minél alacsonyabb tartóoszlop! Az 1m-es oszlopból elegendő, ha 40 cm van a betonban, és 60 föléje emelkedik. A stabilitást elsősorban a nagy felületen történő feltámaszkodás adja, az oldal irányú merevítőkkel erősített oszlop satbilan megáll, hatalmas terhelést kibír, és a legtávolabbi pontokat összekötő betonvas nem engedi szétrepedni a szélén 20 cm vastag, közepén 40 cm mély betontömböt, közepén az oszloppal. Az oszlopot a tetőszerelvényezés elüött ki lehet onteni hígabb betonnal 90% magasságig, benne 4 szál betonvassal a sarkokban, az oldalfaltól 3-3 cm távolra helyezve. A 20x20-as zártszelvényt is ki lehet önteni egyesével, a főtartó élére történt felhegesztés után. Természetesen V alakot kell vágni a végébe, ahol az oszlophoz illeszkedjen, és úgy kell körbevarrni! A mechanika felszereléséhez jó, ha ha van egy szerelési nyílás a 10 mm vastag acél zárólemezen, amely a kiöntést követően kerül rá hegesztéssel! A nyílás déli firányban legyen csak nyitott! Felületkezelés, több rétegű festés következhet, ha már minden hegesztés furat stb. elkészült, és a próbaösszeállítás is sikeres volt! A betonozás elött a függőlegességet, és az oldaltartók magasságát be kell állítani. A téglára a tartót hézagmentesen kell ráilleszteni, azon állva legyen jó a helyzete! A vázlatot alább mutatom.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
moon
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2012.03.01. 21:37

Re: Mechanika tartó oszlop

Hozzászólás Szerző: moon » 2012.03.05. 08:57

Kedves Imre, köszönöm a leírást!
Betonplaccot jóval szélesebbet szeretnék, kb 2mx2m négyzetet, hogy elférjen ott egy asztalka meg pad is.
Viszont ezt nem betonoznám egybe az oszloppal, mert félek a lépések rezgéseket közvetítenek rá.
Egy lefelé szélesedő betontuskót gondoltam első körben fagyhatár alá betonozva, a betonplacc és az oszlop között közvetlenül pedig homokkal kitöltött rést gondoltam, a fent említett lépésrezgések kiküszöbölése miatt.
Maholnap jó idő lesz és meg tudom mérni a szükséges oszlopmagasságot.
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Mechanika tartó oszlop

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2012.03.05. 10:12

OFF:
Kedves Imre, mivel készíted ezeket az ábrákat?
zozee
Hozzászólások: 304
Csatlakozott: 2011.12.11. 21:24

Re: Mechanika tartó oszlop

Hozzászólás Szerző: zozee » 2012.03.05. 11:34

:) Ezt már én is akartam kérdezni.
btibor9891
Hozzászólások: 147
Csatlakozott: 2009.09.14. 19:12

Re: Mechanika tartó oszlop

Hozzászólás Szerző: btibor9891 » 2012.03.05. 20:27

Annyit tennék hozzá Imre tanácsához, hogy a 10 cm vastag járdát a kerítésoszlophoz képest úgy felnyomta a fagy, hogy öröm nézni, szerintem még a 20 cm vastag beton se garancia rá, hogy télről télre nem fog feljebb kúszni a szerkezet és nem mászik el a nagy nehezen beállított pólus. Személy szerint a betonozott részt "fejtetőre állítanám, hogy a nagy támaszkodó felület megmaradjon, de kellő mélységbe kerüljön. Ez segít egy kicsit a rezgésszigetelésben is, nem illik közvetlenül a távcsőállványon téblábolni.

További észrevétel, hogy az EQ6 és a legtöbb elterjedt mechanika nem sík felülettel csatlakozik az állványra, középen kisebb-nagyobb átmérőjű csaprész hivatott központosítani a helyén, biztosítani valamilyen forgáspontot ami körül a pólusraállás mozdítható. A rögzítő csavar furata is ebbe kerül, így jóval a felfekvő felület síkja alatt van. Ezen túl a felfekvő felületet képviselő anyagot nem szabad hegeszteni, mert az elhúzódás miatt nem lesz stabil az illeszkedés. (Tapasztalat)
A cső/zártszelvény oszlop egyenesre levágott felső peremétől 3-5 cm-re célszerű behegeszteni egy masszívabb lapot, az oszlop végére pedig olyan elemet esztergálni/marni, melyben ki van munkálva a süllyesztés és jól illeszkedik rá (maximalisták az oszlop végét csak hegesztés után vágják le fűrészgéppel). A behegesztett lemezhez pedig 4-6-8 stb. besüllyesztett csavarral rögzítjük. Így a betét torzulásmentes és cserélhető, ha esetleg másik mechanikára váltasz. A mechanika leszorító csavarja pedig az oszloppal szintén merev kapcsolatban lévő behegesztett lemezhez húz.

(Zárójelben megjegyzem, hogy a 100x100mm zártszelvényt az előre vetített hosszabb távú tervek és a távcső mérete miatt kicsit karcsúnak érzem. Mivel fix, a súly már nem számít, és nem veri le az ember a bütykét, ha meg próbálja húzni azt a marokcsavart a kivágott üreg belsejében. Én a szállítható oszlopomat 160-as csőből csinálom.)
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1762
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Mechanika tartó oszlop

Hozzászólás Szerző: Imre » 2012.03.06. 00:17

btibor9891 írta:Annyit tennék hozzá Imre tanácsához, hogy a 10 cm vastag járdát a kerítésoszlophoz képest úgy felnyomta a fagy, hogy öröm nézni, szerintem még a 20 cm vastag beton se garancia rá, hogy télről télre nem fog feljebb kúszni a szerkezet és nem mászik el a nagy nehezen beállított pólus. Személy szerint a betonozott részt "fejtetőre állítanám, hogy a nagy támaszkodó felület megmaradjon, de kellő mélységbe kerüljön. Ez segít egy kicsit a rezgésszigetelésben is, nem illik közvetlenül a távcsőállványon téblábolni.


A kerítés oszlop is elferdült, igaz? Gondolom, hogy jó mélyen be volt betonozva! Ez egy kicsit más, mint a kerítés és a járda. Ez a szerkezet majdnem teljesen azonos egy 1,8 m-es parabóloid adóvevő műholdantenna földbe ágyazott tartójával. Egy ekkora tányér szélnyomása 10000 N, és ekkora erejű széllökésekre sem mozdulhat el 1 ívpercnyit sem maga az antenna. Eddig nem kellett utánaállítani az irányát, és nyugodtan lehet járkálni ekkora tömegű betonon, hát még ha mondjuk 2x2 m-es lesz és arányosan vastagabb is. Különben ha nem ropnak körtáncot rajta, akkor a normál lépés rezgésének hatása elenyészik a levegő okozta remegések, torzulások mellett!

/ Gondolom, hogy a csillagászati távcsőnek kilátásra van szüksége, akárcsak a műholdantennának, tehát a kert famentes részének közepére kerül, és mondjuk nem egy jegenye mellé, vagy diófa alá! A gödör ásásakor ha gyökeret találni, akkor az a hely már eleve nem jól lett megválasztva!/

Ne misztifikáljuk el dolgokat, mert akkor minden tízszer annyiba fog kerülni, és nagyon bonyolult lesz elkészíteni is. Egy kerti oszlopnak nem tonnákat kell tartania, és nem 200 évre készül mint egy obszervatóriumi távcső alapja, hanem csak néhány évtizedre.

A 160 mm-es is túlzás már! Feltéve hogy nem méteres tükröt tesznek rá! Ha a 100x100 mm-es szelvényt 4 szál vassal a belében kiöntik, akkor bőven sok is a szilárdsága! Egy 50 kg tömegű szerkezetet stabilan megtart. Számolni is kellene, nem csak az 500%-os túlméretezésre, hanem árra, és az optimumra is!

btibor9891 írta:További észrevétel, hogy az EQ6 és a legtöbb elterjedt mechanika nem sík felülettel csatlakozik az állványra....


A rögzítés mindig egyedi, nem is részleteztem, mert a tartó volt a kérdés, de jó hogy megemlíted, esetleg ha le is tudnád rajzolni, az még többet segítene! Hogy én mivel rajzoltam? Közönséges ImagePals ősi editorral. Éppen csak annyit tud, mint egy ceruza és a papír, csak annyi az eltérés, hogy a képernyőn rajzolok vele.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1762
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Mechanika tartó oszlop

Hozzászólás Szerző: Imre » 2012.03.07. 06:05

btibor9891 írta:Annyit tennék hozzá Imre tanácsához, hogy a 10 cm vastag járdát a kerítésoszlophoz képest úgy felnyomta a fagy, hogy öröm nézni, szerintem még a 20 cm vastag beton se garancia rá, hogy télről télre nem fog feljebb kúszni a szerkezet és nem mászik el a nagy nehezen beállított pólus. Személy szerint a betonozott részt "fejtetőre állítanám, hogy a nagy támaszkodó felület megmaradjon, de kellő mélységbe kerüljön. Ez segít egy kicsit a rezgésszigetelésben is, nem illik közvetlenül a távcsőállványon téblábolni.


Remélem, hogy ez a változat már magas igényeidnek is megfelel. Igaz nehezebb elkészíteni, időigényesebb is, drágább is. Ha akarod leteheted az alapját a fagyhatár alá is. Az oszlop pontosítása az alsó kereszttartó szintezésével, a kb 8 cm vastag alsó betonréteg terítése után megoldható. A járólapot viszont keményen vasalni kell, hogy tartósan egybe maradjon! A mérete tetszőleges nagy lehet, akár kertipad is kialakítható a szélén. Szalonnasütőgetővel, bográcstartóval, kiskemencével, homokozóval, kacsaúsztatóval kombinálható! Üdv. Imre
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
btibor9891
Hozzászólások: 147
Csatlakozott: 2009.09.14. 19:12

Re: Mechanika tartó oszlop

Hozzászólás Szerző: btibor9891 » 2012.03.07. 18:41

Nem szeretnék vérre menő vitába keveredni, tudom hogy szentségtörés holmi járdát a távcsőoszloppal összehasonlítani, de a természet se válogat.

A készülőfélben lévő mechanikám állványcsatlakozása és azimut állítása a következő képen látszik:
azimut2.jpg

Alkalmazható bármilyen zártszelvényre, csőre. Ha belül el kell helyezni egy marokcsavart és az oszlopot ki kell vágni a hozzáféréshez, lehetőleg lekerekítve, ellipszist közelítve tegyük a gyengítés minimalizálására. (http://www.epito.bme.hu/me/oktatas/felt ... lat_05.pdf utolsó másfél oldal)

Ha már szóba került a számolás, eljátszadoztam kicsit a számokkal feltételezve a 60 cm oszlopmagasságot 100mm négyzetes és 160mm cső anyagból 3mm falvastagsággal, 5 kg-nak megfelelő szélnyomást feltételezve az oszlop tengelyétől 50 cm-re. (Zenitbe néző 30 cm-s távcső már képes komoly légellenállást kifejteni.)
A szögtorzulások rendre a négyzetes, majd a cső anyagra "-ben:
hajlítás__ csavarás__ kombinált
9,7______ 13,6_____ 16,7
3,9_______ 4,2______ 5,7
Az erősebb cső kombinált igénybevételre csak 34% deformációt szenved a gyengébbhez képest.
A 2-3"-es légköri nyugtalanság pedig csak első ránézésre fedi el a +/- néhány" rezgést, a nyugtalanság szórásképe nagyjából körszimmetrikus, míg a rezgés erősen irányított.
Ez a számítás csak statikus esetre vonatkozik, előre nem lehet pontosan megmondani a távcső-mechanika-ellensúly-oszlop rezgőrendszer sajátfrekvenciáját, csillapítását, és a szél gerjesztő frekvenciája se ismert, több összetevőből állő változó. Hogy valójában mekkora rezgésamplitúdó jön létre, függ a gerjesztés és a rendszer rezonanciafrekvenciájának arányától. A sajátrezgés (tipikusan 3-10Hz) 1,4x-esétől felfelé kezdődő biztonságos zónába biztos nem esik a szél gerjesztése, így csak az a kérdés, mekkora A>1 amplitudó nagyítással válaszol a távcső. Pont a sajátfreki növeléséért kell minél nagyobb merevségű "rugóra" tenni a tömeget, ami mellesleg csökkenti a statikus terheléskori alakváltozást is, tehát dupla előnnyel jár.
(Rezonanciagörbe: http://fizipedia.bme.hu/images/9/90/400 ... -omega.jpg )

Az alapozás témát azt hiszem már kellően körbejártuk, innét kezdve Moon feladata mérlegelni az elhangzottakat és saját igényeinek megfelelően kialakítani az új észlelőbázisát. Korábbi fórumbejegyzéseiből az érződött, hogy egy kicsit többet szeretne kihozni a jelenlegi felszerelésből. Pl. egy EQ3 aluláb satatikusan ugyanúgy kibírná a súlyt, nyugodtan rá lehet ülni. Ezért hozakodtam elő az oszlop méretével, de lehetnek eltérő szempontjaink.
Saját részről azért ekkora csövet használtam a szállítható oszlopnál, mert széles csatlakozó felületet szerettem volna elérni a lábaknál, és ez a méret volt kéznél. 80°-os központi szöggel 10 cm szélesen ölelik át a lábak a csövet. Sokan elhanyagolják a torziós merevség fontosságát és csak keskeny támasztó lábakat építenek az állványra. A számok is megmutatják, hogy még egy masszív csőnél is egyenrangú rezgésforrás a csavarás az oldalirányú lengéssel.
Részemről nem offolok tovább, Moonra se tukmálom a csövet, de szívesen odaadom az excel táblázatot hogy bárki ellenőrizhesse majdani állványa deformációit.
üdv.: Tibor
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1762
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Mechanika tartó oszlop

Hozzászólás Szerző: Imre » 2012.03.07. 19:21

btibor9891 írta: ... Ha már szóba került a számolás, eljátszadoztam kicsit a számokkal feltételezve a 60 cm oszlopmagasságot 100mm négyzetes és 160mm cső anyagból 3mm falvastagsággal, 5 kg-nak megfelelő szélnyomást feltételezve az oszlop tengelyétől 50 cm-re. ....

Részemről nem offolok tovább, Moonra se tukmálom a csövet, de szívesen odaadom az excel táblázatot hogy bárki ellenőrizhesse majdani állványa deformációit.
üdv.: Tibor


Kedves Tibor! Ez nem offolás! A témához szorosan hozzátartozik! Nagyszerű, hogy átszámoltad a dolgot, de tedd már meg, ha van kis időd, hogy a szögletes csőbe beteszed a négy szál legalább 8 mm-es betonvasat, és kiöntöd 90% magasan betonnal, és úgy számolod a csavarás, kihajlás és rezonancia értékeket! esetleg a tetejére tehetsz egy méteres 20 kg tömegű rudat is, és azzal is meglengeted! Ha ezt is megtennéd, akkor tényleg egy kerek egész lenne a kerti tartóláb és méretezése, a saját megoldású pozicionálásoddal!

Köszi az eddigieket is! Azért látom, hogy akadnak szakértői a témának! Csak így tovább! Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Válasz küldése

Vissza: “Mechanikák”