Sziasztok!
Az általam küldött linken nem szendvicstükör van, nem lehet őket keverni, de mindjárt küldök olyat is.
Amikor az ember arcába tolnak két nagy távcsőről ilyen mérési eredményeket amik ráadásul az általunk sokat ócsárolt SW-től van, akkor beáll a képzavar.
Nemrég a TESCO-ban vásároltam rizset és a saját márkás rizsükben hemzsegtek a kukacok, így újabb bizonyítékot szereztem arról, hogy a világ összes szemetét ide hozzák.
Nem állítom, hogy távcsőfronton teljesen ez a helyzet, de ha a mellékelt eredményeket elfogadjuk, akkor látható, hogy az SW tud jó optikát készíteni valahová, valakinek. Ha az eredményeket nem fogadjuk el, akkor viszont tegyük ezt meg akkor is, ha ettől gagyibb eszközökkel kevesebb odafigyeléssel készítenek "hiteles" méréseket. Az egyik kommentben azt írják, hogy látszik az egységes felületalakítás, nincs nyoma kisméretű kézi szerszámoknak amelyek ekkora tükörnél bizony elkerülhetetlenek az amatőr csiszolás során. Ipari termelésnél nincs is idő erre, tehát kell lennie valami nagyon spéci technológiának ami ezt képes megcsinálni gyorsan, függetlenül az emberi kézimunkától. Valószínűleg a gyárban nem méregetnek interferométerrel, így marad a vizuális vizsgálat, talán külön erre a méretre belőtt nullteszt.
Egy gyakorlott tesztelő azzal elvileg nagyon pontosan tud vizsgálni. A síkhoz is elég egy tisztességes referencia. Azt nem tudjuk, hogy a németekhez mennyi kukacos rizset visznek, de szerintem sokkal kevesebbet mint ide.
A szendvics tükrökben van potenciál, sokat fejlődött a technológia. Egyértelmű, hogy nagy átmérőben a vékony üvegnek van létjogosultsága, egy 4-6 cm vastag üveg alkalmatlan a mai követelményeket teljesíteni, a Galilei élménytől azért többet várunk el manapság.
http://www.astrotreff.de/topic.asp?TOPIC_ID=250247