A tubus anyaga

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
Bence
Hozzászólások: 184
Csatlakozott: 2009.09.24. 18:57

A tubus anyaga

Hozzászólás Szerző: Bence » 2011.08.06. 15:44

Newton távcsövet építek mely dobson állványon fog állni.A kérdésem az lenne milyen anyagból a legjobb tubust csinálni?Ez előtt egy papírcsőből lett volna de sajnos az rövidnek bizonyult így újra megnyílt előttem a kérdés:mi a legjobb anyag hozzá?
Figyelembe véve a hőtágulást, a szilárdságot, a tömeget, a megmunkállhatóságot(RÁ KELL SZERELNI FÓKUSZÍROZÓT STB.), és nem utolsó sorban az árat mert persze nem akarok tízezrekért spéci karbonszálas tubust venni.
Előre is köszi,
Bence
Óvári L.
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: 2009.09.24. 20:04

Re: A tubus anyaga

Hozzászólás Szerző: Óvári L. » 2011.08.06. 16:16

Csak tippként nézd át szerintem pl. ezt az oldalt: http://fotonvodor.blog.hu/
Ha a távcsöved paraméterei engedik vagy indokolják, lehet alucsövekből tubusvázat kialakítani, és textilborítást készíteni hozzá. Hőtágulás, szilárdság, súly és költség tekintetében kiváló, könnyű megmunkálni is. Nekem évekig nyitott tubusú Dobsonom volt, csak napészlelésnél burkoltam. Egyébként a hűlés és a turbulencia szempontjából sokkal jobb volt, mint a jelenlegi gyári GSO.
Üdv Óvári L.
Sidius
Hozzászólások: 2148
Csatlakozott: 2010.06.30. 16:47

Re: A tubus anyaga

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2011.08.06. 17:06

Visszaolvasva az eddigi hozzászólásokat, néhány gondolatom nekem is támadt.
A tubus anyagánál legfontosabb tényező annak hővezető képessége, emiatt én a fémeket részesítem előnyben.
Ezen tulajdonság azonban a hőtágulással minden felemlegetett fizikai tulajdonsággal együtt sokszor inkább elméleti mint gyakorlati probléma. Nekem a 15 centis tükröm mindig is PVC-ben volt, de ez nem okozott bajt még bolygófotózáskor sem. A tükör foglalata már fontosabb kérdés, ahogy az egész mechanikai kivitel is. Szerintem pl. végzetes hiba bezárni egy tubust alulról, ugyanis az sokkal többet számít, mint hogy miből van a cső. A tükörtartót szellősre és fémből ajánlom elkészíteni, lemezből is szépen kialakítható esztergályozás nélkül is. Fontos még, hogy legalább 40 mm-el nagyobb belső átmérőjű legyen a cső, mint a tükör. Ezeket figyelembe véve, bármilyen anyagú tubus se lesz rossz.
Ha a távcső fix felállítású, nem fotós műszer, a tubus anyaga méginkább másodlagos kérdés. Ha nem vagy felszerszámozva és mindent magad csinálsz, bátran használhatsz PVC-t is, azt könnyű megmunkálni és nagyon szépre festhető.
A papír se zsákutca, egyik helyi ismerősöm vagy húsz éve használja. Ő a tanácsomra szilárdabbá tette üvegszövet- műgyanta kombinációval, ezzel megoldva a páraérzékenység kérdését is. Ha találsz megfelelő méretű sablont, magad is csinálhatsz tiszta kompozit csövet is, az üvegpaplan és a gyanta kereskedelmi forgalomban kapható, nem is olyan nagyon magas áron.
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.
Bence
Hozzászólások: 184
Csatlakozott: 2009.09.24. 18:57

Re: A tubus anyaga

Hozzászólás Szerző: Bence » 2011.08.06. 17:16

Köszönöm a választ.
Édesapámmal építem a távcsövet, ő is a PVC-t javasolta de én kicsit féltem tőle mert valamivel nehezebb mint a papír és talán a lehűlése is nehezebb.De meg lettem győzve.
Viszont akkor a főtükörtartót nyitottra csináljam? Mert jelenleg zárt.
Van még valami ehez hasonló dolog amit érdemes szem előtt tartani?
Köszönet,
Bence
attila dezső
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.01.16. 18:12

Re: A tubus anyaga

Hozzászólás Szerző: attila dezső » 2011.08.06. 22:57

Egyértelmű, ha egyszerű, olcsó, és jó megoldást akarsz akkor sonotube.. vagy papírcső. Elvileg már van olyan változata ami bírja a nedvességet. De már ki lett tárgyalva a téma a távcsőépítés topic-ban..
Kukac
Hozzászólások: 950
Csatlakozott: 2011.05.06. 18:32

Re: A tubus anyaga

Hozzászólás Szerző: Kukac » 2011.08.06. 23:21

Papír: komoly felületkezelés nélkül nem tartós. Felszívja a levegő páratartalmát és felpuhul, vetemedik.
Ha esőt kap, akkor szevasz távcső. Láttam már jó példát préselt+hengerelt papírcsőből (falvastagság minimumn 10mm) készült refraktorra. Kis Dobsonra is jó lehet, ha más nincs.

PVC: Olcsó, tartós, vízálló, de nagy a hőtágulása. Ebből eredően a tükrök egymáshoz passzintása
(kollimáció, jusztírozás) minden alkalommal szükséges lehet. Valamint ahogy hül körülötted a
levegő, elmászik a kép. Bár ezek vizuális megfigyelésnél nem jelentősek, szóval lehet igen jó megoldás.
Ráadásul könnyen és pontosan megmunkálható, ragassztható, ha kell.

Fémek: A PVC minden jó tulajdonságával bírnak, viszont a rosszakkal nem. Cserébe drágák, és nehezebbek.
Jó tulajdonságuk a jó hőátadás. Megmunkálhatóságuk szintén jó. Preferált az alumínium. Lehet húzott alucsöveket kapni, nagyon pontos méretben, de van hengerelt lemezből spirálisan felcsavart és hegesztett (kéménycső) szerelvény is. Ez kevésbé pontos, de sokkal könnyebb.

Fa: Egy másik fórumon már beszéltünk erről, hogy a jól kiszárított fa igencsak jó alternatívája az alu csöveknek. Lehet rétegelt fával is dolgozni, vagy egyszerű bútorlappal. Nagyon szép féból kézült távcsövek vannak a neten, és a Dobsonhoz egy jó megoldás lehet. Ha ügyves vagy, nagyon olcsón megvan.
Itt is kell jó felület kezelés, hogy ne vizesedjen fel. Kellenek bele merevítő tagok, mert a hosszú elemek
nem túl erősek.

Kompozitok: Karbonszál vagy aramidszál erősítésű műgyanta: drága, nulla hőtágulás, de szigetel, azaz nem hül ki. Nehezen megmunkálható, de nagyon tartós és könnyű. Jó megoldás vastagabb pénztárcával rendelkezőknek.
Fa+fém: nyitott Dobsont lehet fából és acél vagy alucsövekből építeni. A csövek lehetnek rácsszerkezetűek, vagy csúszó (Flex Dobson) megoldásúak. Természetesen a fa helyett lehet PVC-ből is a Flex Dobson.
Nagyon helytakarékos megoldás, de pontos tervezést és kivitelezést igényel, hogy ne legyen minden kitelepülés egy fél napos meló (összeszerelés, kollimálás, stb).

Remélem, ezekből mindenki tud választani magának megfelelőt.
meunier
Hozzászólások: 239
Csatlakozott: 2009.09.15. 13:21

Re: A tubus anyaga

Hozzászólás Szerző: meunier » 2011.08.07. 09:23

Köszi. Ezt jó volt olvasni, így korán reggel. :)
TMB 100/800 APO, Lunt 60Ha, SW 200/1000N, Heq-5
pergerg
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2009.12.25. 14:22

Re: A tubus anyaga

Hozzászólás Szerző: pergerg » 2011.12.20. 16:31

Én egy szokatlan anyaggal kísérletezem. Ez a 0,5mm-es rozsdamentes acéllemez, velútapéta béléssel.

Egy kéménykészítő vagy lakatos műhely végig hegeszti ú.n. vonalhegesztéssel. Merevítésnek Al gyűrű vagy lakkozott rétegelt lemez.

Hőtágulása fele az alumíniumnak és tizede PVC-nek. Festeni nem kell, könnyű ...

Kell-e jobb?
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1762
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: A tubus anyaga

Hozzászólás Szerző: Imre » 2011.12.20. 18:22

A sokszor járt, kipróbált utat a bizonytalanért el ne hagyd! A közmondásnak sok igazsága van, de kísérletezni mindig érdemes, esetleg egy biztonságosabb, rövidebb utat is talál az, aki keres!

1. Az alucső a hagyományos. Szebb, és minimálisan pontosabb, kissé könnyebb a húzott csőből készült.
2. A fából készült szinte lehet egy műalkotás, csodájára járnak, kicsit nehezebb, de ha vastagabb tartókkal tervezik, jól kezelik, védik a párásodástól, akkor megfelelő, és olcsóbb kivitelezni, habár munkaigényesebb.
3. A PVC cső. Ezzel vigyázni kell, ugyanis van lágy és kemény. Az egyik a hideget, a másik a meleget nem szereti. Felkeményedik a hidegben a kemény, és lelágyul a nyári melegben a lágyabb PVC. Könnyű, és olcsó.
4. Papírcsőból lehet olcsón, de gondos felületkezeléssel készíteni viszonylag könnyű tubust, de a rögzítésekkel lehet gond, ugyanis a papír szárad, vetemedhet a hőváltozástól, és idővel meglazulnak a tartószerelvények.
5. Az üvegszál erősítésű műgyanta viszonylag drága, de nem kell felületkezelni, tartós, nincs hőtágulása.
6. Kombinált módszer lehet a vékonyabb falú papírcsőre, mint sablon köré készített vékonyabb üvegszálas, vagy karbonszálas szövetből és műgyantából készített szintén vékonyabb anyagú tubus. A papírcső maradna benne, és belülről lehetne felületkezelni, akár egy vékony réteg műgyantával bekenés után rásimítani a bélésnek kiváló bársonyt, amely ideális fekete felületet ad. A kombinált módszer előnye, hogy könnyű, nem tágul, mert a külső felülete üvegszálas, vagy karbonszálas erősítésű műgyanta, nem érzékeny a hidegre-melegre, párára, és elegendően szilárd a belső vékonyfalú papírcsővel együtt. A Paírcső mindkét felülete műgyantával szigetelt, tehát nedvesség nem megy bele. A szerelvények jól rögzíthetők. Festeni sem kell.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2126
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: A tubus anyaga

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2011.12.20. 21:06

Az én tubusom 0,7-es alulemezből van hajtva és korcolva. Elég merev, de a pontos kör keresztmetszet miatt ezt is merevíteni kell. Mi a véleményetek arról, hogy danamidból csináltassak hozzá kb. 20x20mm keresztmetszetű merevítő gyűrűt? Az alu ehhez nagyon drága, esetleg még a rétegelt lemezből faesztergált jöhetne szóba?
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”