Csináld magad kollimációs okulár

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
sq
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2011.05.10. 15:00

Csináld magad kollimációs okulár

Hozzászólás Szerző: sq » 2011.12.13. 19:25

Csináld magad Cheshire (kollimációs) okulár

Régi adósságomat törlesztem ezzel a kis leírással, hogyan tudunk könnyen, olcsón egy kollimációs okulárt készíteni távcsövünkhöz. A teljes költség párszáz forint, de nagy eséllyel a legtöbb szükséges hozzávalót megtalálhatjuk otthonunkban.

A következőkre lesz szükségünk:

1. egy rövid darab műanyag lefolyócső - én a szemléltetés kedvéért 2"-os kihuzathoz készítem az okulárt, amihez 50mm-es cső szükséges, de jobban ajánlom 32mm-es csőből készíteni (1.25"), mert az kevésbé hajlamos a vetemedésre. Válasszunk lehetőleg egyenes, vastag falú változatot, valamely barkács- vagy vízvezetékes áruházban.

2. rajzlap

3. karton vagy műanyag lap - bizonyos elemeket én az egyszerűség kedvéért kartonból készítek el, ez neked is jó, de tartósabb, ha inkább műanyagot használsz - például egy régi műanyag cserépalátét alját

4. 10-15 cm rézdrót (nem sodort, hanem tömör, minél vékonyabb, de ne legyen túl vékony)

5. némi alufólia

6. szerszámok: ceruza, két rajzszög, vonalzó, cérna, alkoholos filc, fogó, csípőfogó, egy éles kés (modellező szike vagy pvc-vágó szike), vékony fűrész a műanyag vágásához (türelmetleneknek sarokcsiszoló), olló, ragasztó (olyan ami az általunk használt anyagok mindegyikét ragasztja).

7. 30 perc szabadidő
"alapvetően gonosz"
/by kukac/
sq
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2011.05.10. 15:00

Re: Csináld magad kollimációs okulár

Hozzászólás Szerző: sq » 2011.12.13. 19:27

1. lépés

Vágjunk le egy nem túl hosszú darabot a vásárolt lefolyócsőből (15-20cm elég lesz), abból a végéből, ami nem szélesedik ki. Igyekezzünk a vágást minél merőlegesebben ejteni meg a cső oldalfalára. Ha szükséges, jelöljük meg azt a végét, amely biztosan egyenes (mivel gyári a vágás). Ez a vége tartalmazza majd a szálkeresztet. Az egyenességre, merőlegességre azért van szükség, meg az okulárba benézve jusztírozásnál az okulár széle koncentrikus köröket kell majd, hogy alkosson pár dologgal.

Vágjunk le egy kisebb, pár centiméteres darabot is, ezt sablonnak fogjuk használni később.

Kép

Fogjuk meg a sablonunkat, és a cső egyik végéhez közel a segítségével rajzoljunk fel egy kört (persze ez csak felülnézetben lesz kör, az a lényeg, hogy a filc hegye végig a sablon takarásában legyen).

Kép

Fűrésszel vagy sarokcsiszolóval vágjuk ki ezt a kört. Itt fog bejutni a fény a jusztírozáshoz. A szélét szépen dolgozzuk el szikével.

Kép
"alapvetően gonosz"
/by kukac/
sq
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2011.05.10. 15:00

Re: Csináld magad kollimációs okulár

Hozzászólás Szerző: sq » 2011.12.13. 19:28

2. lépés

Most fogjuk elkészíteni a 45°-os ferde tükröt, ami fényt juttat a tubusba. Mivel 45°-ban építjük be a csövünkbe, ha az imént vágott lyukon át nézzük, vagy a cső alsó végétől nézzük, kört kell, hogy lássunk. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a beépítendő elem kör alakú lesz, hanem bizony a segédtükrünkhöz hasonlóan ellipszis! Szerkesszünk hát egy szép ellipszist. Nem kell megijedni, mutatok egy nagyon egyszerű módszert rá!

Előszöris rajzoljuk fel egy papírlapra a kis műanyag sablonunk segítségével annak BELSŐ körét, hiszen ugye a beillesztendő elem belülre fog kerülni. Vonalzóval lemérve ez az én 2"-os csövemnél 45mm átmérőjű kör lesz, de ez függ a vásárolt cső falvastagságától. Húzzunk rajta keresztül egy egyenest, segédvonalnak. Ezután ahol metszik a kört, szúrjunk a lapba két rajzszöget. Jó, ha teszünk alá egy vastag kartont, dobozt, parafatáblát, stb.

Fogjuk meg a cérnánkat, és az alábbi képen látható módon tekerjük körül a két rajzszögön, majd feszítsük meg úgy, hogy pont a köríven metsszék egymást (az mindegy, hogy hol). Jelöljük meg a metszéspontot.

Kép

Kössünk egy csomót a cérnánkra úgy, hogy a csomó pontosan a jelöléshez kerüljön, majd tegyük vissza a cérnát a két rajzszög köré.

Kép

Fogjuk a ceruzát, és ügyesen feszítsük meg vele a cérnát, majd óvatosan kezdjünk el vele haladni úgy, hogy a cérna mindig feszes legyen. Ha ügyesek vagyunk, hamarosan elkészül a tökéletes ellipszisünk.

Kép

Ha lemérjük az ellipszis nagytengelyét (a lenti képen már kivágtam a papírból), a kapott érték az én esetemben kb 64mm. Ez miért is fontos? Képzeljük el oldalnézetben a ferde tükrünket: mivel 45 fokot zár be, és egy 45mm széles csőbe helyezzük, ezért egy egyenlő szárú, derékszögű háromszög lesz oldalnézetben a ferde tükrünk, aminek a leghosszabb oldala négyzetgyök(2*45mm), ahol a 45mm a csövem belső átmérője. Ami hihetetlen módon pont 64mm.

Kép

Vágjuk ki a kész sablont, és próbáljuk bele a csövünkbe: tökéletesen passzolni fog!

Kép
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára sq 2011.12.13. 20:29-kor.
"alapvetően gonosz"
/by kukac/
sq
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2011.05.10. 15:00

Re: Csináld magad kollimációs okulár

Hozzászólás Szerző: sq » 2011.12.13. 19:30

3. lépés

Készítsük el a sablon segítségével a végleges ferdetükröt, valamint az okulár felső végét lezáró elemet.

Kép

A lezáró elem egyszerűbb, ehhez egyszerűen csak rajzoljuk fel egy kartonra (vagy műanyag lapra) a csövünk KÜLSŐ körvonalát, és vágjuk ki. Jelöljük be a PONTOS középpontját, és szúrjuk át a gombostűvel, majd tágítsuk ki nagyjából 2mm-esre. Ezen át fogjuk vizsgálni, hogy jó-e a távcsövünk beállítása, ha túl nagy akkor nehezebb lesz megtalálni a megfelelő benézési szöget, ha túl kicsi, akkor magát a lyukat is nehéz lesz megtalálni.

A ferdetükörhöz az előző lépésben elkészített ellipszis sablonunkat használva rajzoljuk fel a kartonra vagy műanyag lapra azt, és vágjuk ki. Szintén jelöljük meg a pontos középpontját (ehhez segítség, ha a sablon középpontján átszúrunk egy gombostűt), majd ekörül rajzoljunk fel egy kisebb ellipszist. Nem baj ha nem tökéletes, de igyekezzünk követni a nagy ellipszis körvonalát. Ennek a kisebb ellipszisnek a kistengelye ha a fentieket követtük, kb 1 cm legyen. Itt arra kell figyelni, hogy elég nagy legyen ahhoz, hogy majd átnézve az okuláron lássuk a távcső felöli végének a körvonalát. Ha nem látjuk, akkor túl kicsi lett az ellipszisünk. Túl nagy lehet, az nem gond. Vágjuk ki a kis ellipszist a szikével.

Kép

Fogjunk egy alufóliát, és rajzoljuk fel rá az ellipszis sablont. Ez lesz a ferde tükrünk tükröző felülete. Itt nem kell optikai minőségnek lenni, annyi a lényeg, hogy fényt juttasson a főtükörre. Erre a feladatra az alufólia tökéletes!

Kép

Vágjuk ki, majd ragasztóval (pl pillanatragasztó) rakjuk fel a ferdetükrünk hordozó ellipszisére, majd vágjuk ki belőle a középső kis ellipszist. Kész a ferdetükrünk, már csak be kell ragasztani a helyére.

Kép

Ha mindent precízen csináltunk, pont 45°-os állásban fog tökéletesen a cső belső falához simulni. Érdemes ide valamilyen képlékeny ragasztót (technokol, vagy valamilyen géles ragacs) használni.

Kép

Ragasszuk fel a felső felére a lezáró kupakot (amibe a 2mm-es központi lyukat fúrtuk). A felső vég az, ami a ferdetükörhöz közel van.

Kép

Az alsó vég felől átnézve látni fogjuk a zárókupak kis lyukát a ferdetükör nagy lyukában. Ha pontosak voltunk, pont középen lesz (ez a cél!).

Kép
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára sq 2011.12.13. 20:29-kor.
"alapvetően gonosz"
/by kukac/
sq
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2011.05.10. 15:00

Re: Csináld magad kollimációs okulár

Hozzászólás Szerző: sq » 2011.12.13. 19:31

4. lépés

Az alsó vég szálkeresztjének elkészítése következik. Ehhez szükség lesz két kis rézdrótra, ami átér kényelmesen a csövön. Legyen tömör, se túl vastag, se túl vékony. De ha választani lehet inkább legyen vastag, mert azzal legalább könnyű dolgozni. Egy papírsablon segítségével jelöljük meg a cső alsó végét 90°-onként, hogy tudjuk, hova kell majd beszúrni a szálkereszt drótjait.

Kép

Ideje áttelepülni a konyhába. Kapcsoljuk be a gázt, és egy fogóval kezdjük el melegíteni a rézdrótot.

Kép

10-20 másodperc után próbáljuk meg vele átszúrni a csövet az egyik jelölésnél.

Kép

Húzzuk ki, melegítsük újra, majd szúrjuk át az átellenes oldalról is. Ezután húzzuk teljesen át. Csináljuk ezt meg a másik, merőleges szállal is. Ha kicsit girbegurbák lettek a szálak, akkor kicsit meg kell őket feszíteni. Ehhez célszerű az egyik felüket meghajlítani, majd a másik felüket is de úgy, hogy kicsit húzzuk. Ne túl erősen, mert akkor el fog deformálódni a cső!

Kép

Csípjük el a kilógó végeket, szükség esetén csiszoljuk síkra őket (pl sarokcsiszolóval, vagy egy ráspollyal). Ha kicsit is kilógnak az elcsípés után, akkor erre szükség lesz!

Kép

Ezután a belső felükre - ha kicsit lazán állnak a szálak a cső falában - csöppentsünk némi ragasztót, hogy ne tudjanak kimozdulni a helyükről.
"alapvetően gonosz"
/by kukac/
sq
Hozzászólások: 329
Csatlakozott: 2011.05.10. 15:00

Re: Csináld magad kollimációs okulár

Hozzászólás Szerző: sq » 2011.12.13. 19:32

Kész vagyunk! A lenti képen látszik, hogy a tubusba behelyezve mit látunk, ha átnézünk a frissiben barkácsolt Cheshire okulárunkon.

Kép

És így néz ki a kihuzatba téve (vigyázzunk, hogy a rögzítőcsavart csak annyira húzzuk meg, hogy tartsa az okulárt, de ne deformálja azt el):

Kép

Ezt az anyagot szabadon lemásolhatjátok, átírhatjátok, a képeket felhasználhatjátok.

A legfontosabb, hogy az egész kollimáció pontossága attól függ, mennyire pontosan sikerül elkészíteni az okulárt. Szóval ha valami nem sikerül, nyugi, és próbáld újra.

Sok sikert az okulár használatához!

Ha véleményetek, kérdésetek van, itt nyugodtan feltehetitek, megpróbálok időben válaszolni.
"alapvetően gonosz"
/by kukac/
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1755
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Csináld magad kollimációs okulár

Hozzászólás Szerző: Imre » 2011.12.14. 04:54

Tőlem is kapsz egy köszönetet! Magam is szoktam a legegyszerübb dolgokből ezt-azt összerakni. Én már korábban csináltam egy vitanim pezsgős tabletta műanyag tubusából, igaz kisebb átmérőben egy kollimátort, de eszembe sem jutott, hogy ekkora keletje lenne itt egy hasonló ötletes házi megoldásnak! Ha van még hasonló a tarsolyodban, akkor most aktuális megosztani, hiszen ég az nincs, tehát a megfigyelések szünetelnek. Annál több idő marad a hiányzó eszközök olcsó és ötletes kivitelezésére! Köszönjük!
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Tomasz
Hozzászólások: 123
Csatlakozott: 2011.01.19. 13:59

Re: Csináld magad kollimációs okulár

Hozzászólás Szerző: Tomasz » 2011.12.21. 11:55

Gratulálok, remek darab.
Én is tervezgettem már egy kollimációs okulár megépítését, jó látni, hogy nem nehéz megcsinálni.
Nem is értem, hogy miért adják olyan drágán.
miczo
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2011.02.24. 19:34

Re: Csináld magad kollimációs okulár

Hozzászólás Szerző: miczo » 2011.12.23. 02:06

Ráns Belgór gratulálok a munkádhoz!

A kollimációs okulár árát inkább optikára költöttem én is. Jómagam lézereset faragtam, talán mert egyszerübb és kevesebb munkát igényel. Kell hozzá lézer, de ennek bármilyen olcsó toll megfelel.

Érdekessége, hogy a fehér körlapon a lyuk mögött szálkereszt található, emiatt kereszt alakú diffrakciós képet vetít, ami nagyban megkönnyíti a beállítást. Ami pontosságot igényel az a lézertoll meröleges felragasztása az alátétre, valamint az, hogy a sugár a szálkereszt metszéspontján haladjon át. 10 perc alatt beállítható, fixálható. Legnehezebb talán a megfelelö átméröjü 32-es pvc csö megtalálása, mert olyan kell ami 31.7 körüli. Egy-két tizedet még le lehet csiszolni.

Képekben elbeszélve, hozzávalók:
Kép
Kép
Lézertoll felragasztva az alátétre:
Kép
Elöl a papírlap lyukkal és mögötte a szálkereszt (ami nagyon vékony müanyag fonál):
Kép
Teljesen kész állapotban:
Kép
A vetített diffrakciós kép:
Kép
Kihuzatban:
Kép
Kollimált esetben a fö nyaláb visszabújik a lyukon, csak a vetített kereszt marad a fehér lapon:
Kép

Jó barkácsolást mindenkinek!
Üdv: Miklós
Tomasz
Hozzászólások: 123
Csatlakozott: 2011.01.19. 13:59

Csináld magad kollimációs okulár

Hozzászólás Szerző: Tomasz » 2012.01.10. 12:00

Sziasztok!

Belgór kolléga útmutatása alapján én is elkészítettem a saját kollimációs okuláromat 1,25"-os méretben.
A 32-es PVC cső pont nem megy bele a kihuzaba, úgyhogy egy kis átalakítást eszközöltem rajta.
Hosszanti irányban kivágtam egy csíkot belőle, és újra összeragasztottam. A külsejére sörösdoboz oldalfalat ragasztottam megerősítésként.
A célkereszt bicikliküllőből van, ami egy kicsit túl vastag lett szerintem.
Papír helyett mindenhol műanyaglapokat használtam.
A tükröző felületet tartalmazó rész pedig 40mm-es PVC csőből van, és csavarral van rögzítve az alsó részhez.
Hurrá, nekem is van kollimációs okulárom!
Köszönet érte Ráns Belgórnak.
k4 003.jpg

k4 001.jpg
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”