Barkácsolás vagy vásárlás?

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
Turbo
Hozzászólások:3
Csatlakozott:2011.08.19. 22:42
Barkácsolás vagy vásárlás?

Hozzászólás Szerző: Turbo » 2012.04.14. 22:13

Kedves Távcsőépítők!
Valamikor - gimnáziumi éveim alatt - komolyan foglalkoztam csillagászattal. Kis távcsöveim voltak, de nagyobb műszert akkor nem sikerült összehozni. Az alkatrészek ugyan gyűltek, de végül dobozba kerültek.
Mivel tanár vagyok, és nyaranta több száz gyerek táboroztatásában veszek rész, évek óta foglalkoztat, hogyan lehetne becsempészni a tábor programjába egy kis gyakorlati csillagászatot. Persze távcső nélkül nem fog menni. Ezért kerültem ide, és rá is térek a lényegre.
Van egy Urániából származó, Varga-féle "bevizsgált",150/1500-as távcsőtükröm, hozzá való segédtükörrel. Van egy Réti-féle tengelykeresztem is, állvány nélkül, meg néhány apróság (okulárok, keresőhöz való optika). Abban szeretnék tanácsot kérni, érdemes-e megpróbálni ezekből egy távcsövet összerakni? Esetleg a főtükröt átcsiszoltatni 1000 mm körülire, hogy könnyebben kezelhető tubust kapjunk.
Mivel nekem nincs kapacitásom távcsövet barkácsolni, olyan amatőrt is kell keresnem, aki vállal távcsőépítést, ill. a hiányzó alkatrészeket be tudja szerezni, vagy le tudja gyártani. Vannak olyan amatőrök, akik vállalnak bérmunkát, vagy mindenki csak magának dolgozik? Esetleg tudtok ajánlani valakit? Aki az optikától a mechanikáig mindent meg tud csinálni, igényesen. Ha a fórumon esetleg nem szabad ilyeneket megtárgyalni, magánlevélben kérnék választ!
Egyáltalán, érdemes távcsövet "gyártatni", vagy olcsóbb venni egyet? A dolog csak azért izgat, mert ott az a tükör a szekrényben, de szívesebben látnám egy klassz tubusban. Anyagilag meg nem áll úgy a táborunk, hogy nagy hirtelen vegyünk egy komolyabb távcsövet.
Ha valaki tud tanácsot adni, kérem, ne kíméljen!
Köszönettel:
Turóczi Gábor (gturoczi68@gmail.com)
Avatar
Imre
Hozzászólások:1755
Csatlakozott:2010.12.29. 14:18

Re: Barkácsolás vagy vásárlás?

Hozzászólás Szerző: Imre » 2012.04.15. 01:12

A tükör kifejezetten alkalmas bolygózáshoz, azok bemutatására és még fotózására is! Az F/10 nagyon jól korrigált képet ad majd, és bírja a 150-es átmérő a nagyítást is! Ha a tükör valóban jó, akkor egy ideális bolygó bemutatásra való távcsövet lehet készíteni belőle. A mechanika szerintem alkalmas lesz a megtartására, esetleg óraművel is felszerelhető, és már csak egy cső, egy segédtükör tartó, és egy sabil faállvány hiányzik, és már készen is van. Egy jó stabil kihuzattal szerelve már nyárra elkészülhet. A legfontosabb a jó tükör megvan, a házilag nehezebben készíthető mechanika is, tehát a többit akár egy házi műhelyben is el lehet készíteni. Ebben az esetben nem kérdés, hogy ezt össze kell-e építeni! Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
SzZoli
Hozzászólások:1544
Csatlakozott:2009.09.07. 10:41

Re: Barkácsolás vagy vásárlás?

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2012.04.15. 16:52

Ha van egy bizonyítottan jó tükör, én át nem csiszolnám. Beépíteném tubusba, aztán,ha másféle is kell, 0-ról elindulva csiszolnám ki. Nem járnék rosszabbul, mintha egy 1500-as tükröt akarnék 1000-esre átcsiszolni.
András
Hozzászólások:485
Csatlakozott:2009.09.07. 20:27

Re: Barkácsolás vagy vásárlás?

Hozzászólás Szerző: András » 2012.04.15. 17:04

Turbo írta:Mivel nekem nincs kapacitásom távcsövet barkácsolni, olyan amatőrt is kell keresnem, aki vállal távcsőépítést, ill. a hiányzó alkatrészeket be tudja szerezni, vagy le tudja gyártani. Vannak olyan amatőrök, akik vállalnak bérmunkát, vagy mindenki csak magának dolgozik?


Hát igen, itt az a problema, hogy amennyiben nincs kapacitás barkácsolni, hanem "bérbe ki kell adni", akkor már korántsem biztos, hogy nem lesz érbevágó a pénztárcának ez a dolog. Ha jól olvasom, kihuzat sincs, arra is költeni kell.. Átcsiszolni fölösleges szerintem is.

Ha lenne műhely és lehetőség, akkor azt mondanám, mindenképpen érdemes otthon egyedi tubust készíteni, az a műszer százszor értékesebb a készítőjének, amit maga épített, mint a gyári. Így azért utána kellene számolni, hogy éppen nincs -e a bazárban egy megfizethető használt darab.

Mekkora lenne az anyagi keret?
Zs. Istvan
Hozzászólások:146
Csatlakozott:2009.09.14. 18:46

Re: Barkácsolás vagy vásárlás?

Hozzászólás Szerző: Zs. Istvan » 2012.04.15. 17:27

Kedves Gábor!

A cél nemes, a tükröt ingyen átcsiszolom a kért paraméterűre!
A gőzölését viszont nem tudom megoldani.

Üdv: Zsámba István
Avatar
Imre
Hozzászólások:1755
Csatlakozott:2010.12.29. 14:18

Re: Barkácsolás vagy vásárlás?

Hozzászólás Szerző: Imre » 2012.04.15. 17:45

Nem tudom, hogy az a mechanika milyen, de erre az állványra bármelyik létező rátehető, és számításom szerint bőven el kell bírnia akár egy 30 kg tömegű súlyos szerkezetet is, ráadásul finoman állítható is, és a lábait visszahajtva könnyen szállítható. A súlya töredéke egy acéllábas állványénak, a stabilitása meg annak többszöröse is lehet, ha tényleg műgyantával beragasztva készítik el a lábak végződéseit, főlag az alsó végeken, ahol az állító csavarok egy anyán át megtámasztják a lábak végét! A keményfa tartólap oldalába átmenő csavarral kell a lábak másik végét, egy nagy felületű rugalmas alátéttel mozgathatóra szerelni. A keményfa lap közepébe, vagy lapjára bármilyan mechanika rácsavarozható. A lábak hossza fix, tehát egy adott magasságúra stabilan elkészíthető, de ha a távcső tubusának mérete ismert, akkor ez nem akadály, hanem előny! Otthon a hokedli sarkán is elkészíthető, nem kell még műhely sem, csak egy jó fűrész fúró és kézügyesség. A vázlatot mellékelem, a méreteket az adott mechanikához, tubushoz illesztkedve ki kell számolni, a fűrészelés pontos szögeit kiszerkeszteni. Én ajánlom a 20 perces gyorskötésű Uverapid ragasztót, az jó fára, fémre, és hamar köt is. Ha elkészült, és a próbafelállítás sikerült, akkor lehet festeni, de előtte a faanyagot át kell itatni lenolajjal! Ennek a tartónak elkészítése nagyon olcsó, erős is lesz, és tartós is lesz, nem munkaigényes, de pontosságot követel! A stabilitása felülmúlhatja a kereskedelemben kapható valamennyi mozgatható állvány stabilitását!!! A súlya a kereskedelmi állványokhoz mérten csak a töredéke! A teherbírása meghaladhatja a 100 kg-ot is! Estleg egyforma hosszúságű lábakkal vízszintes tartólapúra is készíthető. Kifejezetten alkalmas Newton rendszerű akár hosszabb bolygózó csövek erős megtartásához! A talajra helyezett háromszög benyomódásmentesen viseli a nagy terhet is, és biztosítja az állvány pontos helyzetének megtartását beállítás alatt és után, csak rá kell lépni alaposan! Imre
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
Imre
Hozzászólások:1755
Csatlakozott:2010.12.29. 14:18

Re: Barkácsolás vagy vásárlás?

Hozzászólás Szerző: Imre » 2012.04.15. 19:33

Barkácsoljunk tovább! A könnyű és erős papírtubus házi készítésének alapja a pontosan megtervezett méretezett fénymenet, valamint 5-6 db. 8-10 mm falvastagságú kör alakra kivágott és feketére festett fakarika. Ezekre a karikákra fekete kartonból ragasztjuk fel a papírcső alapját, a karikákat egymástól megfelelő távolra helyezve, a tartógyűrűk alá, a súlypont két oldalára, 1-1 darabot. A főtükör síkjától 3-4 cm-rel a tubus közepe felé, illetve a kihuzat tervezett helyének két széle alá, és egyet a fennmaradó hosszabb táv közepére. Ha a kartonlapot szépen, pontosan rágurítottuk a ragasztóval bekent karkák élére, és ellenőriztük, hogy minden rendben a helyén van és nem mozdult el, akkor először a kartonlap maradékát ragasztjuk össze a belső hengerrel, majd kis száradás után kedhetjük az újságlapok kenegetését és nyújtás nélküli ráterítését a henger palástjára, amit ronggyal enyhén rásimogatunk. Az újságlapokat átfedés nélkül, de pontosan illesztve tegyük a hengerre. A következő sort eltolással, szintén átfedés nélkül, hogy a felület síma, egyenletes maradjon. Nem kell kapkodni, a ragasztó száradhat is keveset egy-egy menet felrakása után. Ha megfeszítjuk az újságot ragasztáskor, akkor csúnyán behorpaszthatja a hengert, mert a papír megfeszül száradáskor! Nedvesítéskor meg kitágul könnyen, tehát nem szabad nyújtani! A rásimítás is hosszanti irányú legyen! A csövet, miután ráragasztottunk 8-10 menetnyi újságpapírt, hagyjuk teljesen kiszáradni! Száradás után a belsejét fújjuk le matt feketére, a külsejét meg elsőnek híg festékkel vékonyan fessük le. Akár többször is, ha esetleg a papír inná. Nem baj, impregnál, és ragaszt is. Ha az alapozás megszáradt, akkor 2-3-szor lehet vékonyan átfesteni, fényezni tetszés szerinti színben. Alapnak mindig fehér festéket használjunk. A teljes száradás után megmunkálhatjuk, kemény rugalmas, könnyen fúrható, vágható, fűrészerlhető, faragható. A merevítő fakarikát betervezhetjük mint kihuzat tartó alátétet, sőt főtükör tartónak is lehet egyik eleme. Segédtükör tartó felerősítésére is lehetőleg a fakarikát használjuk. Ha valamit elrontottunk, akkor műgyantával lehet javítani a melléfúrt lyukat betömni, stb. Imre
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Turbo
Hozzászólások:3
Csatlakozott:2011.08.19. 22:42

Re: Barkácsolás vagy vásárlás?

Hozzászólás Szerző: Turbo » 2012.04.15. 21:12

Köszönöm szépen a segítőkészséget és a jó tanácsokat, amivel igyekeztek részt venni a problémám megoldásában! Még nem tudtam eldönteni, végül mi legyen a tükörrel, erre még alszom egy párat. Végül is ez nem hordozható távcső lenne, egy helyen használnánk, nem probléma, ha nagy darab. Csak kényelmetlennek tűnik másfél méter magasan kukucskálni egy okulárba, nem beszélve a kisebb gyerekekről.
A bemutatással kapcsolatos észrevételeiteket jogosnak érzem; végül is az érdeklődés felkeltése, az élmény biztosítása a cél, és mi lenne erre alkalmasabb, mint a Hold, a nagybolygók, és néhány fényes mély-ég objektum.
Abban igazatok van, hogy egy saját készítésű távcső az igazi, de ezt nem magamnak szánom, hanem egy nagyobb közösségnek, akkor meg legyen profi, és ne viselje magán az én esetleges ügyetlenkedésem nyomait.
Volt egy kérdés, mennyi pénz van rá. Nem akarom magam nevetségessé tenni, mert fogalmam sincs, miből lehetne ezt összehozni, és azt sem tudom, mennyit tudnék rá összeszedni, ezért nem tudok konkrét választ adni. Azt hiszem, elkezdem megcsinálni - megcsináltatni, és majd meglátjuk, meddig jutunk el.
Lakatos ismerős van, így az állvány megoldható. Tubust, tükörtartó és segédtükörtartó foglalatot, okulárkihuzatot és tubusgyűrűket kell beszereznem. Majd a Butikban körülnézek, akkor talán tisztában leszek azzal, mire számíthatok az anyagiakban.
Ha további javaslata van valakinek, köszönettel fogadom!
Üdvözlettel:
Turóczi Gábor
tobe
Hozzászólások:851
Csatlakozott:2010.10.28. 20:20

Re: Barkácsolás vagy vásárlás?

Hozzászólás Szerző: tobe » 2012.04.15. 21:15

Olyat nem lehet megoldani, hogy együttesen megcsinálni az egész komplett távcsövet ? Terv kell hozzá és gyerekek szorgos közreműködése, persze ha nem túl kicsik már. Technika óra keretében pl. ha létezik manapság ilyen, vagy gyakorlókerti kapálás helyett ... :)
Avatar
Imre
Hozzászólások:1755
Csatlakozott:2010.12.29. 14:18

Re: Barkácsolás vagy vásárlás?

Hozzászólás Szerző: Imre » 2012.04.15. 22:22

tobe írta:Olyat nem lehet megoldani, hogy együttesen megcsinálni az egész komplett távcsövet ? Terv kell hozzá és gyerekek szorgos közreműködése, persze ha nem túl kicsik már. Technika óra keretében pl. ha létezik manapság ilyen, vagy gyakorlókerti kapálás helyett ... :)

Nem is olyan rosz ötlet! Csillagász szakkőr a suliban, "csinálj magadnak távcsövet" célzattal!
Ha mondjuk lencséset akarna készíteni és nem tükröset, akkor arra is van már igen olcsón elkészíthető, kipróbált saját megoldásom. Én viszont nem vagyok tanár, és nem állok kapcsolatban gyerekekkel, de szerintem papírcsövet hengeríteni a lányok is tudnak, festeni, fúrni faragni is, már csak az a kérdés, hogy a fiúk hajlandóak-e befogni a satuba azt a két-három vasdarabot és levágni, meg kifúrni? Szerintem a tubus és az állvány a hokedli sarkán, kézben, satu nélkül is elkészíthető, annyira nincs benne semmi. Én is vágtam vastag keményfát annak idején csavart szálú lombfűrésszel, el is törött egy tucat, de levágtam a kört a deszkából pontosan. Ma meg villanyfűrésszel és fúróval 3 perc, ami korábban 3 nap is volt! A múlt héten a lomtalanításkor csavarokat, tengelyeket, deszkákat polcokat, vastagfalú irattartó csöveket dobott ki tucatjával az egyik cég! Rozsdamentes acélállvány egy forgó ventillátorral a tetején, a csőátmérője 60 mm-volt, kész csőállvány lehetett volna! Ahogy kitették, még időm se lett volna lemenni érte, mert azonnal nekiesett két nem idén lebarnult, és ripityomra törte. Addig csapkodták a járdához, ameddig a műanyag ventillátor szét nem esett darabokra. A motort kiszedték, a lábait sorba letörték, és bedobták a vasgyűjtő ládájukba! A vastag papírhengert azonnal összetaposták, és a kidobott könyvek mellé rugták, majd jött egy ágrólszakadt kinézetű autó, és benyomtak mindent a csomagterébe! Kb 8 távcsőtubus, egy erős állvány került 10 perc alatt a szemétre, azaz ment a gyűjtőhelyre! Ameddig álltam és nem kaptam levegőt, legalább öt új kinézetű ruhásszekrényt vertek szét, és tették a lapjait, polcait egymásra! Gazdag, vagy szegény ez az ország? Mellesleg Dániában minden használt bútort, elektromos cikket, lámpát, állványt stb. éjjel zárt, nappal nyitott helyre visznek, ahova bárki bemehet, egyben elviheti amit talál ha tudja használni, csak szét nem verheti! Legyen az TV, lemezjátszó, mosógép, varrógép, vízmelegítő, vagy hajszárító, vagy játékbaba! A használt ruhának is külön helye van, a konyhai megúnt eszközöknek, kenyérpirító, és szeletelőgép, kenyérsütő és mikróhullámú melegítő, a törött üveg, a kimerült elem, a háztartási hulladék is mind külön helyre kerül! EGy szeget nem lehet bedobni a papírok közé, vagy egy sörösdobozt az üvegek gyűjtőjébe! Ha valaki meglátja, az halálos véteknek számít!. Ha a gyűjtőhelyeken a beadás dátuma eléri a 30 napot, akkor jön egy begyűjtő, és elszállítja bontásra a lejárt holmit. Ott szerintem sokkal gazdagabbak, de lehet, hogy azért, mert nem vernek szét mindent, ami nem kell, hanem átadják másnak, és ha másnak sem kell, akkor újra hasznosítják az alapanyagát! No ennyi belefért ide okuláskét, és elgondolkodtatónak, hogy érdemes-e szakkört nyitni és papírhengert ragasztgatni?! A kérdés, hogy építeni, vagy rombolni kifizetődőbb-e a jobb jövő érdekében? Természetesen rombolni, hiszen akkor mindig újat kell venni! No erre mi a válasz? Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”