Yolo távcsövek

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
Bozsoky
Hozzászólások: 162
Csatlakozott: 2011.01.23. 11:29

Yolo távcsövek

Hozzászólás Szerző: Bozsoky » 2012.10.01. 10:19

Sziasztok!

Van egy távcsőtípus, ami megérdemli, hogy külön témakört nyissunk neki. A ferde tükrös, kitakarás nélküli rendszerek családjába tartozik. Yolo távcsőnek hívják. Megnézve, összehasonlítva a többi hasonló lényegű rendszert, a fizika kegyének következménye, hogy elkészíthető és kedvező paraméterei vannak. Nekem volt szerencsém egy 17 és 23cm-es átmérőjű Yoloval észlelni. Schné Attilla készítette mind a kettőt. Berente Bélának tudomásom szerint van egy 25-öse is. A látvány, amit nyújt leírhatatlan. Igaz, beállítása, kezelése, elkészítése különösen nagy szakértelmet, odafigyelést igényel. Viszont a végeredmény, amit nyújt az egyszerűen fantasztikus. Eddig nehéz , robusztus kiviteleket láttam, és a neten is még rácsos szerelésben is, rétegelt lemez borítással is azok. Szerintem elkészíthetőek szuper könnyű kivitelben is és ha jól láttam Dobson szerelésben eléggé olcsón és precízen megoldható a használatuk. Korábban építettem, használtam EQ platformokat, amivel ennek a távcsőnek a motorikus (elérhető árú) mozgatása is megoldható otthoni körülmények között is. Témaindítónak ennyit szerettem volna írni. Érdemes jobban bevinni a köztudatunkba, hogy létezik ilyen távcsőtípus és igenis érdemes vele foglalkozni. Egy képet küldök egy kisméretű szépen kivitelezett Yoloról. Ha jól emlékszem főtükre talán alig haladja meg a 10cm-t. :-)

Jani
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Sidius
Hozzászólások: 2117
Csatlakozott: 2010.06.30. 16:47

Re: Yolo távcsövek

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2012.10.01. 11:20

Ez a téma tényleg hiányzott eddig, pedig biztosan sokakat érdekel. Jó lenne építeni ilyet is, de a magam részéről még nem tartok ott csiszolásilag. Persze évek alatt lehet, hogy kész lenne. Minden esetre szívesen kipróbálnék egy ilyen rendszert, de nem sok esélyem van rá.
Végül is ez az a távcsőtípus, amely gyakorlatilag képes lehet a tökéletes kép létrehozására, legalábbis az optikai tengely környékén.
Nem az a kérdés, hogy tükrös vagy lencsés, hanem az, hogy jó tükrös, vagy jó lencsés.
astrohist
Hozzászólások: 3227
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Yolo távcsövek

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2012.10.01. 11:24

Kedves János!
Jól tetted, hogy az alig ismert reflektor típusról csináltál egy topicot. Én úgyan nem kívánok Yolot csinálni, de biztosan többen is vannak akiket érdekel.
Hanem hát akkor nem ártana egy kicsit bővebb ismertetés, meg egy-két sematikus sugármenet-rajz! Folytatnád a rovatot? Jó lenne: Lajos.
mizar
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Yolo távcsövek

Hozzászólás Szerző: mizar » 2012.10.01. 17:53

Bozsoky írta:Sziasztok! Van egy távcsőtípus, ami megérdemli, hogy külön témakört nyissunk neki.

Érdemes jobban bevinni a köztudatunkba, hogy létezik ilyen távcsőtípus és igenis érdemes vele foglalkozni. Egy képet küldök egy kisméretű szépen kivitelezett Yoloról. Ha jól emlékszem főtükre talán alig haladja meg a 10cm-t. :-)

Jani


http://www.yolo.ch/instrportraits/howal ... sicht.html

Sziasztok!

Itt látható az úriember, aki több más kitakarásmentes rendszer mellett ezt a kis 10 cm-es Yolo-t készítette.
A mellékelt linken több más hasznos info is található.
Azonban én nem gondolom úgy, hogy ennyire ki kellene ragadni a TCT-k világából a Yolo rendszert.
Másrészt miről is fog szólni ez a topik? Az, hogy ódákat zengünk egy távcső képalkotásáról, miközben tudjuk, hogy mindössze 2 ember készített Yolot kis hazánkban, valamint egy igen szűk közösség mondhatja el, hogy nézett már ilyen távcsőbe, ez elég kevésnek tűnik.
Várom tehát a szakmai hozzászólásokat, méréseket, teszteket, polírozási technikát a toroid felületről, praktikákat a jusztírozásról, építési tanácsokat a tubusról, (koporsóról, ahogyan a németek hívják:)) stb.
Annál inkább, mert hamarosan a 150-es gömbtükörből toroid formát kell varázsolnom, és igencsak érdekel a téma.
Mert a távcső lelke a toroid tükör, ami nem más mint egy szándékos asztigmatizmussak terhelt optikai elem.
Szóval? Ha szuper távcsövet akar az ember, akkor tényleg a Yolo? Bizonyítsuk be. ;)

Üdv.
Schneyolo
Hozzászólások: 132
Csatlakozott: 2009.09.16. 20:12

Re: Yolo távcsövek

Hozzászólás Szerző: Schneyolo » 2012.10.01. 18:58

Sziasztok!

Őszintén szólva meglepett ez a topic. De ha már érintett vagyok a dologban, hát legyen. Bár a Berente Béla többet tud mindenkinél kis hazánkban a Yolo-ról. Mellékeltem egy képet, az optikai elrendezésről. A http://www.yolo.ch oldalon nagyon sok hasznos info van, bár ehhez kell tudni németül. Egyébként a legnagyobb Yolo 18" főtükörrel készült USA-ban.

A távcső lelke a segédtükör. A 17cm-es Yolomban először mechanikai feszítéssel értem el a toroid felületet. Később, egy másik tükröt készítettem amibe belepolíroztam a toroidot. A rendszer méretezéséhez nagyon jó a tct nevű program. Fontos, hogy a segédet kell elkészíteni előbb, és ha minden szempontból, átment a teszteken, akkor kell a főtükröt megcsinálni. A főtükör hiperbola, és a kész tubusban próbálgatva kell tesztelni, és hozzáalakítani a felületét a segédhez.

A segéd toroiddá polírozása, sajátos technikát igényel. Két elterjedt technika van Jose Sasian féle és James Mulherin(Optical Mechanical Inc.). Nekem elvesztek a képeim, de remélem a Bélának megvan. Ha igen akkor Béla légyszi töltsd fel a vágott szurok képét. Akkor könnyebb elmagyarázni a technikát.

Azért erősen ajánlatos mielőtt valaki nekiáll toroid felületet polírozni, hogy előtte 2-3 fényerős nagyobb(20-25cm) JÓ parabolát készítsen el. Tisztában kell lenni az alapvető parabolizálási, zónahiba javítási technikákkal. Ez utóbbira nagy szükség lesz. Én kétszer-háromszor csiszoltam újra mind a két toroid segédet, mielőtt igazán jó lett volna.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
mizar
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Yolo távcsövek

Hozzászólás Szerző: mizar » 2012.10.01. 20:37

Schneyolo írta:Sziasztok!

Bár a Berente Béla többet tud mindenkinél kis hazánkban a Yolo-ról.


http://bhs.broo.k12.wv.us/homepage/alum ... index.html

Ezt illusztrálom is ezzel a linkkel.
Bozsoky
Hozzászólások: 162
Csatlakozott: 2011.01.23. 11:29

Re: Yolo távcsövek

Hozzászólás Szerző: Bozsoky » 2012.10.02. 12:43

Kedves Lajosbácsi!

astrohist írta:Kedves János!
Jól tetted, hogy az alig ismert reflektor típusról csináltál egy topicot. Én úgyan nem kívánok Yolot csinálni, de biztosan többen is vannak akiket érdekel.
Hanem hát akkor nem ártana egy kicsit bővebb ismertetés, meg egy-két sematikus sugármenet-rajz! Folytatnád a rovatot? Jó lenne: Lajos.


Köszönöm, de az elismerés igazán Béla és Attila többéves munkásságát illeti. Több rovatban, főként a távcsőtükör csiszolós rovatban vegyesen van ugyan említve a Yolo is, de annyira különleges és figyelemreméltó a teljesítménye, hogy külön rovatot érdemel. A rajzokat, linkeket a többiek helyettem megtették. A témaindításban van szerepem. Illetve azért kicsit több, mert egy 23cm-es Yolotávcsőhöz segédtükrével együtt van a birtokomba úgymond félkész optika.
Kiemelném a TCT-k közül. Aki sokéves optikusi tapasztalattal rendelkezik, esetleg csiszolt lencsét is vagy bonyolultabb optikai felületet az pontosan tudja, hogy egy 3-4tagú optikával rendelkező rendszernél a hibalehetőség többszöröse egy 2 tagúéval. Anno Berente Béla kéziratát, Béla lektorálása mellett átvittem digitális verzióba és kicsit jobban elgondolkodtam a megvalósításon. A rovat célja felhívni a figyelmet annak lehetőségére, hogy központi kitakarástól és színi hibától mentes tükrös rendszer igenis is készíthető, meg is lett már valósítva és hozza a gyakorlatban azokat az elméleti dolgokat, ami papíron megvan. És megvalósítható. Ez nagyon fontos. A 90-es évek végén csöppentem bele a távcsövek világába komolyabban. Megfigyeltem egy fejlődési tendenciát az amatőr távcsőcsiszolás és távcsőépítés terén. Hozzáteszem:

Ha egy jól behatárolható csiszolói kör akkor nem hívja fel a figyelmet és nem bocsájtja közkézre a parabolatükrök már hitelesnek mondható (nemlézeres) mérési technikáját, akkor most a csiszolók a minőségi munkájukkal együtt 80%-ban nem is létezhetnének. A "nagy" nevek sehol sem lennének. És nem adhatták volna tovább a megszerzett gyakorlati tapasztalataikat. Ha most egy szinten nagyobb központi szerepet kaphat a Yolo és többen is foglalkoznak vele, valós lehet, hogy 5-10 év múlva a hazaiak is kiemelkedhetnek ezen a területen és többen is lesznek a megvalósítók soraiban. Soha nem győztem elégszer hangsúlyozni az optikakészítés iránti alázatot. A Yolo elkészítése (de egy 3 tükrös kitakarásmente is) komoly kihívás. A Yolo fényerős F/8 körüli változatban nagy átmérővel elkészíthető, még TCT társaikról ugyanez tudomásom szerint nem mondható el és több optika több bonyodalmat szül. 2 optika összehangolása könnyebb, mint 3-é.

Egyszóval. A rendszer érdemes a részletezésre és amennyiben a megvalósítói megosztják a tapasztalataik egy részét érdekes és inspiráló dolgok jöhetnek ki belőle.

Anno Dán Andris és Babcsán Gábor, majd később Ferenczi Béla inspiráltak engemet is a minőségi optikai rendszerek megvalósítása felé és foglalkoztam az íves segédtükör tartókkal is. El is készítettem vagy 10-15db ilyen Newtont. Magam példájából kiindulva a Yolo is hasonló sorsra juthat.....

Ezért fontosnak tartom, hogy a témával foglalkozva előkerüljenek a tehetséges fiatalok, akik biztosítják az amatőr mozgalomban az utánpótlást az optikakészítés számos területén.

Üdvözlettel: Bozsoky Jani
mizar
Hozzászólások: 2062
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Yolo távcsövek

Hozzászólás Szerző: mizar » 2012.10.02. 14:22

Schneyolo írta:A távcső lelke a segédtükör. Fontos, hogy a segédet kell elkészíteni előbb, és ha minden szempontból, átment a teszteken, akkor kell a főtükröt megcsinálni. A főtükör hiperbola, és a kész tubusban próbálgatva kell tesztelni, és hozzáalakítani a felületét a segédhez.

A segéd toroiddá polírozása, sajátos technikát igényel. Két elterjedt technika van Jose Sasian féle és James Mulherin(Optical Mechanical Inc.). Nekem elvesztek a képeim, de remélem a Bélának megvan. Ha igen akkor Béla légyszi töltsd fel a vágott szurok képét. Akkor könnyebb elmagyarázni a technikát.


Na, ezek már használható információk!
Ennek kapcsán beszélgethetnénk kicsit a szuroktárcsa barázdáltságról. Sokan esküsznek erre, vagy éppen amarra. Nyilván, a kockák nagysága, sűrűsége, ezek elosztása kihatással van a polírozásra, de akadnak a szokványos megoldástól eltérőek is. Felteszek néhány képet. A toroidhoz van speciális recept?

Brunn4[1].jpg

pek09[1].jpg

pitch_lap[1].jpg


Aztán itt van a polírozása a toroid tükörnek, (egyik tengely irányában mélyíteni kell, másik irányban laposítani) valamint a tesztelés.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
berenteb
Hozzászólások: 234
Csatlakozott: 2009.09.17. 13:32

Re: Yolo távcsövek

Hozzászólás Szerző: berenteb » 2012.10.02. 17:07

Már ideje, hogy hozzászóljak én is.
A Yolo az tényleg egy nagyon kellemes optikai rendszer.
Viszonylag fényerősre készíthető, f/9-f/10 körülire.
Mellékelem az Attila által kért szurok képét.
Sok munkával jár az elkészítése, de megéri.
Aki nem akar szenvedni az elkészítéssel, az megveheti a 25-ös Yolomat, - eladó. ;-)
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Schneyolo
Hozzászólások: 132
Csatlakozott: 2009.09.16. 20:12

Re: Yolo távcsövek

Hozzászólás Szerző: Schneyolo » 2012.10.02. 17:25

Sziasztok!

Köszönöm Bélának, hogy feltette a képet!

Kell egy ilyen alakúra vágott szurok, meg egy teli szurok is.
Használni pedig úgy kell, hogy a képen látható LRM és SRM irányok fel vannak festve a tükör hátuljára LRM párhuzamos a szurok hosszanti irányával. A fa lapon levő segédvonalak, mutatják, hogy oldal irányban a W mozgás milyen széles lehet.
Tükör alul 20 húzás az LRM mentén 1/2D, 3/4D hosszan 1/4D szélesen. Szerszám fordítása a LEVEGŐBEN 180 fokkal. 20 húzás mint előbb. 15 perc után 5 perc préselés.
Az egészet megfordítani, szerszám alul. 20 húzás az SRM irányában. A szurok szélét érje a középvonal. 180 fok fordítás a LEVEGŐBEN 20 húzás 15 perc után 5 perc préselés. Utána az egészet visszafordítani és mehet előlről. A segédet vágott szuroknál a hosszabbik görbületi sugárra kell csiszolni, esetleg plusz az intervallum fele.
Ha megvan az intervallum akkor az egész szurokkal lehet kifinomítani a felületet, mert ettől minden lesz csak nem gömb.

Ami a szuroktárcsa barázdálását illeti. Én csak kockákat vágok bele, nem szoktam "beirdalni", de ahogy a mondás mondja-kicsit elferdítve-, "kinek a pap, kinek a papnő" :)
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”