Földön kívüli élet?

Az "Olvasóink kérdezték" rovatban feltett kérdések listája -- segíts Te is a csillagászat iránt kezdeti érdeklődést mutatóknak kérdéseik megválaszolásában!
Pape
Hozzászólások: 450
Csatlakozott: 2009.09.07. 18:05

Re: Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: Pape » 2010.06.10. 23:08

Zoli írta:
Nagyon tetszik az az ötlet, miszerint a Nap színképének egyik elnyelési sávjában kellene sugároznunk. Ebben az esetben is csak az merül fel,... hogy a fejlett lények talán már száz éve beírták a katalógusukba a Napot, mint átlagcsillag, és nem fogják többé azt vizsgálni (az egy időben létező civilizációk problémája).


Egyetértek.

Zoli írta:Ezzel valahol én is egyet értek, és a SETI módszerét támogatom (csak halhassunk).


Hát ezzel elkéstünk. Immár 100 éve sugározzuk a jeleket az űrbe. Nem csak a tudatos üdvözletekre gondolok hanem pl. rádió vagy tv adás, stb.
90/900 refraktor
stexatya
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2010.06.07. 17:41

Re: Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: stexatya » 2010.06.11. 09:59

Üdv mindenkinek!
Szerintem tökjó, hogy ilyen jó kis vita alakult ki a témát illetően :D . DE Dr. Seth Shostak, a SETI kutatója szerint 2020-2025 között ki kell derülnie, hogy nem vagyunk egyedül. Az NGC csatornán vetített filmben(Mindennapi tudomány) Dr.Shostak még fogadni is mert, hogy 15 év múlva kiderül az igazság. :D
Ha valaki bővebben szeretne tájékozódni a témában, az vegye fel a kapcsolatot Dr. Shostakal itt:http://www.seti.org/shostak
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára stexatya 2010.06.12. 07:22-kor.
Zoli
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2009.09.09. 21:03

Re: Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: Zoli » 2010.06.11. 13:57

ferenc lovró írta:szerintem szintén nagyon ígéretes az a módszer, amikor szupernóvákat használunk (inter)galaktikus világítótoronyként: a szupernóvák irányában keresünk értelmes jeleket, illetve a szupernóvákkal átellenes irányban sugárzunk. (mivel ugye egy szupernóva egy másik értelmes civilizációnak is ugyanúgy feltűnő jelenség, tehát ők is valószínűleg műszerek hadával fogják vizsgálni)


Ez eléggé furcsa ötlet. Biztos feltűnő jelenség, és meg is fogják nézni, de szerintem ez csak akkor működik, ha mellette vagyunk. Ha az ellentétes irányba küldjük a jeleket, akkor elég kicsi a valószínűsége, hogy éppen ott lesznek (lehet, hogy éppen merőlegesen látnak rá a szupernóva - Nap rendszerre, és akkor elég kevés az esélye, hogy minket figyelnek). Érdekes az is, hogy lehet úgy szemlélni az eseményt mint ember (mit teszünk mi ha szupernóvát látunk), de ki tudja, hogy ők hogyan reagálnak rá... Vagy éppen 100 évvel fejletlenebbek, és félni kezdenek tőle, vagy 100 évvel fejlettebbek. Ha fejlettebbek, akkor vagy már halottak, vagy annyira fejlettek, hogy már 10 éve tudják, hogy mi fog történni az égen, és meg sem nézik...

Nézzetek szét itt: http://www.keo.org/
Amcsüdv, Zoli (13 T)
"Milyen sivár az a kor, melyben könnyebb egy atomot szétrombolni, mint egy előítéletet!" A. Einstein
http://www.universe.eoldal.hu
ferenc lovró
Hozzászólások: 336
Csatlakozott: 2010.01.21. 17:44

Re: Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: ferenc lovró » 2010.06.11. 14:30

szerintem nem értetted meg a dolog lényegét.

ha látunk egy szupernóvát, és pontosan az ellenkező irányba kezdünk el sugározni, akkor a szupernóva fénye és a mi jelünk pontosan ugyanabban az irányban halad tovább elhagyva a naprendszert. vagyis ha valaki pont abban az irányban van, akkor nem csak a szupernóvát fogja megfigyelni, hanem (mivel a rádiójelek is fénysebességgel haladnak) pontosan ugyanakkor a mi jeleinket is.

ennek fordítottja is igaz: ha más is rájött erre a módszerre (márpedig nem én találtam ki, jelenleg is kutatnak így), akkor érdemes lehet a szupernóvákat másféleképp is vizsgálni, mert lehet, hogy valaki pont abból az irányból küld jeleket felénk.

mivel a kitörések (nóvák, szupernóvák, hirtelen felfényesedő változók) mindig érdekesek, egy olyan szintre eljutott civilizáció, melyet már érdekel a külvilág, nyílván mielőbb elkezdi azt szisztematikusan mérni is. mivel rengeteg információt tudhatunk meg ezekből az eseményekből a világegyetemmel és jövőnkkel kapcsolatban.

remélem most már világosabb, mire gondoltam.
nincs aláírás
Zoli
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2009.09.09. 21:03

Re: Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: Zoli » 2010.06.11. 14:44

Szia!

Értettem, hogy mire gondoltál, de elég kicsinek tartom annak a valószínűségét, hogy tökéletesen egy vonalba essen egy szupernóva, és két "civilizáció". Ha csak egy fokkal is arrébb sugárzunk, már millió kilométerekkel térünk el.
Amcsüdv, Zoli (13 T)
"Milyen sivár az a kor, melyben könnyebb egy atomot szétrombolni, mint egy előítéletet!" A. Einstein
http://www.universe.eoldal.hu
Franky
Hozzászólások: 221
Csatlakozott: 2010.05.30. 01:08

Re: Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: Franky » 2010.06.11. 15:11

Igen, pontosan erre gondoltam én is, amikor olvastam Lovró Ferenc hozzászólását. Kicsit megfordítanám.
Kicsi az esély, hogy a szupernóva, és a Föld képzeletbeli egyenesén helyezkedik el, vagy fog elhelyezkedni néhány száz, vagy ezer év múlva (amíg odaér az adás) cilivizáció olyan távolságban, hogy válthassunk is üzenetet.

De mi van akkor, ha rájöttek, hogy a fénysebesség egy baromi lassú dolog (merthogy csillagászati méretekhez képest olyan, mintha sétálnánk a sztrádán)? És már régesrégen féreglyukakon keresztül, vagy hipertéren át kommunikálnak, vagy ezer más matematikai megoldásuk van különféle átjárók létrehozására a téridőn belül?

Akkor aztán hiába hallgatjuk a valós idejű rádióadásokat. Viszont a WOW-jel pl. lehet egy ilyen átjáró megnyitásának pillanatában felfogott rádiójel. Vagyis ugye a távolság miatti eltolódásból származó időeltéréssel kalkulált megnyitás pillanatában kibocsátott rádiójel. (Hú, ez érthető mondat volt?)

Azonfelül nagyon régóta nem hagy nyugodni a gondolat, hogy a mi bolygónk afféle börtönbolygó, mint anno Ausztrália volt. Nem tudom megmagyarázni nektek, miért van ez bennem. Túlságosan bonyolult lények vagyunk, túlságosan célirányosan kifejlődve organikailag ahhoz, hogy ne vmi "gyártmány", vagy fejlesztés legyünk. Na jó, kicsit elszalad velem a ló :) :oops:
Namost... Ez vagy valami, vagy megy valahová... Nem?
Zoli
Hozzászólások: 134
Csatlakozott: 2009.09.09. 21:03

Re: Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: Zoli » 2010.06.11. 15:26

Szia!

Érdekes az utolsó megjegyzésed. Ilyesféle gondolatok már nekem is eszembe jutottak, de aztán el is tűntek. Ebbe nem szeretnék részletesebben belemenni. A Teremtés összehangolása a csillagászattal sok esetben eléggé veszélyes terep (volt), pedig szerintem nem csak a felfedezések fontosak, hanem egy erős, jó világnézet is amit az emberek többsége elfogad, és egyeztetni tudja a többi ismeretével. A csillagászaton belül nem ismerek ilyen területet, és ismereteim szerint a filozófia pedig haldoklik. Mindenesetre olvass utána a gyenge illetve az erős antropikus elvnek. Érdekes lesz!
Amcsüdv, Zoli (13 T)
"Milyen sivár az a kor, melyben könnyebb egy atomot szétrombolni, mint egy előítéletet!" A. Einstein
http://www.universe.eoldal.hu
ferenc lovró
Hozzászólások: 336
Csatlakozott: 2010.01.21. 17:44

Re: Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: ferenc lovró » 2010.06.11. 15:29

igazából pontosan ugyanannyi esély van arra, hogy egy szupernóvához képest ugyanabba az irányba két civilizáció essen, mint bármely másik irányba. ráadásul rengeteg látványos robbanás zajlik évről évre, növelve ezzel a lehetséges variációk számát. a seti-féle vaktában lövöldözős módszerrel az ég csak egy kis szeletét tudják lefedni erőforráshiány miatt. a nóvás megoldás némileg célirányosabb, és -mint mondtam- semmivel sem valószínűtlenebb. ez csak egy lehetőség, ami rendkívül megnöveli a lehetséges találat esélyét, és amit ki kell használni...
nincs aláírás
asx
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2009.09.15. 15:58

Re: Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: asx » 2010.06.11. 17:24

Franky írta:De mi van akkor, ha rájöttek, hogy a fénysebesség egy baromi lassú dolog (merthogy csillagászati méretekhez képest olyan, mintha sétálnánk a sztrádán)? És már régesrégen féreglyukakon keresztül, vagy hipertéren át kommunikálnak, vagy ezer más matematikai megoldásuk van különféle átjárók létrehozására a téridőn belül?


Érdekes gondolat. De ha valóban fejlettebbek nálunk (miért ne lennének) és ismerik azokat az egzotikus részecskéket, amiket mi csak feltételezünk (és amikkel elméletileg létre lehet hozni féreglyukakat), akkor szerintem ezt a megoldást választanák.

Ami még probléma szerintem a fénysebességgel lassúságával az, hogy pl. van civilizáció, amivel kommunikálni szeretnénk. Az adott csillag távolságát (legyen 50 fényév) figyelembe véve nem közvetlenül a csillagra kéne irányítani az üzenetet, mert akkor a jel elmegy a csillag mellett. Ezért ki kell számítani a koordinátáit 50 évre előre, de ha mai mérési pontosságokkal számolunk, akkor is előfordulhat, hogy a csillag számított koordinátái nem lesznek az akkor megfigyelhető helyen, ekkor az üzenet ennél az esetnél is elmegy a csillag mellett és ismét nem kapják meg az idegenek az üzenetet.
Franky
Hozzászólások: 221
Csatlakozott: 2010.05.30. 01:08

Re: Földön kívüli élet?

Hozzászólás Szerző: Franky » 2010.06.11. 18:26

asx írta:Ami még probléma szerintem a fénysebességgel lassúságával az, hogy pl. van civilizáció, amivel kommunikálni szeretnénk. Az adott csillag távolságát (legyen 50 fényév) figyelembe véve nem közvetlenül a csillagra kéne irányítani az üzenetet, mert akkor a jel elmegy a csillag mellett. Ezért ki kell számítani a koordinátáit 50 évre előre, de ha mai mérési pontosságokkal számolunk, akkor is előfordulhat, hogy a csillag számított koordinátái nem lesznek az akkor megfigyelhető helyen, ekkor az üzenet ennél az esetnél is elmegy a csillag mellett és ismét nem kapják meg az idegenek az üzenetet.


Tényleg, erre nem is gondoltam, de teljesen helytálló megállapítás, hacsak nem olyan széles sávban szórunk, hogy biztos megkapják. De akkor vajon nem gyengébb jelet kapnának, mintha fókuszált sugárban küldenénk? Egyszóval igaz...

A kódolásról nem beszéltem még. Pl. nézzük meg a mai mobiltelefonokat. Minden digitális, kódolt, tömörített formában továbbítódik, ráadásul úgy, hogy más frekvencián ad, és megint más frekvencián vesz a telefon pontosan annak nehezítése érdekében, hogy ha lehallgatná valaki, és esetleg ismerné az enkripciós algoritmust, akkor se hallja az egész beszélgetést, csak az egyik felet. Kódolt, tömörített formában sokkal kevesebb mennyiségű információt kell továbbítani, mint tömörítetlenül, a tömörítéshez pedig kódolás mindneképpen célszerű, ha más nem, az ellenőrzőkód miatt (hogy minden csomag átment-e). Ha mi rájöttünk erre úgy, hogy még fejletlenek vagyunk, akkor ők vajon hol tartanak? :) Kódolt, tömörített adásoktól már csak egy lépés az, hogy háttérsugárzásnak tüntessenek fel egy beszélgetést, nem miattunk, hanem pl. a saját személyiségi jogaik védelmében (ha feltételezzük, hogy vannak ilyenek). Tehát egyszerűen arról van szó, hogy minden egyes kommunikációt úgy álcáznak, mintha az univerzum háttérsugárzása lenne, mert adott esetben ők már régen túl vannak a rádiócsillagászaton, és már régen más módon fürkészik a galaxist, tehát nekik nem érdekük, hogy a hirdogénemissziós sávot ne szemeteljék tele. Tehát lehet, h amióta létezik rádiócsillagászat, mi őket is halljuk, csak nem tudjuk, hogy ők azok, mert úgy tűnik, mintha egy nagyon erős rádióforrás lenne itt, vagy ott, holott vizuálisan nincs ott semmi... Cygnus X-1 azt hiszem... Ugye így hívják a helyet?

Tiszta konspirációs elmélet, mi? :) De azért el lehet filózni rajta...
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Franky 2010.06.11. 18:39-kor.
Namost... Ez vagy valami, vagy megy valahová... Nem?
Válasz küldése

Vissza: “Hírek.Csillagászat.hu - Olvasói kérdések”