Magyarország új időzónája?

Minden olyan a csillagászathoz köthető téma, amely a fenti kategóriákba nem sorolható be.
Avatar
D.Laci
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2015.09.22. 17:09

Re: Magyarország új időzónája?

Hozzászólás Szerző: D.Laci » 2021.03.26. 08:49

mephi írta:
2021.03.26. 07:56
Mégsem ez lesz az utolsó óraátállítás

https://www.idokep.hu/hirek/megsem-ez-l ... aatallitas
Még sehol sem volt a vírus (vagy csak nem tudtunk róla, mert a lombik fogvatartotta), akkor is csak tököltek az uniós döntéshozók az óraállításon.

D.Laci
Rend a lelke mindennek. A fejekben is!
150/1050 Esprit APO triplet ; 254/2500 MEADE LX200GPS SC
254/1016 MEADE LXD75 SN ; 25x100 Celestron SkyMaster bino ; 10x50 Zeiss Dekarem bino
Edizol
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2016.11.12. 21:34

Re: Magyarország új időzónája?

Hozzászólás Szerző: Edizol » 2021.03.28. 20:21

Sziasztok!

Érdekes kérdés ez az "óra állítgatás"...

Amióta ez a vita folyik, csak azon gondolkodom, hogy magyarázom majd meg a kis unokámnak az égi mechanikát...
"- Tudod ez úgy van, hogy amikor a Nap, az égen a legmagasabban van, akkor azt mondjuk, hogy kulminál, ez a meridián pontja ( http://aries.ektf.hu/~bikini/ecstva/ind ... ri_del.htm ), népiesen "delel a Nap", ekkor dél van. kb. 12 óra, dél (kisebb, nagyobb eltolódással...).
Ezt az égi mechanikai törvényszerűséget mi egyszerű földi halandó emberek, nem tudjuk megváltoztatni!!!
De ne felejtsd el, számításba venni, hogy a politikusok, megszavazták ennek az égi törvényszerűségnek a megváltoztatását! Mert ők, gazdaságilag, ehhez jobban értenek!...
Tehát, amikor, az Egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola tornyában működő Csillagdában ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Egri_csillagda ) megszólal ( már egy ideje nem használják ) a "meridián ágyú", mindenki hallja, hogy akkor van Egerben, dél, valódi napórai dél, 12.00 óra!
(Magyarország a Közép-európai idő-zónához tartozik, amelyhez képest az egri középdél 21 perc 33 másodperccel siet. Ám a Nap delelése az év során az elméletileg számított középidőhöz képest néha siet, máskor késik. Az eltérés a valódi napórai idő és a középidő között 16 percet is elérhet. Az egri meridián vonalon ezért a Nap sugarai mindig (téli időszámítás szerint!) 12 óra előtt haladnak át, jelzik a "valódi", napórai időt. A kiállításon több napóra is látható, amelyek valaha a gyakorlati életben is jelentős szerepet játszottak. Napóra alapján ellenőrizték a kevésbé megbízható kerekes órák járását. A legérdekesebb példány a kettős, ágyús napóra, amelynek kis mozsárágyújában a delelő Nap sugarai lobbantották lángra a puskaport. Az ágyú ekkor hangos durranással jelezte a napóra delet.)
Tehát, ha majd a Nap megint eléri az égi pályája legmagasabb pontját, akkor nem azt kell majd mondani, hogy: "- Delel a Nap, dél van.", hanem, azt, hogy: "- Egyel, vagy ketteddel a Nap." a politikusi döntések alapján!...
Ne felejtsd el tehát, a GMT, az UT., NYISZ, nyusz és az EU- s időszámítási képleteket pontosan megjegyezni és az égi mechanika "nem fog gondot" okozni!..."

Saját vélemény:
Eddig is és már az őseink is nagyon jól hozzászoktunk az eddigi "rendes" - téli- időszámításhoz, a reggelekhez, az estékhez akkor most miért kell ezen változtatni?
Gazdasági, energia megtakarítás? Ez a nézet, nem állja meg a helyét, a mai LED- s és nagyipar mentes világban. Lásd. "Villanyszerelők lapja"- ban is megjelent számításokat!
Nagyon nehéz lesz így napórát készíteni! Így is már két időszámítást kellet felírnom a számokhoz...
Nagyon érdekes lesz nappal, mechanikus órával meghatározni az észak- dél irányát ...

Egy szó, mint száz, számomra ez, egyszerűen egy nagy ????...
Nagyon megköszönném, he ezt valaki meg tudná magyarázni.

"- Bocsi, hogy kihallatszott, magamban gondolkodtam."
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb csillagászati témák”