Üdv mindenkinek
Nos elkészült a rugós előfeszítés, a csigakerék, csigaorsónál. Viszont nem a legtökéletesebb, kicsit még dolgoznom kell rajta, de mindenesetre könnyebb így a holtjátékot beállítani.
A dolog rendkívül egyszerű. Csavarboltban vásároltam négy darab megfelelőnek tűnő rugót, amely illeszkedik a rögzítő csavar átmérőjéhez, illetve a mélyített furathoz. Ezeket e csigaorsó öntvényházát rögzítő csavarok alá tettem. Itt jegyezném meg, hogy nálam, a tengelyre merőlegesen álló csavarok voltak a rövidebbek, a tengellyel párhuzamosak pedig a hosszabbak. A hosszabb csavarokat tettem, a rövidebbek helyére, a rövidebbeket pedig kicseréltem kb. 5 mm-rel hosszabbakra és ezeket tettem vissza a tengellyel párhuzamos furatokba. Erre azért volt szükség, mert a rugók miatt a menetbe nehezen, vagy egyáltalán nem tudtam bekapatni a csavart és ha még sikerült volna, akkor sem lenne biztonságos, ha csak egy-két menet tartaná a csavarokat. A középső hernyó csavar végére rátettem egy 4-es csapágy golyót, némi zsírral, majd az öntvényházon (ahová eredetileg támaszkodott a csavar) fúrtam egy kb 2 mm-es mélyítést 4-es fúróval.
IMG_3607.jpg
IMG_3605.jpg
Hogy eredetileg volt e itt csapágy golyó, azt nem tudom (használtan vettem az EQ-t) De az biztos hogy erre eredetileg is rákészültek a gyártók, mert a támasztó hernyócsavar vége mélyített, és az öntvényházon is van egy apró bemélyedés, bár ezt túl kicsinek találtam. Majd ezek után a hernyócsavart visszatekertem addig, amíg a csapágy golyó beleült a menetes furatába. Ezután szépen óvatosan a helyére tettem az egészet.
A csapágy golyóra azért van szükség, mert ezen billen az egész szerkezet, illetve ez akadályozza meg az oldalirányú elcsúszást is.
A beállítást a hernyócsavar betekerésével kezdtem. Addig a pontig húztam, amíg a csigakeréknek lett holtjátéka. Ezek után minden rögzítő csavart teljes ütközésig betekertem, majd a merőlegeseket 2 fordulattal, a tengelyre párhuzamosakat pedig 1 fordulattal kitekertem. Így most már a rugók tartják a helyén a csigaorsót házzal együtt. Itt jegyezném meg, hogy a csigakerék csigaorsó kapcsolatát nem kell, és
nem is lehet hézagolni! Nincs is rá szükség, mert a konstrukcióból adódóan a csigakerék „beáll” a megfelelő magasságba. (mivel nem tudom, más mechanikák hogy néznek ki, így aki látott már ilyet, azt kérem nézze ezt el nekem…

) A tengelyen a csigakerék nagyon pontosan illesztett, olyan „húzósan” van rajta. Ha rátesszük a tengelyre, akkor kis mértékben, kioldott fék mellett, fel le csúszkál. Ebből adódóan, ha kioldott fék mellett, beállított holtjátéknál, a csigaorsót elkezdjük tekerni, akkor a csigakerék szépen a a helyére „úszik”. Természetesen ezt úgy csináljuk, hogy közben a tengelyt fogjuk, hogy ne forogjon együtt a csigakerékkel. Ezt én úgy oldottam meg, hogy befogtam egy fúróba a csigaorsó tengely végét, és nagyon lassú fordulaton, oda-vissza körbetekertem a csigakereket kétszer-háromszor, úgy hogy közben fogtam az óratengely felső végén az öntvényt, amire a DEC tengely van rögzítve.
Ennél a mechanikánál szükség volt az óratengelyt megemelni kicsit, mert a csigakerék fel-le mozgásának hosszát kevésnek találtam. Ezt könnyen megtehetjük, csapágyboltban vásárolható hézagoló korongok használatával, amiket a felső csapágy közepe és a tengely kiszélesített része közé tettem. Erre ül rá a tengely azon része, amelyiken rajta van a csigakerék. Nálam 0.6 mm-re kellet emelni a tengelyen. Így a csigakerék „úszása” +/- 1mm lett, ami már elegendő ahhoz, hogy optimális helyre álljon a csigakerék, az orsóhoz képest. A mechanika ezen részénél, a csigakerék tetején, illetve az alján, van két darab 0,5 mm vastag, áttetsző műanyag gyűrű. Először hézagolónak hittem, de a mérések után kiderült, közük sincs hozzá. A felső azt hivatott szolgálni, hogy a DEC tengely rögzítésénél használt csavarok, ha túlhúzzuk, vagy esetleg hosszabbak kicsit, akkor ne a csigakereket nyomják, mert akkor az deformálódik. A képen jól látszik a csavar "lenyomata", sőt még az is, hányszor szedték szét előttem...
IMG_3582.jpg
Az alsó, szélesebb gyűrű pedig, a csigakerék – öntvényház esetleges találkozásától óvja a szerkezetet.
Hát ennyit sikerült egyelőre. A képeket este, mint ahogy ígértem felteszem, mert egy kép többet mond ezer szónál. És akkor érthetőek lesznek a leírtak.
Óva intek mindenkit, hogy megfelelő szerszámok, és alapvető finom mechanikai tapasztalat nélkül nekilásson, mert lehet, többet árt vele, mint használ. Mindenki aki nekilát, csak saját felelőségére tegye, mivel az általam leírt átalakítás, csak szerintem jó, és lehetnek eltérések a mechanika tekintetében is.
A tapasztaltabb mechanikát már "látott" szakembereket pedig kérem, javítsák ki az itt leírtakat, amenyiben valamiben tévedtem volna, nehogy másokat is rossz irányba tereljek az itt leírtakkal.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.