Építési szándék

Magáncsillagvizsgálók építésével kapcsolatos tudnivalók, trükkök, tanácsok
Avatar
cbo
Hozzászólások: 1536
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:55

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: cbo » 2009.11.30. 13:24

Sziasztok!

Csak a hajónapló kedvéért:
a Szitkay Gabi kupolája 3,80 m átmérőjű és éppen, hogy elfér benne a Newtonja.

Üdv:
Zsolt, CBO
skyfoto
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2009.09.20. 06:49

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: skyfoto » 2009.11.30. 15:30

igen, valóban!

A Gábornál maga a kupola átmérője 3,80-as, viszont az aláépített parapetfal átmérője 3m, és mivel ez a nettó méret határozza meg az ember "elférhetőségi" mércéjét, azért írtam így!
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2009.12.03. 23:41

Sziaztok,

szerintetek mennyit javít egy + 2-300 m tengerszint feletti magasság a seeingen? Meekora különbség lehet egy alföldi, és egy, Mo-i kisebb középhegységben (Pilis, Gerecse, Vértes falvaiban) levő megfigyelőhely között? Nem tudom azt sem, mennyire jellemző, hogy e hegyek felett esetleg gyakrabban felhős, esős az ég.
Avatar
cbo
Hozzászólások: 1536
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:55

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: cbo » 2009.12.04. 08:38

SzZoli írta:szerintetek mennyit javít egy + 2-300 m tengerszint feletti magasság a seeingen?


Szia Zoli!

Erre nem lehet egyértelműen válaszolni. De álljon itt egy példa:
az én csillagvizsgálóm (CBO) a kisalföldön helyezkedik el, tehát nem egy Everest-i magasságban,
a Szitkay Gabié (A*P*O), amit a cégem épített, kb. 50-100 m-rel magassabban a nyúli hegyen. A kettő
között van észrevehető különbség, a hegyi csillagda javára.

A baj szeritem az, hogy mag a Kárpát-medence és környéke rossz helyszan, seeing tekintetében, ami méréseim szerint átlagosan 2-4 " / 0,5 idő sec. Ez vmikor jobb, de nem egy chilei 0,6"-es érték. Árpád atyánknak anno, sajnos nem volt seeing-meter-e, itt a baj ;)

Üdv:
Zsolt, CBO
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2009.12.04. 10:32

Szia, Zsolt!

Köszönöm, hogy a tapasztalataidat megosztottad.
Azért tettem fel a kérdést, mert komolyan foglalkozom olyan hétvégi telek, nyaraló vételével, ami elég közel van Budapesthez (ahonnan kiköltözni egyenlőre nem akarok, az ingázást a dugóban nem szeretném) ahhoz, hogy akár hét közben, munka után is ki tudnék ugrani egy estére, kifejezetten csillagászkodás céljából.
Na, itt több lehetőség van.
Leginkább D vagy Ny felé mennék. Az Alföldön lehet tanyát venni elég olcsón. Igaz, ott nem sok egyebet tud csinálni az ember (magamból kiindulva). A Gerecse, Vértes magasabban van, (ha már egyszer hegyekről van szó :) ), bár nem túl magasak (Nagy-Csákány (487 m) Nagy-Gerecse (634 m)). Tehát a légkör egy részét megspóroltam. A falvak, illetve felparcellázott területek viszont jellemzően völgyben vannak. Ott lehet, hogy még jobban megül a köd. A hegyek viszont csapadékosabbak, mint ismert, illetve látható is, ha csapadéktérképet néz az ember. Nem tudom, mennyire gyakoribb ezekben a hegyekben a borult idő az Alföldhöz képest.
Szóval, ezeken a szemponton vacillálok. Bárkinek a véleményét szívesen fogadom.
nyozo
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2009.10.21. 10:24

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: nyozo » 2009.12.04. 12:08

SzZoli írta:szerintetek mennyit javít egy + 2-300 m tengerszint feletti magasság a seeingen? Meekora különbség lehet egy alföldi, és egy, Mo-i kisebb középhegységben (Pilis, Gerecse, Vértes falvaiban) levő megfigyelőhely között? Nem tudom azt sem, mennyire jellemző, hogy e hegyek felett esetleg gyakrabban felhős, esős az ég.

Nagyon sokat számít, főleg az őszi-téli időszakban. Nyáron inkább az a jó, hogy eleve hűvösebb van, így a hőingás kisebb, azaz a nyugodtságot kevésbé befolyásolja az esti lehűlés. Mondjuk ebben benne van az is, hogy hegytetőn általában nem betonrengeteg, hanem jó esetben talaj, vagy esetleg erdős részek vannak. :))
Én Pilisszentlászlón lakom, a házunk 430-440m körül van. Az elmúlt napokban sokszor volt 300-350 méteren a ködhatár, így lent Szentendrén szürke, napot se látunk idő, fent meg vígan sütött a nap! Ez ugye a nyugodt, relatíve álló levegő esetén gyakori jelenség ősszel. A Leonidás éjszakán pl. 2x felkúszott a köd a házunkig, de lévén ott a gerinc az enyhe szél fel is oszlatta.
Januárban gyakori, hogy a Kárpát medence alja beködösödik a megálló hideg levegő hatására. Ilyenkor lent a napot se látni, de a magasabb csúcsok kilátszanak, és ragyogó verőfény, mélykék ég van. Éjjel meg töksötét. :)

A hegyek felett gyakrabban felhős c. történet onnan tud jönni, hogy a felhőképződés egyik oka lehet az, ha egy nedves levegőtömeg beleütközik egy hegy tömbjébe, a levegő így felszállni kényszerül -- ott lehűl és felhőt, majd akár csapadékot is képez. Ehhez azonban akkora lehülés kell, amit azért kisebb hegyek ritkán okoznak (függ attól, hogy éppen mekkora a hőmérsékletkülönbség pl. 100 méterenként), de ezt meterológus barátaink biztosan szebben leírják majd. Az ideális terep magasan van, és nagy területű fennsík, hogy legyen ideje a hegyoldalak által felkavart levegőnek elnyugodni. Nálunk még as Bükk-fennsík az egyik legjobb levegőnyugodtságú hely.

A szintkülönbség másik előnye, hogy pl. a völgyek mélyén levő városok fényszennyezése is nagyrészt lent marad, sőt kisebb lenti köd takarása esetén akár minimálisra csökkenhet. Általában a légkör alsó része nagyon felkeveredik, mint egyfajta konvekciós zóna -- ennek határa fölött drasztikusan jobbak a viszonyok. Lehet is látni pl. a budai hegyekből lenézve a városra hogy randa szürke a levegő egy határozott vonalig, aztán kitisztul. Ehez akár már 100-150m szint is elég tud lenni, de a kurrens meterológiai viszonyoktól függ. Egy erős hidegfront ezt az alső légréteget is átmozgatja, kitisztíthatja egy ideig.
Amcsillüdv: Nyözö
nyozo
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2009.10.21. 10:24

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: nyozo » 2009.12.04. 12:57

SzZoli írta:Szóval, ezeken a szemponton vacillálok. Bárkinek a véleményét szívesen fogadom.

Még pár szempont:
Vannak ugyan hegyen kapható kis telkecskék, de ezek legtöbbje erdőben, meg ugye a hegyek nem járnak egyedül -- azaz ritka a jó kilátás a horizontig. :( Én is azon poénkodok magammal, hogy ha egyszer lesz csillagdám, azt Meridián Csillagvizsgálónak kéne hívni (vagy Zenitnek) :lol:
Az alföldön a horizonttal jobb a helyzeted, viszont az őszi - téli ködök valószínűleg okozhatnak bosszúságot.
Amcsillüdv: Nyözö
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2009.12.04. 14:39

Igen, az a gond, hogy ha hegyen keres az ember telket, az is valahol a völgyben lesz, jó esetben domboldalon. A völgybe meg a köd is szépen be tud ülni, nem vigasztal akkor, hogy a hegycsúcson süt a nap (derült az ég, koromfekete az éjszaka). Mostanában nem láttam olyan hirdetést, hogy "hegycsúcs eladó" :D :( . Kár, lecsaptam volna rá... ;) Marad egy hegyi falu külterülete, minél magasabban, minél jobb kilátással.
ge.nom
Hozzászólások: 311
Csatlakozott: 2009.11.19. 21:54

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: ge.nom » 2009.12.04. 14:50

SzZoli írta:Igen, az a gond, hogy ha hegyen keres az ember telket, az is valahol a völgyben lesz, jó esetben domboldalon. A völgybe meg a köd is szépen be tud ülni, nem vigasztal akkor, hogy a hegycsúcson süt a nap (derült az ég, koromfekete az éjszaka). Mostanában nem láttam olyan hirdetést, hogy "hegycsúcs eladó" :D :( . Kár, lecsaptam volna rá... ;) Marad egy hegyi falu külterülete, minél magasabban, minél jobb kilátással.


Balatonfüreden voltam egy darabig és ott a balatonnal szemben a hegyen minél magasabban veszel házat-telket, annál olcsóbb! Érdemes lenne megpróbálni... Írtam egy pm-t is.
Meade ETX-105EC ~ Scopium Nature 10x50
Avatar
SzZoli
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:41

Re: Építési szándék

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2009.12.04. 15:21

Szia!

Köszönöm a tippet.
Az a helyzet, rokonságban van Balatonudvariban - Füredhez egész közel - egy nyaralójnk. Ott szoktam tavasztól őszig hétvégeken kukmákolni. De persze nem udok minden hétvégén lemenni, olykor telehold vagy borult ég van, tehát kevesebb a lehetőség, mint szeretném. Ezért gondolkodom egy Bp. közeli, saját bázison, ahova hétközben, munka után is el tudok menni.
Amúgy ezeket a balatonfelvidéki, hegyoldalban levő telkeket, házakat én is nézegettem... de az említettek miatt, hacsak nem nyerek a lottón (aminek tudjuk, matematikailag elenyésző az esélye, különös tekintettel arra, hogy szinte sohasem lottózok :D ) nem jön szóba.
Ja, a Makszutov fórumban hirdettem az idén, hogy egy hétvégi észlelő összejövetelt össze lehetne hozni Udvariban. Talán majd jövőre.

Pm-en PÜ-et értettél? :) Nem kaptam meg.
Válasz küldése

Vissza: “Csillagdaépítés”