Hogyan készül házilag egy főtükör?

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
kincsesm
Hozzászólások: 124
Csatlakozott: 2009.09.19. 13:00

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: kincsesm » 2013.09.04. 10:22

Ledem van (zseblámpa), de a 2 pengét hogyan kell elhelyezni? Az általam talált leírások műcsillagot és egy pegét írnak.
mizar
Hozzászólások: 2669
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: mizar » 2013.09.04. 11:05

kincsesm írta:Ledem van (zseblámpa), de a 2 pengét hogyan kell elhelyezni? Az általam talált leírások műcsillagot és egy pegét írnak.


Szia!

Egyik pengét ketté kell törni, az lesz a rés, a másik a késél.
Nem kell se kondenzor, sem mágia, de kihagytam egy kis darab mágnesfóliát mint kelléket. Ha van a hűtőn, akkor be is szerezted :)
Összeállítás:
1/ LED valahogy rögzítve, a tükör felé világít.
2/ Előtte kis darab mágnesfólia, mágneses résszel kifelé, rajta kb. 1 cm-es lyuk.
3/ Zsilettpenge kettétör, az éles felükkel egymás felé nézve, a mágnesfóliára tapadva olyan rést csinálsz, amit akarsz.

Vizsgáló rész:
4. Nézőke az előbbi méretű lukkal. (pl. nagyobb alátét)
5/ Mágnesfólia lyukkal, felragasztva a nézőkére
6/ Második zsilettpengével (mágnesfólián állítod) vizsgálsz kés-él módszerrel.
7/ Ha jól políroztál, sima felületet látsz, ha nem, akkor azt is látod.

A fényforrás mozoghat a késsel együtt, vagy külön is, tarthatod a kezedben, rögzítheted csíptetővel, stb.
Készítheted vastagabb kartonból, lapos műanyagból, (kiürült flakon).
Az egészet szerelheted falapra (húsvágó deszka, gyúrótábla, egyéb) :)

Légy kreatív. :)

( Jó műcsillagot nehéz csinálni.)
TZ
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2012.08.21. 16:09

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: TZ » 2013.09.06. 09:21

" led-es lámpával, és kb. 0,1-0,15mm-es rézdróttal kivitelezett ráccsal, de a rács nem lett jó, és a lámpa sem vált be."
Az én vizsgáló cuccom sem komoly darab, a képen egy korábbi verzió látszik: az is, hogy a rács már ránézésre sem egyenletes, de így is működött, bár azóta lecseréltem. Egy erős fényű ledet használok, nincs előtte lencse, így kevésbé koncentrált a fénye, de így is meg tudom találni a tükör által visszavetített fényt.
A led ragasztva van egy nagyjából kocka alakú házba, amire /a fényképen a régebben használt "made in Germany" helyett/ jelenleg egy sörösdobozból hajtogattam egy könnyen le-feltehető alakot, amin a rés is van. Nem kell hozzá műhely :)
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Thomas
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2010.03.30. 09:53

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Thomas » 2013.09.06. 12:16

A tintasugaras nyomtatókban a fej pozícionálásához egy 30 cm hosszú műanyag szalag van amire kb 8 vonal/mm sűrűségű rács van nyomtatva. Egy öreg hibás nyomtatóból szedtem ki egyet és azt használtam. Kezdetnek jó volt.
Zs. Istvan
Hozzászólások: 146
Csatlakozott: 2009.09.14. 18:46

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Zs. Istvan » 2013.09.12. 20:12

:) Pontosan ezt javasoltam én is első rácsnak, mert igen egyszerű megoldás. Bár a minősége szerintem eléggé gyenge: mivel a műanyagon áthalad a fény, és emiatt egyrészt szóródik, másrészt csökken a fényesség is.
A drótból készített rács sokkal kontrasztosabb és fényesebb is. A saját példányom 0,1 (de lehet, hogy 0,08) mm-es rézdrótból készült, ami egy relé csévetestéről lett letekerve. Kb a 10. próbálkozásra sikerült elkészíteni, de azóta is azt használom. Próbálkoztam gyári ráccsal is, de túl sűrű, 100 és 500 vonal / mm-es példány járt nálam, ezek viszont nagyon érzékenyek, szerintem alkalmatlanok erre a célra.

Régi tv-kből ( ha már úgyis ebből nyeritek az üveget :) ) kiberhelt elektroncsövekben lehet találkozni megfelelő ráccsal. De hogy melyikben, és mi a száma... Na azt nem tudom.

Zs. István
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1799
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Imre » 2013.09.13. 14:27

Kewdves István! Néhány kérdésem lenne, amire kérek választ. Előre is nagyon köszönöm!
Zs. Istvan írta:...A drótból készített rács sokkal kontrasztosabb és fényesebb is. A saját példányom 0,1 (de lehet, hogy 0,08) mm-es rézdrótból készült, ami egy relé csévetestéről lett letekerve. Kb a 10. próbálkozásra sikerült elkészíteni, de azóta is azt használom. Próbálkoztam gyári ráccsal is, de túl sűrű, 100 és 500 vonal / mm-es példány járt nálam, ezek viszont nagyon érzékenyek, szerintem alkalmatlanok erre a célra.
Kérdésem, hogy hogyan tekerted fel, és mire a drótot, hogy egyenletes legyen, utána milyen keretre erősítetted, és hogyan, milyen módon?
Zs. Istvan írta:...
Régi tv-kből ( ha már úgyis ebből nyeritek az üveget :) ) kiberhelt elektroncsövekben lehet találkozni megfelelő ráccsal. De hogy melyikben, és mi a száma... Na azt nem tudom.
Zs. István
Szerintem a rádiócsövek közül alkalmasak lehetnek az ECC-vel kezdődő számú csövek. Ezek kettős triódák. A csúcsot lepattintva levegősek lesznek, utána a kivezetés oldalon kőrbe karcolva lepattintható róla a búra, és a két trióda anódot tartó kivezetést csípőfogóval elcsípve, lehúzható a rács fölűl. Ez után óvaosan a rácson belüli katódot kellene eltávolítani, és a végén marad a rács, de ez egy nagyon vékony wolfram szálas tekercs, amely egyik felét lehetne használni. Ügyesen akár 4 rácsot is ki lehet nyerni egy kettős triódából. Ilyet még nem szedtem szét, de elképzelhető, hogy ügyeskezűek vállalkozhatnak erre eredményesen. A wolframszál nagyon vékony, de elég sűrű, és ponthegesztve van egy vastagabb tartószálra. Ha sikerül elgörbülés nélkül kioperálni, akkor biztosan jól használható rácsot kaphatunk belőle. Van rá esély, hogy sikerül, mert egy csőben kettő trióda van, és lehet az egyiken gyakorolni!

Még egy kérdésem, hogy készíthető-e üvegszál kábel belső legkisebb szálából műcsillag? Egy konzerves dobozba tett led elé téve a szál egyik végét, a másik végződését meg nagyon közel lehet tenni a nézőkéhez, akár elé is hajtható és valahogy rögzítjük, akkor tengelyben vizsgálható vele egy tükör. Vajon ez jó gondolat? Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Sidius

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2013.09.13. 20:45

Nekem is a drótból készült a kedvenc rácsom. Az enyém 0,1-es szálakból van egy 1 milis sárgaréz lemez kereten, amire eporapiddal ragasztottam fel a huzalt. Kiszámoltam kb. mennyi kell 15 mm szélességre, azután hajtottam két szálat a kerete, (egyiket később lecsévéltem) úgy, hogy a párom közben feszesen tartotta, én állványos nagyítóval dolgoztam. Az egyenletes osztásköz relatíve sikerült, de sokkal fontosabb, hogy a szálak egyenesek és párhuzamosak lettek. (Ezt a triódás rácsot azért kipróbálom.)
A műcsillag jó ha nem nagyobb 0,01-0,02 mm -nél.
Avatar
pisza
Hozzászólások: 348
Csatlakozott: 2011.01.09. 19:45

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: pisza » 2013.09.13. 20:59

Más téma:
http://www.stathis-firstlight.de/atm/jo ... ics_en.htm

Mit szóltok hozzá? Nem semmi a csávó....

Tisza Csaba
Avatar
BZd
Hozzászólások: 239
Csatlakozott: 2009.11.21. 12:39

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: BZd » 2013.09.13. 21:49

pisza írta:Más téma:
http://www.stathis-firstlight.de/atm/jo ... ics_en.htm

Mit szóltok hozzá? Nem semmi a csávó....

Tisza Csaba


Tegnap olvastam a piszkési cikkeket a Meteorban és éppen most tartok egy kis pihenőt a 70/900-as binobenézősre alakított távcső első csillagfényes tesztjében. Elég rossz a seeing, de a Holdon sosem látott mennyiségű árnyalat, szín, finom részlet látható, egyszer csak azon kaptam magam, hogy már több, mint egy órája tapadok az okulárokra. Nos, ezekből arra következtetek, hogy ez az óriásbino is azonnali függőséget okozó, nagy élmény lehet, veszélyesebb, mint a máktea! ;) Tudományos alapossággal, igényesen kivitelezett műszernek néz ki.
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2112
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2013.09.14. 18:46

Úgy néz ki, hogy elérkezett az ideális távcsőtükör csiszolásra alkalmas időjárás, ilyenkor mást nemigen lehet csinálni, elég átláthatatlan a légkör.
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”