Hogyan készül házilag egy főtükör?

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
Zs. Istvan
Hozzászólások: 146
Csatlakozott: 2009.09.14. 18:46

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Zs. Istvan » 2014.07.06. 14:31

Sziasztok!

Szép tanulságos eset ami Imrével megtörtént, de van haszna. Mert bizonyára tanult belőle, és ami talán még fontosabb, hogy aki olvassa az már nem esik ebbe a hibába.

Azért Imre, ne hidd, hogy az interferométer egy világmegváltó műszer. Fényerősebb tükröknél már nem hiszek neki. A csillagteszt elárulja sima ráccsal azt is, amit az if eltakar. Pl a saját 200/666-os tükrömet újrapolíroztam, mert annó kicsit elkapkodva gőzöltettem le, és bár a felbontása bolygón is mesés volt, hosszú expóknál az a kevés szórt fény ami a fényesebb csillagok köré halót varázsolt, meg sugárirányú fénypászmákat, teljesen elrontotta a fotót. Ha vettem volna a fáradtságot, és gőzöltetés előtt ég alatt tesztelem, bizony kibukott volna ez a hiba. Így viszont két év használat után kínkeservesen estem neki újból. Most sűrűn tesztelem a csőbe építve is, és azt látom, hogy az if szerint nagyon jó. Zónamaszkkal is ránéztem, tökéletes. Ugyanakkor csillagon, ráccsal már kicsit mélyebbnek látszik a kelleténél. Azt látom, hogy a rácsképet ha fókuszon kívül vizsgálom, akkor 5-6 vonalnál tökéletesen párhuzamosnak tűnnek de két három vonalra szűkítve (bentebb tolva a kihuzattal a rácsot) egy nagyon enyhe ívben kifelé hajlik . Talán mint egy f/20-as parabola rácsképe műcsillaggal. Valami ilyesmi, csak nem tudom fotózni, mert a gőzöletlen tükörrel még a Vega fénye is kevés hozzá.


Kincses Misi, ha kell, akkor tudok még adni abból a tiszta titánoxidból. De ha elhozod Tarjánba a tükröt, akkor szépen kijavítjuk, és megméregetjük pofonegyszerű módszerekkel :). És persze lesz nálam némi szurok is.

x1.JPG
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Mircea
Hozzászólások: 665
Csatlakozott: 2012.01.29. 15:58

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Mircea » 2014.07.06. 16:00

Zs. Istvan

Szivbol gratulalok mert az Optika ezen teruleten dolgozol.
Ez egyvonalban van a tavcso epites leg ujab tendenciaval amelyket Mel Bartels inditotta.

Eloszor volt a 34 centis F/3 ZipDob, 2010-ben:

http://bbastrodesigns.com/ZipDob/ZipDob.html

Ez utan jot a 15 centis F/2.8 ,4 fok latomezo ,amelykel Bartels felfedezet vizualisan por felhoket a Pleiadokban, 2013-ban:

http://bbastrodesigns.com/6inchF2.8/6%2 ... scope.html

A legujab a 25 centis F/2.7 , 2.4 fok latomezo , 2014-ben :

http://bbastrodesigns.com/10.5inchF2.7/ ... scope.html

En az utolsot szeretem legjobban.A fokusz kb. olyan mint a 60 mm-es refraktoromnak. :lol:

Udv,Mircea
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2112
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2014.07.08. 01:43

Most van olyan jó idő, hogy éjszaka is 20 fok van kb. és nem kéne dideregni, csak a tükrömet kéne még kicsit polírozni, meg bevonni ezüsttel valahogy, mert most a belső 10cm felületén kis nagyítással már éles a kép, ha így ahogy van bevonnám is tudnék vele látni lehet valami mélyeget. Valahogy egy napot rá kéne szánni, hogy akár polírozás nélkül csak bevonni, vagy megkísérelni még kicsit javítani rajta és utána bevonni, csak ahhoz meg mérni kellene és összeállítani a berendezést, rácsot stb. csak most azok szanaszét vannak kissé.
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2112
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2014.07.17. 00:25

Legújabb tervem most az, hogy készítek egy 150mm-es tükröt 1500mm fókusszal, hogy ne kelljen parabolizálni, aztán ha ez megvan, akkor folytatom a parabolikus tükreim kidolgozását. :)
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2647
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2014.07.17. 09:09

Végre egy jó, megvalósítható terv. Hidd el, nagyon boldog lennél egy f/8-10 körüli Newtonnal. Sőt.
mizar
Hozzászólások: 2669
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: mizar » 2014.07.18. 11:02

tobe_ írta:Legújabb tervem most az, hogy készítek egy 150mm-es tükröt 1500mm fókusszal, hogy ne kelljen parabolizálni, aztán ha ez megvan, akkor folytatom a parabolikus tükreim kidolgozását. :)


Üdv!

Néztem már több kisebb-nagyobb gömbtükrösbe. Az F/10 nyílásviszony nem a legjobb megoldás, (szerintem a legrosszabb) ha nem akarsz parabolizálni. Itt a szférikus aberráció még elég nagy, a bolygókon a részletek összemosódnak, jelentős a halo körülöttük. Te főleg bolygózni szeretnél. A gömbtükör f/15 nyílásviszonytól kezd diffrakciós lenni, de akkor már a távcső hossza a probléma. Szerintem a 15 cm átmérőhöz az f/8 nyílásviszony a legjobb, de parabolizálni kell, amit MEG TUDSZ CSINÁLNI!. Vas-oxiddal a végén fényezve, szuper bolygózó lesz belőle.
kincsesm
Hozzászólások: 124
Csatlakozott: 2009.09.19. 13:00

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: kincsesm » 2014.07.19. 00:49

Sziasztok,

Küzdök egy kicsit a Bath-interferométer beállításával (már a második este eredmény nélkül :? ). Két dologra lettem figyelmes, aminek elvileg nem úgy kellene lennie. az egyik, hogy a lézerrel megvilágított tükrön, annak 2/3-ának megfelelő átmérőben egy vörös fénygyűrű van. Illetve a nyalábosztó felől fotózva 3 korong van egymásban, nem kettő, ahogy a leírások szerint, ráadásul mind elég fényes. Utóbbiról csatolok képeket. Azonkívül, hogy az optikákra került némi kosz, több dolgot is megfigyeltem, ami gond lehet. Az egyik, hogy a lézernyaláb átmérője kb. 5-5,5 mm, emiatt a fénykúp 2480 mm görbületi sugárnál több, mint 1 méter átmérőjű (túl szétterül?). Valamint a lézernyaláb nem homogén fényeloszlású. Egyébként a leírások szerint ki lehet vetíteni a fehér falra is az interferogram képet kb. 1 méterre. Tapasztalatom szerint az 5mW-os lézer teljesítménye ahhoz gyenge. Gyakorlatilag 2 fényes pot és egy halvány vöröses derengés mutatkozik a teljesen elsötétített szobában. Tehát nem vetíthető ki. Bele nem nézek még visszavett teljesítménynél sem, így marad a fényképezőgépek élőkép módja.

Ma éjszaka már nem próbálkozom tovább.

Hol lehet elrontva a dolog?


A képek Canon EOS1100D-vel készültek, alapobjektívvel.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
kincsesm
Hozzászólások: 124
Csatlakozott: 2009.09.19. 13:00

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: kincsesm » 2014.07.20. 14:59

Sziasztok,

Tegnap néhány dolgot változtattam a Bath-interferométeren, ami némi javulást hozott, végre láttam valamilyen rácsképet, bár szerintem még nincs kész. A részleteket megosztom, hátha valaki később hasznát veszi, aki ilyet épít.

1. A nyalábosztó kocka 15mm-es. Az egész rendszer úgy lett megtervezve, hogy a két párhuzamos nyaláb közepe között 6-7 mm legyen. Ez a gyakorlatban inkább 7-8 mm lett. Viszont az 5,5 mm-es lézernyaláb átmérőhöz ez nem jó. A nyaláb egy része könnyen szóródik a nyalábosztó szélén, és a beállítási lehetőségek tized mm-re korlátozódtak (tehát nem volt túlzottan jól beállítható). Adódott, hogy a lézernyaláb átmérőjét leszűkítsem. Rögtönzött megoldásként egy kis darab 1,5 mm-es alumínium lemezbe fúrtam egy 3 mm-es lyukat, megdolgoztam 400-as csiszolópapírral, jó alaposan bekormoztam (sokkal feketébb, mint a matt fekete festékek, de vigyázni kell, mert nem tapad jól) és kék gyurmaragasztóval rögzítettem a lézertől néhány mm-re úgy, hogy a nyaláb homogénebb középső részét engedje csak át.

2. Az összes optikai elemet kiszedtem, megpucoltam a távcsőoptikák tisztítására való folyadékkal, kendővel és fültisztítóval. A lencsét kicseréltem a tartalékra.

3. A lencsetartó elemeket, csavarokat, valamint a nyalábosztó rögzítőjét tartó csavarokat lefestettem matt feketére (akril).

4. A lézer optikáját nem akartam tisztítani, de véletlen szennyeződött. Így mégis csak kellett. A lencsék 6-8 mm mélyen ülnek. Lényegében csak a fültisztító fér be. A tisztító folyadék csak maszatolt, és valami ragacsot szétkent, teljesen homályos lett. Le kellett csavarni a fókuszáló fejet (a menetes rész valami ragacsos anyaggal volt kikenve ami a kotyogást csökkenti szerintem :? . A lencsék kicsavarhatóak. 2 db lencse van benne erősen domború, enyhén domború, homorú és enyhén domború felületekkel kívülről belülre haladva. A lencséken volt kékes színű (antireflexiós?) réteg, anyaguk üveg. Egyenként lehet őket tisztítani. Viszont visszarakás után teljesen nem lesz olyan a leképzés mint előtte, de elfogadható. Szóval lehetőleg tartsuk tisztán a lézert, hogy ne kelljen tisztítani...

5.Az interferométeren minden állítható csavarokkal, melyek közül néhányat gumi tart feszesen. Viszont nem tartották a pozíciót. Ezeket erősebbekre cseréltem, így egyszerűbbé vált a beállítás és jobban tartotta a pozíciót.

Este újra megpróbáltam beállítani. Az eddigi eredmény:

Már kivetíthető volt a kép és jobbak a kontraszt viszonyok. Csatoltam két képet (Canon EOS 1100D, alapobjektív, 55mm fókusz, ISO 100, 1/400s)
Viszont még mindig 3 korong látszik egymásban, és a nyalábosztó utáni lencse nem biztos, hogy tejesen merőleges a lézernyalábra.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
TZ
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2012.08.21. 16:09

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: TZ » 2014.07.21. 11:36

Szia Misi!

Szerintem eddig teljesen jó, amit csináltál.
Azzal szerintem ne törődj, hogy körök vannak egymásban - lényeg, hogy ott van a szép interferogram!
/én kompakt gépet használok és géptől függően kereszt irányban volt nekem 4-6 tükörkép is, nyilván valami belső reflexió/
Értékeld ki az interferogrammot és ha ott az x-y astig, meg coma nem mutat nagy eltérést a ki/bekapcsoláskor, akkor jó is a szerkentyűd. Én ezzel sokat kínlódtam, mire a lencsét úgy be tudtam állítani, hogy ez így álljon. /a nagyobb lézerplecsni közepét mértem ki és azt helyeztem a pötty mellé/
Én sem nézek a lézerbe, hanem sötét szobában kivetítem a nyalábosztó mellett egy függőleges papírlapra, kb. 15-20 cm-re. Ha ezen szép, utána teszem oda a fényképezőt.

Más: amúgy is írtam volna a monitorüveg tükörről, mert más is tanuljon a hibámból....Mivel nagyon le van kopva a perem, úgy használtam a kiértékelő programot, hogy kisebb kört jelöltem ki, mint tükröt, úgymond csak ezt értékeltem ki. /Ha a teljes tükröt néztem, egy karsztfennsík látszott, meredeken leszakadó falakkal.../ Viszont talán amiatt, hogy ezt így csináltam, nekiálltam a számomra használható részen belül helyi javítást csinálni a peremen. Igaz, hogy nem túl sokat dolgoztam rajta, de azért mégiscsak küzdöttem vele hetekig. Nagy sikert nem arattam vele, aztán egyik nap kíváncsiságból megnéztem ráccsal is és elképedtem...a lekopott perememet sikerült kiterjesztenem nagyobb részre... Azaz tényleg nagyon igaz, amit Zs. István is írt nemrég, hogy ne egy módszert használjunk…
Próbálkoztam 2 óra hibajavítással, de vas-oxiddal nagyon lassan haladtam, pedig már hólyagos lett a tenyerem. Így ezzel most szünetelek és arra gondoltam, hogy építek egy gépet, mert ha azzal 10 órán át javítom a hibámat, az se baj :)
Meg elővettem egy 100 mm-es tükrömet, ami szép gömb egy kis peremkopással /még nincs a peremig kipolírozva/ és ezt kezdtem el folytatni, hogy legyen egy kis sikerélményem :)

Zoli
kincsesm
Hozzászólások: 124
Csatlakozott: 2009.09.19. 13:00

Re: Hogyan készül házilag egy főtükör?

Hozzászólás Szerző: kincsesm » 2014.07.21. 16:20

TZ írta:
Értékeld ki az interferogrammot és ha ott az x-y astig, meg coma nem mutat nagy eltérést a ki/bekapcsoláskor, akkor jó is a szerkentyűd. Én ezzel sokat kínlódtam, mire a lencsét úgy be tudtam állítani, hogy ez így álljon. /a nagyobb lézerplecsni közepét mértem ki és azt helyeztem a pötty mellé/


Szia,

Köszi a tanácsokat. Az x-y astig és a coma esetében mi számít nagy eltérésnek, és hol lehet leolvasni? Egyelőre ismerkedek a kiértékelő programokkal. Milyet érdemes használni és melyik verziót? Úgy látom az Openfringe 10. verziója ingyenesen elérhető (a legfrissebb állítólag a 14.1 de arról nem találtam semmit). Láttam még FringeXP nevű programot is. Az Openfringe-vel tettem tegnap egy próbát. Még kell gyakorolni.
A lencsét egyébként úgy állítottam be, hogy szemre függőleges legyen, utána egy A3 lapra rajzoltam egy akkora kört a körzővel, amekkorát csak lehetett (269mm átmérő), bejelölt középponttal. Utána úgy állítottam, hogy a fénykúp széle pont a körre essen, a lézerpötty pedig 5-6 mm-re a közepétől, vagy középen. Lehet, hogy ez a módszer nem elég pontos. Ma még egyszer újrapróbálok mindent lehető legpontosabban, és ki is tervezem értékelni.

Misi
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”