Távcsővásárlás kezdőknek

Itt minden Téged foglalkoztató alapkérdés feltehetető, legyen az csillagászati elméleti, vagy távcsővásárlással, -használattal, vagy az égbolton való tájékozódással kapcsolatos gyakorlati kérdés!
Avatar
Végh Zoli
Hozzászólások: 809
Csatlakozott: 2009.09.15. 21:02

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: Végh Zoli » 2021.04.01. 16:24

Lovász András írta:
2021.04.01. 13:26
Az hozzátartozik az igazsághoz, hogy sokáig azt hittem, a főtükör a ludas. A sötétben mindig csak csillagra kollimáltam, és csak a főtükröt állítgattam. Egyszer aztán okulár nélkül a kihuzatba nézve megállapítottam, hogy a segéd van elállítódva, mert a legutóbbi alkalommal túl nagy kotyogást hagytam neki. Szóval nem 1 tized mm-t, hanem talán felet is. Az sok volt az F/4,7-nek. :oops:
Korrigálás után jobb lett, de nem tökéletes.
Ha a főtükörnél és a segédnél is van egy pici kotyogás, (csak annyi, amennyinek lennie kell), akkor a sok forgatáskor néha összeadódnak, máskor az egyik erre billen, a másik arra billen...
Olyan is előfordult, hogy a kényelem kedvéért a tubusgyűrűket meglazítva elforgattam a csövet miután már végre megtaláltam a keresett objektumot, de mivel nem vízszintesen állt, ezért kicsúszott a beállított súlypontból. Ahhoz, hogy helyreállítsam, vízszintbe tettem, "elveszítve" a már megtalált objektumot. Tudom, ezek apróságok, csak próbálom érzékeltetni a szerencsétlenkedéseimet. Emellett az ember még a szúnyogokkal is küzd, meg tele van a keze az okulárok kupakjaival, közben a kuplungokat is kezeli, esetleg lefejeli a keresőt, amitől az elállítódik... Na neee... Ez nem az én világom volt.
Tudom, Tisza Csabi ezt megoldotta csapágyakkal és akár még hozzá is szokhattam volna a helyzethez.
Mindenesetre fellélegeztem a Dobsonra való átállás után.
Persze nem egyformák a személyes preferenciáink...

Ha átforgatáskor elmegy a jusztír , akkor nem jó , túl laza a tükrök rögzítése .
mizar
Hozzászólások: 2221
Csatlakozott: 2010.08.25. 21:25

Re: Távcsővásárlás kezdőknek

Hozzászólás Szerző: mizar » 2021.04.01. 18:43

Vizi Péter írta:
2021.04.01. 16:07
Egyrészt az egy fém alkatrész (rendszerint szalámivégre vágott, zárt végű alucső), amire a tükör vagy rugalmasan van ragasztva (pl. FBS-sel) vagy karmokkal éppenhogy rögzítve. Másrészt a feszítés itt nyilván nem az autó kerékcsavarjainak meghúzási nagyságrendjét jelenti :-)
Ha nincs ragasztva a tükör, akár szakadásig lehet húzni.
A ragasztott tükröket pedig simán torzíthatja.
Senki nem gondolná, mennyire kevés kell az üvegnek ahhoz, hogy eltorzuljon.
Például az önsúlya. Nem mindegy az alátámasztás sem. Néztem a minap az Antares segédemet ami 46 mm kistengely, szóval nem túl nagy. 10 mm vastag optikai üvegből van.
Válasz küldése

Vissza: “Az alapismeretektől a távcsővásárlásig”