Váo...nem sokat agyaltál rajta.
Aztán melyik lett végül?
Váo...nem sokat agyaltál rajta.
Nesze neked egész hónapos sale,ráérek kitalálni,stb...
Maga az állvány az olyan volt mintha egy IKEA-s bútort raktam volna össze kellett vagy 20 perc hozzá. El is készült, vittem is ki, hadd vegye át a vidéki levegőt. Természetesen a kereső távcsővel egy percet sem foglalkoztam, úgy voltam vele, hogy most csak nézelődök. Milyen szépek így a csillagok. Na mondom Stellariumot ide, mert szerintem a mogyoró bokor feletti fényes csillag a Jupiter lesz. Az is volt. Na mondom, szabad kézzel majd én belövöm. 10-15 perc terület pásztázás után, egyszer csak fényáradat az okulárban. Kicsit feljebb, kicsit jobbra, úgy ott. Fóóókusz. Ott volt. Teljes pompájában, a Galilei holdakkal tökéletesen láthatóan. Huuuuu, meg libabőr, meg könnyek. Lehet, hogy csak látni akartam, de még felhő sávokat is véltem felfedezni. De ott van. Négy holddal. Valami leírhatatlanul szép, és megdöbbentően vakító. Aztán úgy egy óra Jupiter bámulás után jött a felismerés, hogy rohadt hideg van.2-3 óra melegedés után, fél éjfél körül vissza. Kézből megint megkeresni a Jupitert. Végre nincs olyan alacsonyan, nem kell térdelni. Fél kettőig Jupitereztem, kifolyt szemmel.
Ha úgy fordítom az okulárt, hogy ne legyen útban, akkor nem veszem észre. Köszönöm a segítséget Anti. Azoknak akik kommenteltek, Nektek is köszönöm a tanácsokat.Anti_45 írta: ↑2024.11.08. 08:35Biztos lehetsz benne, hogy a felhősávokat tényleg láttad és nem odaképzelted.
Talán 25 mm-es okulárt kaptál hozzá,az valahol 50x nagyítás közelében van.
A két markánsabb egyenlítői sáv már simán látszik ilyen,de még kisebb nagyításon is.
Hogy az okulárban mi az a folt nem tudom,de ha nem zavar bele a látványba,nem is számít.
A tükör foltossága lehet attól,hogy itt-ott kicsapódott a pára vagy akár a védőréteg egyenetlensége.
Ha ez utóbbi is akkor sem kell neki jelentőséget tulajdonítani,nem szól bele az észlelésbe.
Egyébként is: zseblámpával soha nem világítunk a tubusba,mert azonnal megmutatkozik milyen poros is a tükör.
Ma megmosod,holnap kiviszed észlelni,aztán rávilágítasz és nem hiszed el,hogy tegnap mostad meg.
Amúgy gratula az új szerzeményhez,okozzon sok örömet és remélem évek múlva is ilyen lelkes leszel mint most!
Üdvözlet.Vizi Péter írta: ↑2024.11.08. 12:36A tükrön a foltosság valószínűleg páralecsapódás lehetett. Nézd meg nappal is, látod-e és a kérdés már el is dőlt. Lehet, hogy az okulárodnál is ez okozza a foltot. Őszi-tavaszi éjjeleken a legnagyobb ellenségünk a pára (meg a kéményekből kiáramló turbulens meleg levegő).
A keresőt meg tedd fel és még NAPPAL párhuzamosítsd a nagy csővel, meglátod, mennyire nő a keresgélés komfortja
Köszönöm szépen csak lenne már jó időLovász András írta: ↑2024.11.10. 08:12Az okulár belsejében is lehetett páralecsapódás. Ha nappal nem látod, akkor az volt. Ha látod, akkor érdemes kitisztítani, mert nagyon rontja a kontrasztot.
Szinte minden észlelés előtt végigtisztítom denaturált szesszel az okulárjaimat, mert ha porosak, zsírosak a szempillától, akkor minden fényesebb égitest körül halo jelentkezik.
Az objektív koszossága messze nem szól bele ennyire a kontrasztba. Tapasztalat.
Gratulálok a cucchoz!