uj távcső vétel.

Itt minden Téged foglalkoztató alapkérdés feltehetető, legyen az csillagászati elméleti, vagy távcsővásárlással, -használattal, vagy az égbolton való tájékozódással kapcsolatos gyakorlati kérdés!
MOSAIC

Re: uj távcső vétel.

Hozzászólás Szerző: MOSAIC » 2025.02.06. 10:46

Attila írta:
2025.02.01. 13:58

1. Először is: a bolygók, főleg a felszíni részleteik - bár nagyon fényesek, ezért nem kell hozzájuk feltétlenül lavór méretű cucc, de - picikék, így minél nagyobb nagyítás (azaz rövidebb okulár) vagy akár valami jobb minőségű nyújtó tag használata viszont nagyon ajánlott. A Fraunhofer objektív egy kiváló típus (főleg, ha jól tervezik és kivitelezik), de mégis csak egy akromát (kétütemű motorokból is építettek kiváló versenygépeket...). Tehát igazán nagy nagyítások (kb. 100-150X nagyítás fölött, nyílásviszonytól és minőségtől függően) mellett azért be fog jelezni "némi színezés".

Megértem, hogy nem lehet mindenkinek pénze egy igazi APO triplet-re, de ma már akkor is inkább az ED-k felé (nevezik kéttagú APO-nak is...) javaslom a keresgélést, még némi átmérő csökkenés árán is. A "kétütemű" akromátok kisebb nagyítás mellett akár kiválóak is lehetnek, de hát a bolygókhoz éppen hogy nagy nagyítást érdemes igazán használni.

2. A Nap megfigyeléséhez ne a termékleírásban javasolt szűrőt vedd, hanem feltétlenül Hershel-prizmát. Szinte még a legrosszabb és legolcsóbb Hershel-prizma is SOKKAL szebb képet ad, mint egy objektív elé helyezett napszűrő, vagy pláne leblendézés. (Nekem is van, ezért tudom.)

3. A cső alá adott mechanika vizuális munkához teljesen adekvát típus, ráadásul ha bolygókat szeretnél a későbbiekben fotózni, ahhoz sem kell ennél robosztusabb mecha, mivel azt úgyis videózni fogod, nem pedig egy-egy 10 perces expo alatt kell vezetni halál pontosan a cuccot. Mélyég fotózni pedig ezzel - valószínűleg - úgy sem fogsz.

4. A háromláb viszont kulcskérdés. Ha az nem atom-stabil, akkor sokat fog lengedezni rajta a tubus, ami - hidd el - nem jó dolog... 8-)
Tehát ne az alu-lábas változatot vedd, de szerintem - egy ekkor csőhöz - még az acél láb sem elegendő. Ha javasolhatom, olvasd el Csillagváros Blog-ban a releváns bejegyzésemet a háromlábak megerősítéséről.

A fenti vélemény alapján ne azt szűrd le, hogy az általad kinézett cucc rossz lenne; csodás élményeket szerezhetsz majd ezzel is. Csak légy tekintettel a fentiekre is.

Üdv,
MDA
Köszönöm a választ. Elolvastam az összes blog bejegyzésed. Tetszet. Sokat okosodtam. Maradok a 120/1000-es távcsőnél. Holdat nézegetek a gyerekkel és a napot. Aztán ránézünk másra is, aztán majd kiderül mire megyünk vele. Kezdésnek jó lesz. Ha a gyerkőcnek megtetszik, akkor majd tovább lépünk. Egyenlőre túl nagy összeget nem akarok kiadni, meret nehogy csalódás legyen. Hershel-prizmáról nem is hallottam, köszi a tippet. Olyan kérdésem lenne, hogy a goto mechanikát manuálisan is lehet használni? Tehát ha én azt szeretném, hogy magam keressem meg az égen a bolygót, akkor mozgathatom a rendszeret anélkül is, hogy a goto elektronikát beüzemelném?
Lovász András írta:
2025.02.02. 18:57
MOSAIC írta:
2025.02.01. 08:08
Sziasztok!

Kinéztem egy távcsövet: https://tavcso.hu/termek/SWR1201eq5gt
Hold, bolygók, nap nézegetésre lenne. Falun lakom, Nyúlon. Kertből nézegetnék.
A kérdésem, hogy ez a távcső, a fenti dolgokra elég-e?
Szia!

Holdon, Napon sok részletet mutat ez a távcső, (az előbbi a sok részlet, az utóbbi pedig az állandóan változó felszín miatt megunhatatlan), azonban a bolygókhoz szerintem nagyon kevés. Attila leírta röviden a színezés tárgykörét, ezért ezzel most nem foglalkoznék.

A probléma az átmérővel van.

Tegyük fel, hogy kitűnő az optika, gömbi hibája alig észrevehető, a színezés nem zavaró. Viszont a Földhöz képest külső bolygók észlelésekor ha 0,8 mm kilépő pupilla alá mész (150x fölé), rohamosan fogy a fény és vele együtt a kontraszt. Lehet, hogy 2-300x-os nagyításnál sem esik szét a kép, viszont a gyenge kontraszt miatt egy relatíve részlettelen, ám nagy méretű bolygót fogsz látni. 150x-esben (és az alatt) viszont a Marson, Jupiteren, Szaturnuszon a kicsi bolygókorong-méretek miatt fogsz kevés részletet látni. Ha pedig zavar a színezés és szűrőkkel próbálod csökkenteni azt, akkor megint csak kevesebb fény fog a pupilládba érkezni - ami kisebb kontraszttal jár együtt.

Tehát ami ~1 csillagászati egységre (vagy annál közelebb) van a Naptól (Hold, Vénusz, Merkur és maga a Nap), arra jó választás lehet az említett tubus a FÉNY BŐSÉGE MIATT, ami viszont távolabb, ahhoz inkább 200 mm feletti átmérőt javasolok. Életem legszebb Jupiterét egy prémium minőségű 300-as dobsonnal láttam, pedig a sajátom "még prémiumabb", viszont csak 254 mm-es. Az alig 5 cm-rel nagyobb apertúra látványos különbséget hozott. (Az a 300-as úgy lett prémium, hogy újra lett polírozva. A javítás előtt az enyém ~10x annyi részletet mutatott a Jupiteren.)

Az, hogy lencsés, vagy tükrös az adott rendszer, mellékes. A minél nagyobb átmérő minimum diffrakcióhatárolt minőség mellett mindig nyerő (nyilván az anyagi lehetőségekhez képest).

Van 120-as lencsésem, szinte nulla gömbi hibával. Azzal nem bolygózom. Na jó, a Vénuszt kivéve; egy O3-as vonalszűrővel pompás a látvány. :)

Ui.: Mélyég objektumok közül viszont számos példány igen impozáns látványt nyújt egy 120-as akromát segítségével.
Köszi, az infót. Akkor első körben hold, nap nézegetés lesz. Az is csodás élmény lesz.
Vizi Péter írta:
2025.02.02. 23:05

Ha Nyúlon laksz, ott biztosan rá fogsz menni a mélyegekre, mert elég jó az ég hozzá.
Ahogy fentebb írták, a kinézett távcső színezése biztosan benne lesz a képben 100x felett.
Csatlakozok Végh Zolihoz, egy 200/1200-es newton nem színez, sokkal több benne a fény, mint a 120-as lencsésben, és a hirdetett távcsőhöz adott platform megoldja a követést.
Ha meg szeretsz keresgélni ( a dolgok sava-borsa :-) ), akkor a dobson még jobb is.
Igen, tényleg jó az ég Nyúlon. Azért gondoltam lencsés távcsőre, mert egyszerűbb. Nyilván a tükrös beállítása se nagy "cucc" egy idő után, de gyerekkel leszek és ők nem túl nyugis lényeg, elég kevés a türelmük. Idővel tovább lehet lépni, meg ott vannak a barátai is a gyereknek, akiknek esetleg meg lehet ugyancsak mutatni a holdat stb.
Lovász András

Hozzászólás Szerző: Lovász András » 2025.02.06. 10:51

Igen, tényleg jó az ég Nyúlon. Azért gondoltam lencsés távcsőre, mert egyszerűbb. Nyilván a tükrös beállítása se nagy "cucc" egy idő után, de gyerekkel leszek és ők nem túl nyugis lényeg, elég kevés a türelmük. Idővel tovább lehet lépni, meg ott vannak a barátai is a gyereknek, akiknek esetleg meg lehet ugyancsak mutatni a holdat stb.
Jogos, életszerű. :)
15x70 Scopium Nature binokulár
120/600 Sw akromát+AZ-4
254/1200 Dobson,
eq-platform
Attila

Hozzászólás Szerző: Attila » 2025.02.06. 13:28

MOSAIC írta:
2025.02.06. 10:46
Köszönöm a választ. Elolvastam az összes blog bejegyzésed. Tetszet. Sokat okosodtam. Maradok a 120/1000-es távcsőnél.

...
Nagyon örülök, ha segíthettem a tapasztalataimmal. :)
Tetszik a megközelítésed, és teljesen jó kezdésnek tartom.

Sok szuper és drága távcső végezte rövid pályafutását már egy szekrényben, vagy a pincében porosodva (esetleg - jobb esetben - a Vaterán), mert pl. Hubble képeket vártak tőlük az okulárjukba tekintve...

Sok szép élményt kívánok, főleg a gyerkőc(ök)nek!!!

Üdv,
MDA

u.i.: a GoTo vezérlős mechanika nem csak "automatikusan" képes mozogni, hanem a kézivezérlő gombjaival manuálisan is mozgatható minden irányban (többféle sebességgel is), sőt, ha kilazítod a tengelyek rögzítését, akkor kézzel is fordíthatod a műszert, amerre akarod. Ez utóbbit viszont nem javaslom, mert akkor a vezérlő elveszíti a referencia-pozíciót (már ha beállítottad a munka kezdetén), és nem fogja tudni, hogy éppen merrefelé áll.
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
MOSAIC

Hozzászólás Szerző: MOSAIC » 2025.04.12. 16:27

Sziasztok!

A SkyWatcher 120/1000 -es megvéve.
https://tavcso.hu/termek/SWR1201eq5
EQ5 mechanika lett hozzá véve + holdszűrő 0,6 és 0,9.
Lányomnak is tetszik. Bár az első alkalommal kicsit összevesztünk rajta. :D
A többit leírom egy másik témában.
LDaniel93

Hozzászólás Szerző: LDaniel93 » 2025.08.19. 20:50

Sziasztok!

Teljesen kezdő vagyok, első tubusomat szeretnem vásárolni .A mechanikat már kinéztem , egy SkyWatcher AZ-EQ-6 Pro Goto mechanika lesz. Egy olyan tubust szeretnek vásárolni amivel tudok mélyegezni, későbbiekben asztrofotozni, bolygozni is. Viszont kinéztem két csövet , de nem igazán tudok dönteni. Íme a két opció , de meghallgatok más lehetőséget is, akar lencsés, akar tükrös:) Először lencseset akartam , de megtaláltam az MN-152-t. Árban kb 600ezer Ft-ig mennék el. Válaszokat előre is koszonom!:)

1, SkyWatcher Esprit 80/400 triplet apo( kicsit zavar az átmérő)

2, Explore Scientific MN-152 Makszutov-Newton

Üdv!:)
Anti_45

Hozzászólás Szerző: Anti_45 » 2025.08.20. 10:31

Szia!
Nem is kérdés,én egyértelműen az MN 152-t választanám.
Vizuálisan a 80 mm nem sok,de legalább kevés. Persze el lehet vele lenni,de hamar kinövi az ember,pláne ha mélyégről van szó. A bolygók még hagyján,ha éles szemű vagy akkor láthatsz részleteket vele,de közelébe sem ér a 152 mm látványának.
Ok apo, lehet tolni neki a nagyítást,de a 80 mm felbontása akkor is behatárol, tetszik vagy sem.
Ahol előnyös lehet a 80/400 az a kiterjedt objektumok. A rövid fókusza miatt egy hosszú fókuszú,nagy látószögű (82-100°) okulárral hatalmas látómező érhető el.
Viszont ilyen kis nagyításra meg fölösleges egy drága triplet.
Én mindenképp csak második távcsőnek tudnám javasolni egy jóval nagyobb Newton mellé.
Ez az én véleményem,ami nem mellékesen csak a vizuális részről szól.
Hogy fotózásnál mi a helyzet,arról nyilatkozzon aki ért is hozzá. :)
Kiss Antal
305/1500T , 195/1200T , 130/865T , 130/650T
80/910L , 60/700L , 50/500L , 50/200L ED
10x50 ED binokulár
Alt-az zsámoly ; Skytee 2 alt-az mechanika
Sparta alt-az mechanika ; TMS Eq platform
Maczó András

Hozzászólás Szerző: Maczó András » 2025.08.20. 11:45

LDaniel93 írta:
2025.08.19. 20:50
Sziasztok!

Teljesen kezdő vagyok, első tubusomat szeretnem vásárolni .
Hát igen, ez eléggé töltöttkáposzta vagy dobostorta helyzet, a legjobban tennéd, ha mindkettőt megvennéd, mert eléggé más területre lett kitalálva a két műszer. DE mivel nem fogod mindkettőt valószínűleg, én is azt mondanám, vedd meg a Mak-Newtont.
140/890 GPU
127/1500 Mak
LDaniel93

Hozzászólás Szerző: LDaniel93 » 2025.08.20. 16:45

Nagyon szépen koszonom a válaszokat. Én is inkább az MN fele hajlanék. Viszont kozben jobban körbe néztem és találtam még két tubust:

•ASKAR 103APO Triplet f/6.8 apo 103/700. (489.000Ft )

•ASKAR 120APO Triplet f/7 apo. 120/840. ( 735.000Ft lenne)

Ezeknek már kicsit jobb az átmérője viszont az ára is húzosabb sajnos.

Vélemény?
Maczó András

Hozzászólás Szerző: Maczó András » 2025.08.20. 17:08

LDaniel93 írta:
2025.08.20. 16:45
Viszont kozben jobban körbe néztem és találtam még két tubust:
Itt már azért elhajlanék erősen a 120-as apo felé, de csak mert lencsepárti vagyok.
140/890 GPU
127/1500 Mak
Anti_45

Hozzászólás Szerző: Anti_45 » 2025.08.20. 17:16

LDaniel93 írta:
2025.08.20. 16:45
Nagyon szépen koszonom a válaszokat. Én is inkább az MN fele hajlanék. Viszont kozben jobban körbe néztem és találtam még két tubust:

•ASKAR 103APO Triplet f/6.8 apo 103/700. (489.000Ft )

•ASKAR 120APO Triplet f/7 apo. 120/840. ( 735.000Ft lenne)

Ezeknek már kicsit jobb az átmérője viszont az ára is húzosabb sajnos.

Vélemény?
Először azt kellene eldöntened,hogy egyáltalán milyen típust szeretnél.
Ha a refraktor vonalon maradsz,akkor a 120 mm-rel már közeledsz a teteje felé és azt mondanám ez már OK.
Ha viszont a Newtont célozod meg akkor még simán az alján vagy és innen még bőven van felfelé (sőt,kevés kivételtől eltekintve csak fölfelé van :) )
A mechanika amit kiválasztottál elég combos ,tehát attól nem kell tartani, hogy nem bír el egy nagyobb tubust. Ráadásul
alt-az módban is tud működni,ami nagyon ideálissá teszi ha egy Newtont akarsz vizuálisan használni.
Szóval akkor először tedd le véglegesen a voksod valamelyik típus mellé.
Fotózni szinte bármivel lehet,de a felbontásba és a részletekbe ott is beleszól az átmérő.

Viszont ha mindenképpen kell egy vélemény:
Ha nekem csak egy távcsövem lehetne és az is csak refraktor,akkor a mai - maradék - eszemmel biztosan nem mennék 120mm és min. ED duplett alá.
Kiss Antal
305/1500T , 195/1200T , 130/865T , 130/650T
80/910L , 60/700L , 50/500L , 50/200L ED
10x50 ED binokulár
Alt-az zsámoly ; Skytee 2 alt-az mechanika
Sparta alt-az mechanika ; TMS Eq platform
Válasz küldése

Vissza: “Az alapismeretektől a távcsővásárlásig”