Nagyon érdekel ez a precesszió téma, a neten olvasgattam , de sok kérdésre nem találtam választ így a nálam jobban értők segítségét kérném, hogy megértsem.

A szakirodalom szerint a Föld tengelye egy meghatározható képzeletbeli kör mentén 25920 év alatt ér körbe. Ezért a tavaszpont is vándorol ugyanennyi idő alatt "visszafelé" (retrográd irányban ha jól értettem).
Ez számomra azt jelentené, hogy kb. 13000 év múlva decemberben nyár lesz nálunk, hiszen a forgástengely pont az "ellenkező" irányba fog nézni. Illetve ha jól értem (és ez is érdekelne, hogy jól értem e) akkor olyan módon jutunk el ide, hogy "egyre korábban" fognak kezdődni az évszakok - visszafelé haladunk.
Amit nem értek, hogy ha megnézek egy olyan kalkulátort ami megmutatja, hogy pl. 2000 évvel ezelőtt mikor volt a tavaszpont (neten vannak ilyenek) akkor azt látom, hogy kb. ugyanúgy március 20 környékén.
Számításom szerint nagyjából 71 évente kellene 1 nappal "odébb csúsznia" a tavaszpontnak, tehát 2000 év alatt majd 1 hónappal. Most akkor hogy is van ez, akkoriban nem április 20 környékén kellett volna lennie?
Eligazító válaszaitokat előre is köszönöm!
Ádám