Téli-nyári napforduló

Itt minden Téged foglalkoztató alapkérdés feltehetető, legyen az csillagászati elméleti, vagy távcsővásárlással, -használattal, vagy az égbolton való tájékozódással kapcsolatos gyakorlati kérdés!
retur
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2021.06.29. 17:21

Téli-nyári napforduló

Hozzászólás Szerző: retur » 2021.06.29. 17:47

Kedves csillaglesők!
Eddig abban a hitben éltem, hogy a téli-nyári napfordulón a legkorábbi napfelkelte, és a legkésőbbi napnyugta ugyanarra a napra esik. De az idokep.hu adatai alapján a legkorábbi napfelkelte egy héttel előbb, míg a legkésőbbi napnyugta egy héttel később következik be. Előre is köszönöm, ha valaki el tudná magyarázni, hogy mi okozza az eltérést?
Köszönettel, -retur-
greg7
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2021.09.14. 17:06

Re: Téli-nyári napforduló

Hozzászólás Szerző: greg7 » 2021.09.14. 17:35

retur írta:
2021.06.29. 17:47
Kedves csillaglesők!
Eddig abban a hitben éltem, hogy a téli-nyári napfordulón a legkorábbi napfelkelte, és a legkésőbbi napnyugta ugyanarra a napra esik. De az idokep.hu adatai alapján a legkorábbi napfelkelte egy héttel előbb, míg a legkésőbbi napnyugta egy héttel később következik be. Előre is köszönöm, ha valaki el tudná magyarázni, hogy mi okozza az eltérést?
Köszönettel, -retur-
Szia, én úgy tudom, hogy a téli-nyári napfordulón a legrövidebb/legtöbb ideig van fenn a Nap az égen, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy ekkor van a legkorábbi napkelte, legkésőbbi napnyugta. Ezek függenek attól, hogy milyen szélességen vagy illetve a Föld tengelyferdeségétől is.
immanuel
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2021.09.07. 16:46

Re: Téli-nyári napforduló

Hozzászólás Szerző: immanuel » 2021.11.09. 16:01

Ennek az az oka, hogy a két delelés között eltelt idő nem egyenletesen 24 óra az év folyamán, viszont az időszámítás az egyenletesen járó Napon (ún. középidőn alapul). A téli napforduló környékén a Nap két delelése között kicsit több, mint 24 óra telik el. Viszont mivel a polgári nap továbbra is 24 órás, a Nap minden nap picivel később is kel (a középidő, vagyis a karóra szerint), mint előző nap. (https://earthscience.stackexchange.com/ ... f-the-year) Mindez egészen addig van így, amíg a nappal hosszának növekedése ellensúlyozza a napfelkelte helyi középidőben történő későbbre csúszását. Ez január eleje, ekkortól már a napfelkelte is egyre korábban van a helyi dő szerint is.

A valódi helyi idő és a helyi középidő különbségét nevezzük időegyenletnek (nem igazi egyenlet, régen a csillagászatban "egyenletnek" hívták a korrekciós tagokat). Ezeket szemlélteti ez az ábra a piros vonallal:
https://de.wikipedia.org/wiki/Zeitgleic ... ngaben.jpg
Mint látható, dec. 21-én az időegyenlet kb. 3 perc, vagyis, a Nap 11h57-kor delel helyi középidő szerint, de dec. 25-én az egyenlet már 0, vagyis a Nap pont délben delel, majd 31-én kábé 12h03-kor. Vagyis a valódi napok ilyenkor pár perccel hosszabbak 24 óránál. A két delelés között 24 óra és 3 perc telt el, és így a napfelkelte is 3 perccel későbbre csúszott helyi időben, ha eközben a nappal hossza nem változott. Márpedig a napforduló környékén a nappali világosság hossza igen lassan változik. (Ebből a gondolatmenetből az is látszik, hogy a két delelés között akkor telik el több, mint 24 óra, amikor az időegyenlet piros vonala csökkenő: november és február, május közepe és július vége között)

A különbségnek egyébként két fő oka van: az Föld tengelyferdesége, és a pálya ellipszis alakja.

A fenti grafikonon a lila görbe mutatja a tengelyferdeség hatását körpálya esetén. Amint látszik, ez a különbség évente 4-szer pont 0 lenne, többek között napfordulókor is. (ennek megértésében nekem sokat segített ennek a cikknek a 10. ábrája, ami rávetíti a valódi Nap járását az egyenlítő sikjára, ahol összevethető a fiktív "közepes Nap" járásával https://silo.tips/download/derivation-o ... r-analysis)
A sötétkék vonal mutatja az excentricitás hatását, tengelyferdeség nélkül. Télen napközelben vagyunk, a Föld sebessége nagyobb, így egy nap alatt nagyobb ívet tesz meg a pályán, mint átlagosan. A Földnek többet kell a Nap után fordulnia, hogy delelni lássuk (lásd alulról a második ábra: http://www.astronomynotes.com/nakedeye/s9.htm), ezért a valódi nap hosszabb a középnapnál.

Ehhez kapcsolódik még a következő: ha az égbolton minden nap ugyanabban az időpontban lefényképezzük a Napot, akkor a sietés-késés játékának megfelelően egy év alatt egy 8-ast fog az égre rajzolni, amit analemmának hívunk.
Válasz küldése

Vissza: “Az alapismeretektől a távcsővásárlásig”