Hozzászólás
Szerző: astrohist » 2011.08.27. 13:55
Mindez nagyon szép, de nem így néz ki a dolog. Átéltünk már egy nagy naptevékenység maximumot, 1957/58-ban, de semmi borzalom sem történt, pedig erőművek is voltak, bőven, de semmi zavar sem volt.
Nem is lehetett, mert az mágneses háborgások a teljes térhez képest nagyon picik ám. (Egy évig azzal foglalkoztam, hogy a tihanyi mágneses regisztrátumokat visszafelé átnézzel, kikeressem a napkitörés okozta un. öbölháborgásokat, és felrajzoljam a térerő vektor forgását.) Nálunk az átlagos térerő vizszintesen kb. 20 000 gamma, a függőleges 40 000 gamma (régi mértékegységekben, én még abban mértem, viszonyításra azonban jó). Egy 100 gammás háborgás már nagy, 1000 gammás (nálunk ilyen nincs) kivételesen óriási. De ezekről a nagyközönség nem is szerzett tudomást.
A sokat emlehetett 1859-es napkitörés a tengeralatti, és néhány távolsága vezetekben csinált zavarokat (néhány órára). Erre fel sorra átszerelték az akkori Morse-gépeket --- villám védlemre, és a következő években lefektetett kábeleket egy fémfonattal is védték. Nem is volt sok zavar, amig egyáltalában a kábelek használatban voltak.
No, szóval a klasszikus erőművekben, de a modernekben elig ha történik valami. Az eddigi panaszok elsősorban a műhold-összeköttetések zavaraira vonatkoztak. Érdemes arra gondolni, hogy pl. a mobil telefon egy alagutban is kiesik, a városi áramszolgáltatásban pedig a szinesfém tolvajok okozzák a "háborgásokat".
Különben az említett cikk nem lehetett nagyon komoly! BQ.