Hatalmas csík a napon

Napészlelők fóruma
ales001
Hozzászólások: 251
Csatlakozott: 2011.09.10. 17:26

Hatalmas csík a napon

Hozzászólás Szerző: ales001 » 2012.08.12. 18:09

-Ha nemgond ezért nyitok egy új topicot, ha nem kellett volna elnézést, de szerintem megéri kitárgyalni...
Nos nézzük is :
A Nap furcsa viselkedését már többször említettük az utóbbi időben. A csillagászok valamint az asztrofizikusok tehetetlenül állnak egy soha nem észlelt jelenség előtt!
A napokban a csillagászok hatalmas, sötét szalagot fedeztek fel a Nap felszínén . A becslések szerint ez a jelenség mintegy 800.000 km hosszú!

Az asztrofizikusok szerint a sötét foltok a Napon olyan területek, ahol a hőmérséklet alacsonyabb.
Azonban amit itt látunk , az nem normális napfolt , és riasztó mértékben növekszik.

A csillagászok aggódnak, mert a jelenséget egy hatalmas soha nem látott Nap kitörés követheti, amelynek hatását a Földön szeptemberben észleljük majd.

Daniel Baker asztrofizikus szerint, ennek a hatása hasonló lesz egy nukleáris háborúhoz, vagy egy hatalmas aszteroida belépéséhez a Föld légkörébe.

Elég komolyan fennáll a veszélye annak, hogy ez hatalmas zavarokat okoz a telekommunikációban és az áramszolgáltatásban
Egyenlőre lehetetlen még megbecsülni is,mekkora katasztrófával járhat.

Becslesek szerint a károk helyreállitása több hónapot is igénybe vehet.

Richard Andres, energia-és környezet biztonsági szakértője kijelentette hogy a katonai Nemzetvédelmi Egyetem (NDU), is foglalkozik a problémával. Az tény, hogy a nemzeti villamosenergia-hálózat is katasztrofális állapotba kerülhet.

Reméljük a legjobbakat, de készüljünk fel a legrosszabbra.
Dlajos
Hozzászólások: 628
Csatlakozott: 2011.09.08. 06:07

Re: Hatalmas csík a napon

Hozzászólás Szerző: Dlajos » 2012.08.12. 18:41

A http://www.solarmonitor.org/ nem hozza ezt az infót.
Roland, mi a forrásod?
Üdv,
L.
Sárki
Hozzászólások: 37
Csatlakozott: 2011.12.10. 17:09

Re: Hatalmas csík a napon

Hozzászólás Szerző: Sárki » 2012.08.12. 18:46

http://www.messagetoeagle.com/crackinth ... CXGSqHN_K1
Gondolom ez. A magam részéről kacsának tartom, bár tény hogy a nasa is foglalkozik a dologgal. Igaz, ők nem tesznek említést semmiféle veszélyről.
http://www.nasa.gov/mission_pages/sunea ... pprom.html
astrohist
Hozzászólások: 3229
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Hatalmas csík a napon

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2012.08.12. 19:43

Nagy filament - semmi vész!
Valóban szép, érdekes jelenség, de nincsen benne semmi különleges. Régóta (a spektroheliográf alkalmazásától, vagy száz éve) ismerik ezeket. A hidrogén, hélium, kalcium fényben készült kéápeken többnyire láthatók ezek a sötét hosszű sávok, a filamentek /nincs magyar nevük) amelyek a fotoszféra föltött, a kromoszférában jelentkeznek, részben beleemelkednek a koronába is. A környezetüknél "hidegebbek" ezért sötétek. Már Fényi Gyula kimutatta, hogy részben a peremen kinyuló protuberanciák vetületei a napkorong előtt.
Ha átlapozzuk a régi monokromatiks napképeket, láthatunk ilyeneket, egyszóval semmi rendkívüli nincsen bennük. A NASA mozgóképén érdekes a filament nyugati végének élénk mozgása, ott kicsit aktivabb a Nap.
A Message... honlap ajánlott cikkeinek cimeiből látszik, hogy komolytalan forrás. Szomorú példája az mestersléges szánzáció és rémhír keltésének. Nem szabad beugrani ezeknek a híreknek. - BQ.
András
Hozzászólások: 485
Csatlakozott: 2009.09.07. 20:27

Re: Hatalmas csík a napon

Hozzászólás Szerző: András » 2012.08.12. 19:57

Sárki írta: bár tény hogy a nasa is foglalkozik a dologgal.


Ez igaz, azzal a különbséggel, hogy nem Moszkvicsot, hanem Ladát, nem Moszkvában hanem Leningrádban, és nem osztogatnak, hanem
Sárki
Hozzászólások: 37
Csatlakozott: 2011.12.10. 17:09

Re: Hatalmas csík a napon

Hozzászólás Szerző: Sárki » 2012.08.12. 20:23

András írta:
Sárki írta: bár tény hogy a nasa is foglalkozik a dologgal.


Ez igaz, azzal a különbséggel, hogy nem Moszkvicsot, hanem Ladát, nem Moszkvában hanem Leningrádban, és nem osztogatnak, hanem


Nem tudom mit akarsz ezzel mondani de biztos igazad van.Örülök hogy ilyen bölcs meglátások születnek egyébként a témában, nagyon hasznosak.
astrohist
Hozzászólások: 3229
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Hatalmas csík a napon

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2012.08.12. 22:04

Roland írta:
"A Nap furcsa viselkedését már többször említettük az utóbbi időben. A csillagászok valamint az asztrofizikusok tehetetlenül állnak egy soha nem észlelt jelenség előtt!
A napokban a csillagászok hatalmas, sötét szalagot fedeztek fel a Nap felszínén . A becslések szerint ez a jelenség mintegy 800.000 km hosszú!

Az asztrofizikusok szerint a sötét foltok a Napon olyan területek, ahol a hőmérséklet alacsonyabb.
Azonban amit itt látunk , az nem normális napfolt , és riasztó mértékben növekszik
."

1. A Nap semmivel sem viselkedik "furcsábban" mint bármely más naptevékenységi ciklus felszálló ágában. A naptevékenység hullámzását 400 évre visszamenően szépen követhetjük, de a szabadszemes napfoltokra vonatkozó feljegyzések révén kb. 2000 évre visszamenően vannak adataink. A jelenlegi naptevékenységi szakasz semmivel sem "furcsább" a megelőzőknél. Sőt! Az elmúlt években nem egyszer hallhattunk/olvashattunk állítólag szakemberektől származó nyilatkozatokat, hogy most valami extra dolog jön. Ezek a nyilatkozatok mindig a bulvársajtóban láttak napvilágot, és nem tudhatjuk, hogy a nyilatkozó valójáűban mit mondott. Ami tény, az hogy hol arról volt szó, hogy "kihagy" a naptevékenység, vagy ellenkezőleg, különlegesen erős lesz. Mindeddig azonban semmi különlegesség nem történt, úgy tűnik, nagyon átlagos hullámnak nézünkl elébe.
2. Mint az előzőkben megírtam, a filamentek egészen "normális" jelenségek vagy száz éve rendszeresen észlelték ezeket, és semmi féle riasztó sincsen bennük. (Vizuálisan már az 1890-as évektől látták és regisztrálták, pl. nálunk is a kalocsai Haynald Obszervatóriumban.) Vagyis egyszerüen nem igaz, hogy ilyet még nem láttak. Még a mi amatőrjeink is megöröítettek ilyesmit fotón és rajzban is, sőt a Csillagvárosban közöltek is képeket.
3. Az asztrofizikusok valóban "tehetetlenül állnak" a napjelenségek előtt, mert hát nem tudjuk befolyásolni ezeket a jelenségeket. Viszont éppen a régi és újabb rendszeres megfigyelések révén tudjuk, hogy semmi rendkívüli nincsen a jelenlegi aktivitási szakaszban.
4. Összetett kézzel, és elkeseedve könyörgök: új és régi amatőrjeink ne az interneten felbukkanó felelőtlen és fantasztikus közlések alapján tájékozódjanak, hanem vegyenek kézbe néhány könyvet - a Napról is van 3-4 jó munka! - és azokat böngészve ismerkedjenek meg a csillagászat eredményeivel. Akkor majd nem fogják valami félelmes, szenzációs újdonságnak tartani, amit különféle megbízhatatlan internet honalpok híresztelnek.
Jó eget, és felhős időben jó olvasgatást kíván: Lajos
Sirius
Hozzászólások: 482
Csatlakozott: 2009.09.14. 19:59

Re: Hatalmas csík a napon

Hozzászólás Szerző: Sirius » 2012.08.12. 22:44

"Jól jegyezze meg minden természetbúvár ezt a szabályt: szemlélje gyanakvással mindazt, amit elméje különleges megelégedéssel fogad."

/Francis Bacon/
SzarkaLevente
Hozzászólások: 1037
Csatlakozott: 2009.09.07. 21:26

Re: Hatalmas csík a napon

Hozzászólás Szerző: SzarkaLevente » 2012.08.12. 23:59

Egy hely, ahol igazán értenek a távcsövekhez Makszutov.hu távcső bolt
Gépirtó
Hozzászólások: 55
Csatlakozott: 2010.04.10. 20:42

Re: Hatalmas csík a napon

Hozzászólás Szerző: Gépirtó » 2012.08.13. 00:26

Nem akarom ismételni az előttem szólókat,és túl lihegni a dolgot,de egy filmben mondta az idősebb nyomozó a fiatalabbnak : "-ne fogadd el azt a bizonyítékot amit eléd löknek,amit a képedbe tolnak,járj utána magad az igazságnak..."
Ha például tizenegy év múlva egy akkor tizenöt éves fiatalnak mutatnak napfoltképeket,és olvassa valamelyik "értékes" bulvár lapban hogy a tudósok nem tudnak mit kezdeni dologgal,képes lesz elhinni hogy itt a világvége.
Válasz küldése

Vissza: “Nap”