Az 5,3" átmérőjű Mars bolygó 2023. május 5.-én este..
Adatok a képen és részletesebben itt:
http://crbobs.hu/galeria/naprendszer/mars-2023-05-05/
Mars
Re: Mars
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Szépen jönek a részletek, pedig már nehéz célpont. Szép teljesítmény Zsolt!
Gyuricza István
A 4,6" átmérőjű távolodó Mars bolygó 2023. június 3.-án este.
Adatok a képen.
Adatok a képen.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
-
Ezen a fotón szinte minden részlet szubívmásodperces...
Nagyon jó kép! 27° horizont feletti magassághoz képest különösen!
Nagyon jó kép! 27° horizont feletti magassághoz képest különösen!
15x70 Scopium Nature binokulár
120/600 Sw akromát+AZ-4
254/1200 Dobson,
eq-platform
120/600 Sw akromát+AZ-4
254/1200 Dobson,
eq-platform
Nos 15 éve észlelek, de a mai nap láttam először a Marsot jó kontraszttal nagy nagyításban (200x) a kisebbik távcsövemmel . Ez most nekem ünnep nap. Először a 15 majd a 6 millissel fél 8 körül. Nem volt az igazi a látvány, eléggé vibrált. Néztem addig mást az M43 -at. Na mondom tegyünk még egy próbát a Marssal, ekkor már háromnegyed 9 körül járt az idő és már szinte delelt már a célpont. Sokat javult, na mondom tegyük csak fel SPLER 3mm -est. Annyira meglepett a látvány, majd leborultam a kis műanyag székemről. Szinte semmi vibráció, és felsejlettek néha a feketés maszatkák a felszínén. Buda felett teljesen felhőtlen égbolt -4 fokkal. Na meg a SPLER -ben a látszó átmérője a Marsnak elérte a Jupiter felét kb. Télen nem sűrűn észlelek, de ezen változtatni kellene mert nagyobb esély van jó seeingre mint nyáron. Legalábbis ezt mondják a veterán észlelők. Elnézést a zavarásért, de ezt az élményemet ki kellett ide öntenem. Fotózásra most sajnos nem volt lehetőségem
.

Newton 200/1000, Evostar 80/600 Pro ED-Apo, HEQ-5, EQ-5 léptetőmotorral, Nicon Aculon 12x50 binokulár, 20-60 /60 SW Spektív de már szétesett.