Hozzászólás
Szerző: szksz » 2010.12.04. 18:10
Én minden észlelésre készülök, tehát vannak kedvencek. Vannak télen és nyáron, minden évszakban. Télen az Orion és környéke, tavasszal a Porrima és környéke (M104), nyáron a Sygnus és környéke, ősszel a Cassiopeia és környéke. Ezeket mindíg megnézem, ha a távcsőbe nézek. De az igazi a tervezett észlelés. Azokra fel kell készülni (térkép, észlelési lista, sorrend, papír, ceruza, vagy diktafon). A diktafon nagyon jó dolog. A szememet le sem kell vennem az objektumról, csak mondani a látottakat. Bár van goto a mechanikán, inkább kéziben keresek. Az élvezetesebb, van sava-borsa. És a siker is nagyobb. Vannak, voltak olyan céljaim, amiket negyon sok próbálkozás után sikerült csak lencsevégre kapni (Porrima felbontása, Sirius B, Leo I.stb.). A nagy kedvenc viszont az M104. Először egy 114-es newtonnal próbálkoztam. Akoriban még az is siker volt, ha egyáltalán megtaláltam az égbolton. Ma már ez rutin feladat ugyanúgy mint az M31.
A kedvenceken túl vannak kÍsérteteim is. Azokat hívom igy, amelyeket sokszor próbáltam már észlelni, de valamilyen okból nem sikerültek, vagy ha sikerült is, a légköri viszonyok miatt más volt, mint amit vártam. Az észlelésekről készült feljegyzéseim csak kifogástalan körülmények között készültek. Igazán jó észleléseket legtöbbször Erdély valamelyik részén sikerült teljesíteni. Ezek általában magaslatokon, hegytetőkön vagy viharfront után voltak. Itt említem, hogy a Hortobágyon az elmult 2 évben jelentősen javultak az észlelési körülmények. A csillagos ég rezervátum miatt jelentősen növekedett a fényszennyezéstől mentes terület.
A feljegyzéseimet nem teszem közzé, csak betekintést engedek néhány érdeklődőnek. A feljegyzett objektumaim száma közelíti az 500-at. Most rendezem ezeket és lehet, hogy számítógépre viszem.