Mély-ég észlelési archívum

A gömb- és nyílthalmazok, ködök, galaxisok észlelőinek fóruma
nyozo
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2009.10.21. 10:24

Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: nyozo » 2009.11.26. 10:28

A hazai mély-ég észlelések interneten is elérhető archívuma régi terv. Ennek a projectnek nyitottam ezt a témát, hátha a nagy nyilvánosság előtt tárgyalva
a) jobb lesz a végeredmény
b) nem sikkad el annyira
c) gyorsabban haladunk ha így találunk segítőket.

Bővebben később, ha ennek a topicnak kedvező lesz a fogadtatása... :)
Amcsillüdv: Nyözö
bognart
Hozzászólások: 497
Csatlakozott: 2009.09.08. 13:17

Re: Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: bognart » 2009.11.26. 13:57

Szia!

Milyen segítségre gondolsz ?
Szkenner van. :)
Net van. :)
Idő....az nincs, de azért lehet próbálkozni. :)

Holdas arhivum nem lesz ? Legyen !!!
:)

A beküldött anyagot nem lehet valahogyan (letöltés/másolá) védetten online publikálni ?
Bognár Tamás "asztrobarát"
http://univerzumkepekben.hu/
Janicsillagasz
Hozzászólások: 639
Csatlakozott: 2009.09.22. 13:13

Re: Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: Janicsillagasz » 2009.11.26. 14:03

Az jó lenne ha lenne ilyen archívum.... meg lehet tekinteni hogy ki milyen rajzot csinál, még akkor is ha nem kerül bele a Meteorba... Ez tetszik.
nyozo
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2009.10.21. 10:24

Re: Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: nyozo » 2009.11.26. 15:16

bognart írta:Milyen segítségre gondolsz ?
Szkenner van. :)
Net van. :)
Idő....az nincs, de azért lehet próbálkozni. :)
Holdas arhivum nem lesz ? Legyen !!!
:)
A beküldött anyagot nem lehet valahogyan (letöltés/másolá) védetten online publikálni ?

Először is nyilván lehet holdasat is, de én annak az állásáról nem tudok. (Jakabfi Tomi belekezdett valamibe, de azt hogy hova jutott, hogy fogott bele nem tudom. Azért egy ilyen archívum kialakítása erős informatikai átgondolást igényel mielőtt nekiesik az ember a szkennernek -- feltéve ha nem akar n-szer újrakezdeni mindent az ember.)

Mély-ég fronton a dolog állása a következő:
A Messier Klubhoz annó befutó észlelések mind le vannak szkennelve, egységes körülmények között, megfelelő névkonvencióval, letárolva. Teljes észlelőlapokat szkenneltünk, így bármi visszakereshető utólag a digitális anyagokból is. Ez se triviális dolog, mert az évek során volt kismillió észlelőlap, A4-es, A5-ös szabvány, de az észlelői kreativitás néha bizony vad dolgokra is képes: 2cm "magas" és 15cm széles lapot is alkotott (a LM-kör körberajzolt régi 2Ft-os, alias "Bélás"). A LM körök se egységesek hiszen az előbbi szélsőségtől kezdve a 10cm-es körig minden van -- a szabvány 72mm-es kör azért a leggyakoribb. Ez mellékesen a 4 személyes kotyogós kávéfőző szűrője miatt ekkora ha jól emlékszem :-P

Persze ezek a lapok messze nem közölhetőek, mert kisebb-nagyobb igazítást megérdemelnek. Van egy képfeldolgozási módszertanunk, hogy ezeket hogy hozzuk egységes, összevethető formátumra. Ez nagyrészt automatizált, de némi emberi élőmunkát azért igényel, éppen a nyersanyag összevisszasága miatt. Az egységesítés azért kellett volna korábban, mert a végcél egy kereshető, és leválogatható rajz adatbázis volt, valamint az is, hogy a Meteorbeli/nyomdai publikáláshoz (pl. MMA) gyakorlatilag előkészített rajzokat tároljunk.

Az észlelőlapok, mind pedig a hozzá tartozó képfileok egyedi azonosítót kaptak, a róluk leolvasható metrikus adatok is rögzitve vannak -- ez alatt az észlelőlapok kitölthető rovatait értsd, azaz észlelő, műszer, dátum, LM-átmérő, stb. Ezt a szkenneléssel párhuzamosan végeztük, és ez már adatbázis alapon is elérhető. Ezek a mezők lennének a tervezett adatbank kereshető mezői, így bárki kiválogathatná teszemazt a 20cm-nél nagyobb műszerrel 1990-1998 közötti M3 rajzokat, stb. Csak a szöveges leírások nincsenek rögzítve -- erre is van módszerünk, de l. majd lentebb a javasolt teendők listájánál... :)

A Klub megszűntetésekor felmerült, hogy hasonlóképp kellene rögzíteni az egyéb mély-ég észleléseket is. A dolog ott állt meg, hogy a már kialakult feldolgozási módszertant a mély-ég archívumgazdák túl összetettnek érezték, én pedig nem tudtam meggyőzni őket, hogy a fenti macerának bizony van értelme. Nekem ezután volt némi kiesésem a honi amatőr életből, de Santage bíztatott, hogy Pestre költözésével a félbemaradt dolgokat újrakezdhetnénk.

Ha nem is lesz teljes az archívum, úgy érzem van annyi munkaóránk már a Messieres anyag feldolgozásában, hogy legalább azt be kellene fejezni, akár úgy is hogy csak a régi anyagokat tartalmazza és nem kerül bele a friss termés... Ehhez jelenleg több fronton lehetne párhuzamosan haladni -- itt tudnátok besegíteni:

Egyrészt a szöveges leírások rögzítésével. Ez a legidőigényesebb, de a legjobban megosztható a neten keresztül: erre egy sima kis webes felület szolgál, az adatrögzítésre vállalkozók számára. Fent a szkennelményből kivágott leírás, alatta egy szövegbeviteli mező. Segítő ember dönthet:
a) begépeli a szöveget
b) ha a szöveg sok szerinte, és nincs ideje rá továbblép (vannak két oldalas leírások is, de a többség nyúlfarknyi, így ha csak kevés időd van vállald inkább a rövidebbeket)
c) jelzi hogy baj van a szöveggel (olvashatatlan, szkennelési hibás, stb.)

mma.jpg


Döntése után vagy kilép, vagy kap egy újabb rögzítendő szöveget, és így tovább. Időnként a c) eseteket persze meg kell nézni, hátha van aki kibogozza a kézírást, vagy ha szkennerhibás akkor a papírarchívból esetleg újra lehet digizni.

Lehet segíteni a fent említett képanyag előkészítésében, egységesítésében. Ezek gyorsan begyakorolható elemi képfacsaró műveletek (jó részük le van automatizálva) -- de jó lenne ha nem egyénieskedve csinálnánk, hanem összedolgozva...

Lehet abban is tevékenykedni, hogy a már lerögzített adathalmazt összevetjük az eredetikkel, nincs-e benne elgépelés (rossz dátum, műszer, stb.).

Mint látható, ez bizony nem kis munka, de szvsz megéri. Holdas archívummal, és egyéb rajzos területek anyagával hasonlóképp lehetne tenni. Persze ha a tisztelt társaság feleslegesnek/macerásnak tartja, én nem rugózok ezen többet...

"Röviden" ennyi a helyzet. :P
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Amcsillüdv: Nyözö
bognart
Hozzászólások: 497
Csatlakozott: 2009.09.08. 13:17

Re: Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: bognart » 2009.12.01. 13:34

Lehet olyant csinálni, hogy az észleléseket már így webes/php felületen feltölteni?

Kép -> megadott formátum, felbontás
Szövegmezők-> amik a későbbi adatbázis mezőszerkezetének megfelelne.

Így egyből mehet egy SQL adatbázisba + a publikáláshoz megfelelő formátumú lenne. Legalább is könnyen alakítható lenne.

Ezt meg lehetne csinálni a Holdas észlelésekkel is !

Mi a véleményetek ?
Bognár Tamás "asztrobarát"
http://univerzumkepekben.hu/
nyozo
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2009.10.21. 10:24

Re: Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: nyozo » 2009.12.01. 17:38

bognart írta:Lehet olyant csinálni, hogy az észleléseket már így webes/php felületen feltölteni?
...

Lehetni lehetne, volt is erről már szó korábban. "Csak" kezelni kell a kivételeket, és minden észlelési területnél egyéni dolgokra is kellene figyelni. :) Én ebbe azért nem folynék most bele, mert ez már az illetékes rovatvezetők kompetenciája, és a korábbi ilyen felvetéseim nem találtak mindig kedvező fogadtatásra. Ahhoz meg már öreg vagyok és kiábrándult, hogy ismét eröltessem a dolgot. Főleg, hogy közben az MCSE-inernetes dolgai is másfele fejlődtek, és az ilyen adatbázisok pl. a Csillagvárosba intergálva néznének ki szépen, lennének hasznosak. Képzeld el pl. hogy a userprofilodban magától feljönne mondjuk a beküldött rajzaid, változóészleléseid, stb...
Technikai megoldás biztosan van erre is, de mivel nem ismerem a mostani architektúrát, így ebben én nem tudok okos lenni, és nem is szeretném eröltetni mindezt mások munkájának, szabadidejének a kárára. Ez ugye már más micsodájával történő csípős növény ütlegelést jelentene, ami nem túl szép dolog. :lol: Így inkább magam is csak egyszerű felhasználóként élvezem a Csillagváros szolgáltatásait.

Ezért is vetettem fel, hogy legalább a már leszkelnnelt Messier Klubos anyagot csináljuk meg, akár önnállóan egyfajta virtuális Messier Albumként. Megáll a lábán így is. Aztán ha ez a minta működik, el lehet gondolkozni a jövőn, hogy miként lehetne frissíteni, esetleg integrálni más rendszerekkel, stb.

Természetesen adhatsz speckót, hogy teszemazt 300dpi, grayscale, stb. -- de ezt kevesen tudják majd betartani. :( Az is jó lenne ha ez ebben az esetben azonos lenne minden rajzos észlelési ágnál. Zűrös is lenne, ha pl. holdrajzot 200dpi-vel, mélyeget 300dpi-vel kellene szkennelni... Ehez ugye rovatközi együtt gondolkodás, csapatmunka kell.

Automatizálni lehet persze részben (felbontást és szürkeskála-konverziót pl. biztosan), de csomó mindent nem: hol a LM-kör, mekkora a mérete stb. Lesz aki csak a LM-t szkenneli, lesz aki a teljes lapot, lesz aki csak digitális géppel lefotózza életlenül, zajosan, alexpózva, ferdén stb. Most ezt ne vegye magára senki, de általános tapasztalataim ezt mutatják. :oops:

Persze itt is az egységesítés könnyíthetné meg a dolgokat, amit eddg csak a változóészlelések esetében sikerült elérni -- pedig ott ugye "csak" alfanumerikus adattömeg van, nincsenek képek. Azt se felejtsük el, hogy azért mindig maradnak akik nem tudnak/nem akarnak neten át beküldeni. Ők vagy kimaradnak, vagy valakik helyettük töltik fel az adatbázisokat?? Nem egyszerű kérdés ez, lássuk be... :(
Amcsillüdv: Nyözö
acz71
Hozzászólások: 257
Csatlakozott: 2009.09.19. 15:04

Re: Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: acz71 » 2009.12.01. 20:12

Sziasztok!

http://www.visualdeepsky.org

Csak egy ötlet... Igaz ez éppen a szöveges bevitelre van "kitalálva", de talán használható valamire, ha nem másnak, mint egyfajta mintának. Persze lehet, hogy már vannak profibb megoldások is... még nem néztem körül. IMHO!

Zsolt
sp.
Hozzászólások: 300
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:55

Re: Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: sp. » 2009.12.01. 20:56

jó a téma! ezt a linket nem ismertem pl.
azt hiszem hogy már 1x irtam, hogy az organikus építkezésben hiszek: a szőlőlugasunk is elsőnek karókon myújtózott, majd oszlopokon drótokon, most meg ahogy kell, gerendánkon és önnön magán. én nem szroznék a helyedben, nem olyan bonyolult elkezdeni, hiszen az amcsillagászok egy jelentős hányada érdekes módon informatikus, körbe kell nézni, nem szeretnék indiszkrét lenni de van már kishazánkban is minőségi webes asztrorajzos album...

+ 1-2 minta:
http://www.deepsky-archive.com/ - ez mostanában kaptam, finn rokonok nyomják, meg tiszteletbeli finnek :)
http://www.astroszkic.pl/index2.html - ebből egy büdös szót sem értek, de a lényeg látható lengyel barátainktól :)

sp.
nyozo
Hozzászólások: 182
Csatlakozott: 2009.10.21. 10:24

Re: Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: nyozo » 2009.12.02. 07:13

sp. írta:+ 1-2 minta:
http://www.deepsky-archive.com/ - ez mostanában kaptam, finn rokonok nyomják, meg tiszteletbeli finnek :)
http://www.astroszkic.pl/index2.html - ebből egy büdös szót sem értek, de a lényeg látható lengyel barátainktól :)
sp.

Na ebből nekem a finn stílusa áll a legközelebb az elképozeléseimhez. De ha már van egy jó kis közösségi rendszerünk, ahol aktív tagok vannak szvsz kár lenne kihagyni egy integrálást. :) Persze ez a jövő zenéje, először egy próbaarchívum lenne praktiukus amire már van egy alaposan előkészített anyagunk... Ki száll be a befejezésébe, ki segít benne?
Amcsillüdv: Nyözö
santage
Hozzászólások: 771
Csatlakozott: 2009.09.18. 17:23

Re: Mély-ég észlelési archívum

Hozzászólás Szerző: santage » 2009.12.02. 09:43

nyozo írta:
sp. írta:+ 1-2 minta:
http://www.deepsky-archive.com/ - ez mostanában kaptam, finn rokonok nyomják, meg tiszteletbeli finnek :)
http://www.astroszkic.pl/index2.html - ebből egy büdös szót sem értek, de a lényeg látható lengyel barátainktól :)
sp.

Na ebből nekem a finn stílusa áll a legközelebb az elképozeléseimhez. De ha már van egy jó kis közösségi rendszerünk, ahol aktív tagok vannak szvsz kár lenne kihagyni egy integrálást. :) Persze ez a jövő zenéje, először egy próbaarchívum lenne praktiukus amire már van egy alaposan előkészített anyagunk... Ki száll be a befejezésébe, ki segít benne?


A finnek csak egy felületet hoztak létre, ahol mindenki saját maga töltheti fel a képeit és a leírásait. A felület egységessége lesz a garancia az egységes megjelenésre, a képméretnél meg be lehetne állítani hogy csak nagy méretűeket engedjen. Egyébként anno nekem és Csák Balázsnak is ez volt az elképzelésünk. Sajnos be kell látni, hogy kb. 10-20 ezer mélyégrajzot nem lehet ésszerű idő alatt beszkennelni és a leírásokat beverni.

snt
Válasz küldése

Vissza: “Mély-ég”