Asztrometria

A gömb- és nyílthalmazok, ködök, galaxisok észlelőinek fóruma
Franky
Hozzászólások: 221
Csatlakozott: 2010.05.30. 01:08

Asztrometria

Hozzászólás Szerző: Franky » 2010.10.07. 18:07

Muszáj nektek elmeséljem a legutóbbi élményemet!

Vásároltam nemrégen egy 66/388-as apokromátot, hozzá egy 0.8x-as flattenert, valamint egy HEQ-5 mechanikát SynTrek vézérléssel. Gondoltam, kipróbálom milyen a mechanika periodikus hibája, mennyire kell a vezetés.

Viszonylagos pólusraállás mellett dolgoztam, de véletlenül jól sikerülhetett, mert mint később kiderült, szinte vezetés nélkül is szinte pontszerűek lettek a csillagok.

Igazság szerint semmi mást nem csináltam, mint kiválasztottam az ég egyik legsűrűbben "lakott" részét, odafordítottam a távcsövet, igyekeztem a lehető legjobb fókuszt elérni, amit a keresőben láttam. Persze az közel sem az a fókusz volt, amire szükségem lett volna egy profi asztrofotóhoz, de megtette.

Fixáltam a dolgokat, és elindítottam egy 5 perces expozíciót ISO800-on. Fotóztam még többfelé is párat, és elkövettem egy hibát. Nem rögzítettem, hogy az ég melyik részét fotóztam, annyira örültem annak, amit a gép kijelzőjén láttam, ugyanis pontszerű csillagokkal találkoztam a nyers képeken, ami azt jelentette, hogy a mechanika periodikus hibája elhanyagolható.

Nos néhány nappal később jutottam csak oda, hogy feldolgozzam a képeket, és azt sem vittem túlzásba, csak az volt a lényeg, hogy lássam, milyen lett a fókusz, és a periodikus hiba. Rózsikának elküldtem a feldolgozott (PS CS4) képeket, aki közölte, hogy a képen látható nyílthalmaz mellett lát egy planetáris ködöt, nagyon jó lett volna megtudni, hogy merre fotóztam, mert ez érdekes lehet. Biztos van ilyen program.

És volt! Már régóta fenn volt nekem a MaxIM DL 5 Pro. Fogalmam sem volt, hogyan kell használni, de elkezdtem nézegetni a Pinpoint Astrometry részt. Rájöttem, hogy le kell tölteni neki egy katalógust, az GSC 1.1-et, be kell állítani megfelelően a műszer adatait, és nagyjából meg kell adni az RA, és Dec koordinátákat. Ezen adatok alapján elkezdi összehasonlítani a képet a nála tárolt adatokkal. Meglepően gyorsan, mintegy 10-15 másodperc (!) alatt kidobta a koordinátákat.

El kellett telnie két napnak, mire rájöttem, hogyan kell beállítani, hogy pontosan, gyorsan dolgozzon, és mire megtanultam értlemezni a kapott adatokat. Ezután Stellariumban beállítottam az EXIF-ben lévő dátumot, és elkezdtem keresni a megadott koordinátákat. Szinte azonnal megtaláltam az irányzékként használható nyílthalmazt a megadott koordinátákon, és onnan már azonnal látszott Stellariumban a kis karika. Mielőtt rákattintottam, tudtam, hogy az lezs kiírva, Planetary Nebula.

Picit csalódott voltam, amikor rájöttem, hogy már létező objektumot fotóztam le, viszont maga a tény, ahogy megtaláltam, illetve magamtól jöttem rá az asztrometria lényegére mégis sikerélménnyel töltött el. Ezek után ha bárhova fotózom az égen, és megvannak a műszeradatok, az EXIF, valamint a kamera érzékelőjének specifikációi, minden probléma nélkül tudom majd azonosítani az objektumokat.

Ha bárkinek kell segítség, természetesen nyugodtan kérdezhettek!

Végezetül álljon itt néhány link a képekről:
A teljes, feldolgozott fotó.
http://dl.dropbox.com/u/1855722/IMG_3887.jpg

A nebula megjelölve, ha valaki nem látná a másik képen.
http://dl.dropbox.com/u/1855722/planetary.jpg

A nebula nagyfelbontású képe egy 18"-es műszerrel készítve.
http://astrim.free.fr/ngc6842.htm

Itt érdemes megjegyeznem, hogy a legutolsó linken található kép egy 18"-es műszerrel készült, míg a saját fotóm egy 66-os apóval 5 perces expóval vezetés nélkül.

Derült eget mindenkinek!
Namost... Ez vagy valami, vagy megy valahová... Nem?
Válasz küldése

Vissza: “Mély-ég”