Lovász András írta: ↑2023.05.17. 07:35
Köszönöm Zsolt, elolvastam a naplódat; látszik, hogy nagyon komoly munka van mögötted.
Viszont tovább húzod a kíváncsiságomat!
Írod, hogy: "A területről még 2022. augusztus 13-án készítettem képet az akkor New Mexico-ban levő T68 számú távcsővel."
Ez milyen távcső? Kint voltál expedíción, vagy egy program részeseként innen is tudsz fotózni vele?
Bocs, ha hülyeségeket kérdezek...
Az ember úgy szerez tapasztalatot, ha kíváncsi és kérdez. Ez tök jó! A helyzet az, hogy rájöttem, hogy nagy pontossággal vizuálisan már nem tudok kettősöket észlelni. Illetve lehet, mikrométerrel, azt hiszem egy angol úriember ezzel készíti az észleléseit. Egyszerűbb és (olcsóbb is), ha az egyszeri észlelő kihasználja a digitális technika adta lehetőségeket. Ezért gyarapítom a robottávcsöveket használók népes táborát. Ennek előnye, hogy havidíjért az USÁ-ban, Ausztráliában és Chilében levő távcsövekhez férsz hozzá, némelyik olyan, amiről a sima és nem sima magyar amatőr csak álmodozni tud. Bár megjegyzem a gazdag nyugaton sem engedhet meg akármilyen skulót magának az ember, ott is komoly elszántság kell egy igen drága felszerelés kialakításához. Egyszóval a kép készítése csak a második lépése annak a metódusnak, amit tavaly kialakítottam. Így nem kellet elutaznom Új Mexicóba, csak megadtam a távcsőnek az égi koordinátákat és a kép készítési paramétereket (darabszám, integrációs idő, szűrő), másnap meg az FTP szerverről letöltöm, és kezdem a munkát vele.
Zs.