A ''Rut kiss kacsa'' tavcsovem mar tobb mint harminc evves. A foo tukor atmero 125mm F/ 6.9, Beches Gavril baratom parabolizalta.
Sok kettos csillagokat eszleltem vele. Kepes, bizonyos korulmenyekben, az egy masodperc allat kettosoket felbontani. Pelda az 52 Ori kettos es szep szam mas csillagok.
Viszont az ott huvelyekes tavcsovek Graal-lya a Lambda Cyg vagyis STT 413.
Sokszor probaltam felbontani ezt a harmas csillagot de nem sikerult.
Volt mikor kihivas volt ez a harmas csillag nagyob tavcsoveknek is mint peldaul a 200mm-es vagy 250mmm-es reflektoroknak.
Ezert ezt a csillagot a sajat folkloromban ''Fantom''-nak neveztem, vagyis ''Kisertet''-nek. Volt ott valami a kiss tavcsoben de megis nem.
Szeptember 21-en megis megtortnet a csoda. 288x nagyistanal ott volt a B kisero, a fo csilklaghoz ragasztva, PA = 0* pozicioban, a fo csillag es az elso difrakcio gyuru kozt szoritva.
A B atmeroje a fo csillag Airy korong harom negyedenek latszot es csak reszben latszot. Minthogy egy negyede le lett volna takarva a fo csillagtol.
A fo A csillag es a C kisero feherek voltak, a B szurke volt.
A 288x nagyitasra Radian 3mm-es okulart hasznaltam.
Azon este felbontotam meg a Delta Cyg/ 2,74''a Cygnus es a STF 2/ 0,96'' es STF 13 / 0,96'' a Cepheus csilagkepekben is.
Ezek mar regi baratok de a Lambda Cyg ujdonsag volt bontani a ''Rut kiss kacsa'' tavcsovel.
Biztosan tudom hogy azon este valaki nagyon boldog volt az en utcamon.
Mircea
Lambda Cyg.21Sept.2024.v2.jpg
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.