Merkúr átvonulás

Az okkultációk észlelőinek fóruma
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1797
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Merkúr átvonulás

Hozzászólás Szerző: Imre » 2019.11.13. 11:12

Érdekes, hogy a repülős képen a gép árnyéka mennyire fekete, hozzá képest a Napon a Merkúr árnyéka szürke, pont annyira, mint az ég is a Nap környezetében. A felső képen, ahol csak a Merkúr árnyéka látható a Napon, ott az ég is, és az árnyék is szinte korom fekete. Vajon a kontraszt és az élesség nem lett túlemelve? Az eredeti felvételen biztosan látható, hogy a Merkúr körül nincs világos gyűrű, mint ahogy a Vénusz esetében volt. Sajnos erről a képről már nem dönthető el. Az élesítés okozta gyűrűsödés erősen zavaró a Merkúr árnyékán is, és a Nap felületén is. Ha az első 40 perc tiszta volt, akkor készült-e felvétel a T1 és T2 időpillanatokban. Nagyon kíváncsi lennék a T2 környéki képekre, ugyanis még mindig nem tudom eldönteni, hogy az a nagyon rövid ideig látott fekete csepp jelenség az valódi, avagy optikai csalódás? Szemmel megfigyelve most is ugyan úgy láttam, mint az előző alkalommal 2016-ban utólag a felvételről, meglehetősen zajos körülmények között. Most szabad szemmel egy 250-es tükrös távcsővel, két átellenes szűkítő nyílás fóliával eltakartan egy 10mm okuláron át figyeltem. A másodperc töredékéig láttam, hogy a nap ívén már belül van a Merkúr korongja, és csak utána villan fel egy nagyon keskeny csík, amely hirtelen kifényesedve szélesedik, majd egyre szélesebben választja ketté a Merkúr árnyékát a Nap szélétől. Ennek ellenére lehet, hogy csak optikai csalódás. Talán egy jó felvétel eldönthetné. Nem vagyok teljesen meggyőződve, hogy a jelenség csupán a képzeletem szüleménye! Hát ezért hiányolom a manipulálatlan felvételeket a T2 időpont körüli időben. A képek szépek, különösen az utólagos munkálatok nélkül bemutatottak. Nem biztos, hogy ilyenkor a szép éles árnyék és a fekete égbolt a nyerő, mert ugyan tetszetősebb a kép, de sokkal kevesebbet mond. Talán az eredeti videó eldönthetné a dolgot. Lehetne-e arról szó, hogy a kritikus időpontok körüli néhány képkockát ide bemásoljad? Előre is köszi, ha megteszed! Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
BZd
Hozzászólások: 237
Csatlakozott: 2009.11.21. 12:39

Re: Merkúr átvonulás

Hozzászólás Szerző: BZd » 2019.11.13. 18:26

Imre írta:
2019.11.13. 11:12
Érdekes, hogy a repülős képen a gép árnyéka mennyire fekete, hozzá képest a Napon a Merkúr árnyéka szürke, pont annyira, mint az ég is a Nap környezetében. A felső képen, ahol csak a Merkúr árnyéka látható a Napon, ott az ég is, és az árnyék is szinte korom fekete. Vajon a kontraszt és az élesség nem lett túlemelve?
A repülős kép egyetlen kocka, felhős égen, csak flat-korrekció van rajta. A repülő kb. 5km-re volt, a felhők előtt, mert leszálláshoz készülődött, a Merkúr értelemszerűen a felhőkön keresztül látszott, azért szürkés.
A felső, repülő nélküli kép egy 1000 kockás videó legjobb 300 képkockájából készült, még derült égen. Görbézve nincs, csak ImPPG-vel egy viszonylag visszafogott Lucy-Richardson dekonvolúció van rajta, a közelről nézve látható gyűrű a Merkúr körül ennek az artifaktuma, még a "prevent ringing" opció mellett is.

A hisztogramot 80% körül igyekeztem tartani, a nap mellett a derült égbolt fekete ilyenkor és a Merkúr korongja is az, 2016-ban sokkal sötétebbnek tűnt a napfoltoknál. Ez az okulárban is így néz ki egy jó belső árnyékolású távcsőben.

A fekete-cseppről úgy tudom bebizonyosodtt már, hogy leképezési tökéletlenség okozza.

A belső érintés, egyetlen nyers képkocka, flat-korrekció nélkül, derült égen, sajnos nem tökéletes fókusszal:
Belso-erintes_123707.jpg
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Avatar
BZd
Hozzászólások: 237
Csatlakozott: 2009.11.21. 12:39

Re: Merkúr átvonulás

Hozzászólás Szerző: BZd » 2019.11.13. 18:33

A Nap felszínén a granuláció látszik, kicsit másképp mutat ImPPG-vel, mint ugyanezt a képet Registax-ban feldolgozva:
Nap_L_2019_11_11_124752_lapl4_ap725.jpg
Itt nincs alig észrevehető gyűrű a Merkúr korongja körül, viszont a granuláció - szerintem - nem néz ki olyan jól, ezért nem ezt a képet töltöttem fel.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1797
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Merkúr átvonulás

Hozzászólás Szerző: Imre » 2019.11.18. 19:42

Köszönöm a magyarázatot, meg a képeket is. Készítettem én is néhány videó, és felvételt is, amit már nem nagyon akartam feldolgozni, hiszen a gyenge minőség miatt, amit a rettenetesen hullámzó légkör okozott, elment a kedvem is tőle. Az, hogy mégis rávettem magam, a hétvégi nagy kimaradásnak volt köszönkető, ugyanis ameddig vártam, hogy elérhessem a fórumot, addig dolgoztam kicsit a géppel. Elsőnek a videóról egyeztettem az időket, amely nálam is az előre jelzett szerint alakult. Sajnos pontosan lehetetlen volt meghatározni, ugyanis a Nap széle sem volt éles, hullámzott és néha a Merkúr is többszörösen látszott! Hihetetlen, hogy még okuláron át is nagyfokú életlenséget, kettősen eltolódott képet lehetett látni, és még a Nap széle is időnként két kontúros vonalként látszott. Ritkán viszont meglehetősen élesen kirajzolódott a félig belépett Merkúr. Sajnos a T1 és T2 időpillanatokban nem volt élesen látható, inkább csak interpolálható volt a két időpont. Mutatok néhány képet emlékbe. A következő alkalom csak 2032-ben lesz, addig sajnos újabbat senki sem tud készíteni. Remélem, hogy akkor sokkal jobb idő lesz, mint most volt. Üdv. Imre
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Válasz küldése

Vissza: “Fogyatkozások, fedések”