Kedves amatőr csillagászok!
Megoldást szeretnék kapni egy - számomra megmagyarázhatatlan - égi jelenséggel kapcsolatban.
2024. 04. 06. napján 23 óra körüli időben, Tatán lettem figyelmes egy szokatlanul fényesen ragyogó csillagra (szubjektíve a sarkcsillagnál is fényesebbnek ítéltem meg).
A jelenséget a teraszomon észleltem, éppen azert tűnt fel, mert nem teljesen ismeretlen az égbolt ezen része és meg is akadt a tekintetem az oda nem illő fényes csillagon.
Az igazán érdekes az volt, hogy miután észrevettem néhány másodperc múlva elkezdett halványulni és nagyjából 6-8 másodpercen belül szabad szemmel láthatatlanná vált. Másként megfogalmazva szép egyenletesen kialudt.
Szép tiszta égbolt volt. A fénypont nem mozgott, nem vibrált. Csak egyszerűen elhalványult majd eltűnt.
Ezután készítettem néhány képet. Az egyiken a tapasztalt jelenség közvetlen környezete, a másikon az égbolt egy nagyobb szelete látható. Piros körrel jelöltem be hogy körülbelül hol tapasztaltam a fentieket.
Minden válasznak, magyarázatnak nagyon örülök.
Eltűnő csillag
Eltűnő csillag
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Re: Eltűnő csillag
Időközben olvastam ezen a fórumon olyat, hogy egy repülő fénye lehetett ami lassan elfordult és ilyen hatást keltett. Ez lehet a magyarázat? (Nagy csalódás lenne
Vmilyen űreszköz is lehetett.
Kazinczi Zoltán
Celestron Nexstar 6 SE, 120/950 GPU, 12x60 bino
Celestron Nexstar 6 SE, 120/950 GPU, 12x60 bino
Esetleg még lehetett az ISS is.
Általában így,elhalványodva szokott szem elől veszni. Mozogni pedig lehet azért nem láttad, mert éppen olyan irányban repült,hogy szinte mozdulatlannak tűnt.
Kiss Antal
195/1200T , 130/865T , 130/650T , 60/700L , 50/500L , 50/200L ED
10x50 ED binokulár
Alt-az zsámoly ; Skytee 2 alt-az mechanika
Sparta alt-az mechanika ; TMS Eq platform
195/1200T , 130/865T , 130/650T , 60/700L , 50/500L , 50/200L ED
10x50 ED binokulár
Alt-az zsámoly ; Skytee 2 alt-az mechanika
Sparta alt-az mechanika ; TMS Eq platform
Köszönöm szépen a válaszokat! Ezek szerint nem történelmi eseménynek voltam szemtanúja