Első fotózás - problémák

Asztrofotós felszerelések, technikák, trükkök fóruma
Superdryeffect
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2020.09.01. 13:08

Első fotózás - problémák

Hozzászólás Szerző: Superdryeffect » 2021.08.10. 10:47

Sziasztok!

Úgy döntöttem, én is megpróbálkozom a fotózással, ám az első estémen nem jártam túl nagy sikerrel. Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy esetleg mit nem csinálhattam megfelelően.

Alapvetően egy 120/1000 es akromátot (fogasléces fókuszírozó) egy Lacerta PlanetPro 290-es kamerával (Sony IMX290GC3 szenzor) párosítottam, mint fotós eszköz, a távcső tetejére pedig egy 80/400-as akromátot szereltem fel mint vezetőtávcső, amit egy ToupTek 224MC vezetőkamerával szereltem össze (a fókuszpontok eléréshez használtam hosszabbító toldatokat). Az EQ5-ös állványomat motorizáltam az itthon kapható kétmotoros "upgrade'" autoguider vezérléssel, D elem áramforrással. Pólustávcső használatával rá is álltam a sarkcsillagra, a súlyok, és távcső felhelyezése után, még valamennyit korrigáltam rajta, mert elmászott.
- Elsőként az lenne a kérdésem, hogy egy tipikus objektumra állás milyen metódusban zajlik? Elsőként a fotós eszközzel, a keresőtávcső, és laptop monitor segítségével megkeressük az objektumot, majd rögzítve azt, a vezetőtávcső kis mértékű elmozdításával (ha szükséges) keresünk egy vezetőcsillagot hozzá? Ezt csak azért kérdezem, mert elég nehéz volt összehoznom, hogy mind a két kamerában megtaláljam az objektumokat (pl. Jupiter, és hozzá a másikban egy csillag). Legtöbbször a vezetőtávcső mezejében semmit nem láttam, csak a szürke zajt, ami csak akkor tisztult ki, ha a Jupiterre irányítottam (de azt nem tudta követni), vagy egy nagyon fényes csillagra, de az meg nagyon máshová esett, így már el kellett mozdulnom a Jupiterről az egész mechanikával.
- A másik problémám az lenne, hogy a PHD-ban a vezérlést elindítva sajnos mindig "star lost" hibára futottam. A beállítások megtörténtek, a loop ment, talált is magának csillagot, de amint indítottam, elvesztette. Ez mi miatt történhetett? A túl nagy fogaskerék játék miatt, vagy esetleg valamiféle előzetes kalibráció hiányzik, esetleg a pólus nem volt jó? A PHD beállításában a "Touptek camerát" válaszottam ki, "On camera" mount-al, az Aux mount-hoz nem állítottam be semmit. Egy viszonylag kis városban, kertből próbálkoztam egyébként, én nem mondanám túl nagynak a fényszennyezést.
- Egy 2x Barlow lencse beiktatása után már nem tudtam megtalálni a Jupiter a monitoron, pedig a kereső távcső szerint pontosan rajta álltam. Lehetséges, hogy itt a fókuszpont még annyival hátrébb került, hogy már a hosszabbító toldat nem volt elég hozzá?

Végül egyébként vezetés nélkül csak az óraművel fotóztam néhányat a Jupiterről, de ezek stackelés utána sem lettek jók.

Előre is köszönöm a tanácsokat,
Gábor
Avatar
popey37
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2011.04.12. 17:52

Re: Első fotózás - problémák

Hozzászólás Szerző: popey37 » 2021.08.14. 18:19

a bolygó fotozáshoz nem kell vezetés. ugyanez a tubusom van, csak simán beleteszem a kamerát és mehet a videó készítés.
ugyanis a bolygókról nem fotót, hanem videót készítünk, az oka az, hogy videókészítő program: sharpcap, asicap, vagy a gyári hozzáadott/ sokkal több képet csinál másodpercenként, mint fotó módban. akár 60-240 fps is lehetséges.
vezetést mélyég objektumok fotozásakor használunk, de a 120/1000 nem igazán alkalmas mélyég fotozáshoz az F8,3 fényerő miatt, inkább a 80/400-as lenne jó fotozni mélyéghez.
100/900 SW ED "apo", 12x50 Lacerta binokulár
Superdryeffect
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2020.09.01. 13:08

Re: Első fotózás - problémák

Hozzászólás Szerző: Superdryeffect » 2021.08.16. 20:53

Szia!

Igen-igen, pont azért választottam olyan távcsövet vezetőnek, amit (a kamerákat felcserélve) tudok használni mély egezéshez. (tudom- akromatikus- de nekem ez is megteszi, Stellariumban megnéztem a látómezőket, és azzal belefér a legtöbb objektum :) ). Illetve remélem a 120/1000-es távcsővel fogok tudni majd követést csinálni, hiszen ott 1000-es fókuszhoz párosítok egy 6 mm-es szenzort, 3,75-ös pixelmérettel. Viszont még nem tudtam rájönni, hogy a vezetés miért nem működött. Jelenleg nem vagyok a távcső közelében, legközelebb hétvégén tudom újra próbálni. Megpróbálom a motorok, és a mechanika játékát minimálisra csökkenteni. Amire gyanakszom, hogy lehetséges, mégsem voltam fókuszban, mivel legtöbbször egy nagy szürke zajt láttam a fekete ég felé fordítva, egyszer láttam benne csillagokat csak. Illetve a keresőnégyzetet próbálom meg még növelni + ami még eszembe jutott, hogy probléma lehetett, hogy x16-os sebességen volt az autoguider, lehet ez túl durva sebesség volt neki? A Jupiterről egyébként videót készítettem (ami egyébként 400 fotó :D ), amit valamennyire össze tudtam stackelni, de nem lett sajnos az igazi :\

Popey37, esetleg azt meg tudnád mondani, hogy te hogyan használod a Barlow lencsét ennél a tubusnál? A barlow lencse előtti/utáni szükséges toldalékokra lennék kíváncsi, pl egy 2x-es Barlow esetén 120/1000-es tubusnál? A Barlow és Kamera között a Back Focus távval kell megegyezzen (ami a Barlow lencse tulajdonsága), ami jelen esetben 60 mm?
Válasz küldése

Vissza: “Asztrofotózás”