Sziasztok!
A hűtőventillátor áramellátásánek egy lehetséges megoldását osztanám meg veletek: A GSO dobsonhoz gyárilag biztosított, 8 AA ceruzaelemet igénylő eredeti megoldás nem túl praktikus, ezt nem kell szerintem részletezni. Adja magát, hogy egy hordozható powerbankkal biztosítsuk az áram ellátást, azonban 12V kimenetet adó powerbank ráadásul 2,1 mm-es DC csatlakozóval nem túl gyakori. Az általam ismertetni kívánt megoldás bármilyen USB csatlakozós powerbankot alkalmassá tesz a ventillátor névleges 12V feszültséggel való meghajtására, sőt az eredeti ceruzaelemes tok is használható marad, ha a szükség úgy hozná.
Az egész lelke egy ún. DC step up (boost) converter áramkör (elektronikai szaküzletben beszerezhető), amit elhelyeztem egy ki dobozba és a megfelelő polaritással a kimeneti és a bemeneti oldalra is beforrasztottem egy-egy kéteres kábelt 2,1mm -es DC csatlakozóval a végén:
IMG_20221027_164031.jpg
IMG_20221027_164009.jpg
Ezután a bemeneti oldalra áramforrást csatlakoztatunk, a kimeneti oldalra pedig multimétert egyenáram feszültségmérésre állítva. A kék alkatrészen látható rézszínű csavarral állítható be a kimeneti feszültség, ezen a típuson 2 és 40 V közt.
Számomra megdöbbentő de ezek után bármiből kiszedi a 12V-ot, akár egyetlen AA ceruzaelemből is. Nyilván nagyon gyorsan lemerül így az adott elem, de teljes fordulatszámon pörgeti a ventillátort. De nem is ez az érdekes, hanem a powerbank. Ennél a megoldásnál szükség van még egy egyik végén DC másik végén USB kábelre. A csak 5V-ot és az 5 és 9V-ot is tudó Powerbankommal is tökéletesen működött.
A dobozka kapott még egy fedelet, aztán tépőzárral rögzítettem a zsámoly belsejébe. A kábelek úgy vannak méretezve, illetve az elhelyezés kiszámolva, hogy a távcső használata irányzása közben nem gabalyodnak, akadnak bele semmibe.
IMG_20230318_113909.jpg
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.