Hozzászólás
Szerző: KerteszLorant » 2025.05.08. 14:04
Üdv Mindenkinek
A terv a következő: rendelek 203 mm átmérőjű tükröt az Unioptiktól. Még nem tudom, hogy ez mennyibe fog kerülni, majd kérek ajánlatot, azt tudom, hogy az Astroreflectnél 650 Euro, remélem, hogy ez kevesebb lesz. Az Antarestől venném a segédtükröt, fókuszírozót pedig Görög Zoltántól. A többi saját gyártás lenne a tervek szerint. Tubus karbon és üvegszövetből, belül és kívül karbon, közte üvegszövet, hogy csökkentsem a költséget. A mechanika AZ zsámoly, és Eq platform (nem neveztem Dobsonnak, mert volt már ebből vita a csillagvárosban).
A fókusztávolságon dilemmázok, arra gondoltam, hogy 1300 mm lehetne, 203/1300, F/6,4. Azért ennyi, mert ha jól gondolom 19 %-os kitakarást adó segédtükör esetén (38.6 mm) kicsit optimálisabb lenne, mint az 1200-as fókusz.
Jól közelítem meg a dolgot, vagy esetleg van, aki másképp látja a részleteket? Azt már eltökéltem, hogy a tubus anyaga karbon, vagy üvegszövet, vagy a kettő együtt (és epoxi gyanta), ezekkel az anyagokkal dolgoztam már, tisztában vagyok vele, hogy mivel jár.
ui.: csak vizuális észlelés a cél.
Tento 8x45 binocular