Szevasztok!
Én ezt építettem a Dobsonomhoz:
Eddig úgy néz ki, hogy négy nagyon halvány tüskét eredményez csokornyakkendő alakzatban. Nem tűnik rossznak. 2mm-es alulemezből van, magam hengerítettem egy vastag csőre ráhajtva. A vetületét sikerült eltalálni, egész keveset takar.
Segédtükör íves tartóval
Re: Segédtükör íves tartóval
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Re: Segédtükör íves tartóval
Sziasztok!
A témának még mindig sokkal nagyobb létjogosultsága van, mint gondolnánk.
Egy régi 200/1000-es Newtonomat (L/8-10 hullámfront) fogom új íves tartóval szerelni.
A 2024- es MTT találkozón a Zsiga Laci által készített, már Lőrinc Imi tulajdonába lévő 200/980-as (?) Newton tubus segédtükör tartó ívét nagyszerűnek találtam.
Megosztom a fotót. Ez biztosan működik.
Sajnos nem csak az ív a lényeg. A hogyan és milyen ív NAGYON számít a leképezésben. Minden tartóláb, ami átmérő sugáron kicsit is átmegy vagy a közelében egyenes, jelentős diffrakciót okoz és nem a kitakarásmentes lencsés távcső "élményt" fogja adni. Többel is kísérleteztem. Vannak, amik nem jók.
A képen a Laci általi biztosan jó!
A témának még mindig sokkal nagyobb létjogosultsága van, mint gondolnánk.
Egy régi 200/1000-es Newtonomat (L/8-10 hullámfront) fogom új íves tartóval szerelni.
A 2024- es MTT találkozón a Zsiga Laci által készített, már Lőrinc Imi tulajdonába lévő 200/980-as (?) Newton tubus segédtükör tartó ívét nagyszerűnek találtam.
Megosztom a fotót. Ez biztosan működik.
Sajnos nem csak az ív a lényeg. A hogyan és milyen ív NAGYON számít a leképezésben. Minden tartóláb, ami átmérő sugáron kicsit is átmegy vagy a közelében egyenes, jelentős diffrakciót okoz és nem a kitakarásmentes lencsés távcső "élményt" fogja adni. Többel is kísérleteztem. Vannak, amik nem jók.
A képen a Laci általi biztosan jó!
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.