Mi legyen a Meteorban?

Mindent a házilag történő távcsőépítésről és tükörcsiszolásról.
Sidius

Mi legyen a Meteorban?

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2016.09.29. 15:37

A főtükrös rovat 251-252. oldalán felröppent téma folytatása:
Szóval a gyári cuccokról tudok mondani használhatót, de nekem sose volt gyári optikám, úgyhogy fogalmazzatok meg konkrét kérdéseket.

Sose gondoltam, hogy az öntészet is érdekes lehet témán belül! :D
Sidius

Re: Mi legyen a Meteorban?

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2016.10.09. 19:18

Nem nagy nyüzsgés van itt, nem is fogom erőltetni, de ha van kívánatos kivesézni való, akkor kérem megemlíteni!
Elkészült a Dall-Kirkham kontra Newton összhasonlítás, valamint az öntésről szóló cikk is.

A gyári tubusok tuningjához a következőket tudom szólni:
-Lencse tuning: egyes hibák polírozás nélkül is javíthatók.
-Árnyékolás, blendézés
-Csigaorsó-csigatengely pontosítás

A fogasléces és Crayford kihuzatok tuningjáról -kifejezetten konyhaeszközök segítségével- sokat fogok tudni mondani, ha valaki bevállalja, hogy ismerteti a problémát, meg dob képeket, hogy legalább lássam hol hagyott a derék gyártó gyenge pontokat. Ugyanígy vagyok a mechanikákkal is.
kincsesm
Hozzászólások: 124
Csatlakozott: 2009.09.19. 13:00

Re: Mi legyen a Meteorban?

Hozzászólás Szerző: kincsesm » 2016.10.09. 22:17

Sidius írta:Elkészült a Dall-Kirkham kontra Newton összhasonlítás, valamint az öntésről szóló cikk is.


fém, üveg, vagy műanyag öntés?

Bár nem pont ide tartozik, de gondolatébresztőnek érdekes lehet, hogy milyen reflektorokkal észleltek évszázadokkal ezelőtt (pl. speculum fémből készült tükörrel). Mit lehetett egy olyannal látni? Van valahol olyan "hagyományőrző" csapat, aki készített ilyen többé-kevésbé korhű távcsövet?
astrohist
Hozzászólások: 3229
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Mi legyen a Meteorban?

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2016.10.09. 23:36

Nem hinném, hogy ma vállalkozna bár ki is, hogy előállítson, kiöntsön olyan fémötvözetet, amelyet a 19. sz. közepéig használtak, majd az meg is csiszolja. Annál reménytelenebb, mert bár a régi gyártók többféle receptet is közöltek, de mindig volt valami kevés olyan adalék a réz és ón keverékbe, amelyet eltitkoltak.
De nem is érné meg a fáradságot, mert a múzeumokban eléggé sok régi tükör van, a 18. sz. elejétől. A klasszikus fémtükrök visszaverő képessége csiszolás után elérheti a 80 százalékot, de hamar lemegy 60-ra, majd 40 százalékra is süllyedhet. Egy gondos próba, eredeti fémtükörrel azt mutatta, hogy egy 16 cm-es bronz tükör átlagosan kb. 9 cm-es lencse fénygyűjtő képességével hasonlítható össze.
Magyarországon ma három távcsőről tudok, amelynek az eredeti fém tükre megvan, de kipróbálásukra technikai nehézség miatt nem kerülhetett sor.
Az 1970-es években a német amatőr csillagászok próbálkoztak fémtükörrel, alumínium alapon, de nagyon nagy sikerük nem volt. Néhány kísérletet, nem sok pozitív eredménnyel amerikai csillagászok is végeztek.
Egyébként azt hiszem, hogy ez a téma nem éppen a Meteor-ba való, nem is nagyon javasolnék ilyen cikket, legalább is nagyon alapos utána járás nélkül. BQ.
Sidius

Re: Mi legyen a Meteorban?

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2016.10.10. 05:40

kincsesm írta:fém, üveg, vagy műanyag öntés?


Az alumíniumról van csak szó, távcsőalkatrész előállítási céllal, ahogy azt már többen is kérték. A műanyag és az üveg teljesen más technológák, de nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan egy amatőrtársunk előrukkol az üveg kérdéssel, ill. annak házi megoldásával.

astrohist írta:Nem hinném, hogy ma vállalkozna bár ki is, hogy előállítson, kiöntsön olyan fémötvözetet, amelyet a 19. sz. közepéig használtak, majd az meg is csiszolja. Annál reménytelenebb, mert bár a régi gyártók többféle receptet is közöltek, de mindig volt valami kevés olyan adalék a réz és ón keverékbe, amelyet eltitkoltak.


Egy biztos van, aki vállalkozna egy próbára, de annyi időm sose lesz, hogy ennek is nekifogjak.
A régi ötvözet összetételét ma már tetszőleges pontossággal roncsolás nélkül is meg lehet tudni egy régi tükörről. De manapság már sikerülne jobbat is csinálni, nem is valószínű hogy valamilyen bronz lenne a befutó. Ha ipari háttér állna rendelkezésre, meg lehetne csinálni, de félek, hogy az esetleges siker is csak egy érdekes kísérlet eredménye lenne. Emellett úgy tudom, hogy ennek ellenére egy szűk körben ma is folynak ilyen irányú, iparilag támogatott erőfeszítések.
Mircea
Hozzászólások: 626
Csatlakozott: 2012.01.29. 15:58

Re: Mi legyen a Meteorban?

Hozzászólás Szerző: Mircea » 2016.10.11. 12:12

Ahogyan Lajos ra mutatot nincsen jovo a bronz tukornek.
Herschel ''nagy 20 labnyi '' 48 centis tavcso teljesitmenje kb. egy mai 25 centis tavcsonek felel meg.
Csak ''reenactment'' celra megis tortentek keves kiserletek.

https://www.vocabulary.com/dictionary/reenactment
''reenactment = ?''
Nem ismerem a magyar nyelvben a megfelelo forditast.


Itt van a japan Herschel Society web oldala , epitetek egy tavcsovet bronz tukrokel :

http://www.ne.jp/asahi/mononoke/ttnd/mito2/

Amerikai Frank Manasek sokat foglakozot bronz tavcso tukorel.
2006-ban reszt vet Stellafane tavcso versenyben egy 4.2 huvelykes F/6 Newton bronz tukorel, masodik dijat nyerte:

http://stellafane.org/convention/2006/scopes.html


Frank oszes szerszamokat es anyagokat adomanyozta a Springfield Telescope Makers egyesuletnek .

Aluminiumbol keszultek 2 meteres tukrok is.
Katonai celokra voltak/vanak ? / hasznalva kem muholdakon beryllium tukrok.
A leg nagyob problema a fem tukroknel az anyag kristalyszerkezet amelyik nem enged olyan finom feluleteket dolgozni mint az uveg , uveg szarmazekok ,uvegkeramia.

Udv , Mircea
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1797
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Mi legyen a Meteorban?

Hozzászólás Szerző: Imre » 2016.10.11. 13:02

Már az első alkalommal, amikor szóba került, hogy az öntésről legyen szó, már akkor sem a fémtükör készítésére gondoltam. Ez csak mellékesen került itt valahogy szóba. Annál inkább érdekelne, hogy pl. egy ívelt lábú segédtükörtartót, avagy egy kihuzat külső hengerét, vagy más hasonló alkatrészt, pl. egy céltávcső tartót hogyan lehet alumíniumból, vagy esetleg más fémből a lehető legpontosabban öntéssel elkészíteni. Miből és hogyan készül az öntőforma, miben kell olvasztani, és mire kell ügyelni öntés közben stb. Az ezzel kapcsolatos kérdések százai merülnek fel ha valaki nem az ólomöntés szertartását akarja csak végezni, hanem valódi hasznos alkotást szeretne készíteni távcsövéhez. Az utólagos megmunkálás minimalizálása érdekében precíziós formát kell használni, és ráadásul elsőre ki kell tudni töltenie a fémnek a minta belső térfogatát. No ezekre a fogásokra, módszerekre lennék kíváncsi. Vajon lehet-e önteni pl. a sok régi HD külső burkolatából, amely igen jó anyagnak látszik? Vajon mivel lehet olvasztani? Villanyrezsón lehet-e, vagy kell a palackos gáz? Esetleg a HHO cellával fejlesztett durranógáz is elegendő magas hőt biztosít hozzá? Honnan lehet a forma anyagát beszerezni? Hogy kell a formát elkészíteni, és még ezer másik kérdés. Én erre gondoltam, és nem a tüköröntésre! Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
Gábor1967
Hozzászólások: 934
Csatlakozott: 2010.05.31. 08:59

Re: Mi legyen a Meteorban?

Hozzászólás Szerző: Gábor1967 » 2016.10.13. 07:36

Szerintem nem vagyok vele egyedül, aki szívesen olvasna részletes ismertetőket az egyes okulár típusokról és azok felépítéséről ill. az okulárokon alkalmazott védőrétegekről. Annál is inkább mivel elég sok új okulár került az utóbbi 5-10 évben piacra.

Talán megérdemelne ez a témakör is egy átfogó tanulmányt a soron következő Meteorok egyikében.

üdv.,
Gábor
"A kitakarásmentes távcső lényege, hogy ne takard ki az összetartó fénysugár közepét, mert ez a távcsöved lelke" - A. S. Leonard
Sidius

Re: Mi legyen a Meteorban?

Hozzászólás Szerző: Sidius » 2016.10.13. 08:28

A védőrétegekről kb. két éve volt egy közölt beszélgetés Schné Attilával, még a szűrők rétegei is ki lettek vesézve érdeklődői szinten.
Az okulártípusok kapcsán lehet összehasonlítást végezni, de idén Tarjánban is volt ilyen, az eredmények szerintem hamarosan meglesznek. A legérdekesebb az lenne, hogy ugyanolyan felépítésűek más-más gyártóktól milyen különbségeket mutatnak, de majd megnézem milyeneket tudok magam kipróbálni.
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4276
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Mi legyen a Meteorban?

Hozzászólás Szerző: Attila » 2016.10.13. 22:13

Hogy mi legyen a Meteorban?
Nekem is volna ötletem.

Az asztrofotózás mára nagyon széles amatőr rétegek számára vált lehetőséggé, de egyszer s mind kihívássá is, mivel ugyan egyre több az arra alkalmas felszerelés az amatőrök birtokában, a DSLR-ek is egyre jobb teljesítmény/ár aránnyal rendelkeznek, de megfelelően részletes, gyakorlati leírás sem a felvétel-készítésről, sem a színvonalas utókidolgozásról nincs magyarul.

Spot-jelleggel, egynémely témába bele-belekapva lehet találni a neten egy-egy Éder Iván-féle, nehezen látható és érthető előadás videót, Fényes Lóránt oldalán is van néhány, dicséretes ismertető a folyamat egynéhány eleméről, mások is próbálnak segíteni a kezdőknek a maguk módján, de nincs egy komplett, mindig fellelhető, könnyen érthető, de mégis elegendően részletes és átfogó internetes leírás vagy könyv magyarul. Ha jól emlékszem, a Meteorban is karcolgatták már néhányan a téma felszínét, de mindez kevés és esetleges.

Angol nyelven ugyanakkor se szeri se száma a fenti témájú, jobbnál jobb könyveknek (tudom, az angol nyelvű piac nagyságrendileg nagyobb a magyarnál, így magyarul könyvet írni, megjelentetni nem nagy cucc..).

Egy tematikus sorozat ebben a témában akár egy vagy két éven keresztül, A-tól Z-ig viszont igazán hiánypótló lenne.
Szerintem.

MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Válasz küldése

Vissza: “Távcsőépítés”