A sötét adaptáció megőrzése

Egyéb, a fenti kategóriákban nem elhelyezhető csillagászati eszközök.
Avatar
Lovász András
Hozzászólások: 1601
Csatlakozott: 2017.12.08. 16:06

A sötét adaptáció megőrzése

Hozzászólás Szerző: Lovász András » 2022.04.24. 14:03

Üdv Mindenkinek!

Nem mindig könnyű észlelés közben megőrizni a sötét adaptációnkat. Egy véletlenül bekapcsolt telefon, vagy annak LED lámpája hosszú időre tönkreteheti azt.

Egyre többen használunk nyomtatott térképek helyett különböző planetárium programokat az okostelefonunkon, mert nagy tudásúak, kompaktak, nem károsodnak a párától...
Igen ám, csakhogy nem minden készülék fényereje csökkenthető megfelelő mértékben, valamint fennáll annak a veszélye, hogy egy felugró ablak, vagy maga a jegyzet, amelybe a szöveges észlelésünket rögzítjük, károsítja az addig féltve őrzött látásunkat.

Jó hír ugyan, hogy vannak applikációk, amelyekkel tovább csökkenthető készülékünk fényereje, azonban gyakran ez sem elég, hiszen még így is túl fényes lehet pl. a jegyzetünk, ha pedig ahhoz állítjuk be a képernyő fényességét, akkor esetleg túl sötét lesz a planetárium felülete, szóval körülményes a dolog...

Nekem ezt a problémát egy vörös lézerszemüvegel sikerült áthidalnom:

https://www.megatool.hu/extol-premium-l ... ohoz-piros

Egy szintre hozza a telefon minden felületének (applikációjának) fényerejét, de a legfontosabb az, hogy mindent vörösben jelenít meg. Annyira alkalmas a sötét adaptáció megőrzésére, hogy nyugodtan használható fehér fényű lámpa is az alkalmazásával. (Sok vörös fényű lámpa fehér fényt is kibocsát, valamint az éjszakai módban használt planetárium programon a vörösben megjelenített objektumok között az égi háttér jelentős mennyiségű kék fénnyel bombázza szemünket. Mivel a vörös szemüveg zöldben és kékben teljesen vág, jelentősen növeli a képernyő kontrasztját.) A telefonom fényforrásán kívül más egyéb lámpát már nem is hordok magammal kitelepüléskor (egy kacattal kevesebb :) ).

Egyetlen hátránya van: csak annak a személynek a sötét adaptációját védi, aki felhúzza, magyarul társaságban muszáj vörös fényforrásokat használni (vagy mindenkinek osztunk szemüveget, amiket vezényszóra kollektíve felhúzunk :D )

Viszont megfizethető. :)

Bátorítok Mindenkit, osszátok meg a témával kapcsolatos ötleteiteket!
15x70 Scopium Nature binokulár
254/1200 Dobson,
eq-platform
Anti_45
Hozzászólások: 418
Csatlakozott: 2021.07.08. 17:58

Re: A sötét adaptáció megőrzése

Hozzászólás Szerző: Anti_45 » 2022.04.25. 13:46

Hmmm...ez nem tűnik rossznak :?
Kérdésem: az égboltot hogyan lehet ezen keresztül látni(ha ugyan kipróbáltad)?
Csak azért kérdem,mert nálunk a közelben van egy utcai lámpa,amit sajnos semmi nem takar ki és bizony megesik,hogy sikerül belepillantani. :x
Viszont,ha ezen keresztül is látszik(szinte) minden az égbolton-tehát a határmagnitudót nem rontja jelentősen,csak "átszínezi az eget"-akkor beruházok egyre és magamon hagyom szabadszemes tájékozódás közben.
Kiss Antal
Avatar
Lovász András
Hozzászólások: 1601
Csatlakozott: 2017.12.08. 16:06

Re: A sötét adaptáció megőrzése

Hozzászólás Szerző: Lovász András » 2022.04.25. 16:19

Anti, az ég kémlelésére nem alkalmas. Olyan, mint egy vörös szűrő. Világítás nélkül a távcsövedet is alig látod vele egy Bortle 4-es ég alatt.

Arra viszont tökéletes, hogy az objektumok keresését a planetárium programmal és Alt-Azimut osztott körökkel végrehajtsd világítás (akár fehér) mellett úgy, hogy garantáltan nem károsodik közben a sötét adaptációd; mintha bármilyen segédeszköz nélkül, "fejből" keresnéd az objektumokat. Akkor sincs gond, ha belenézel az utcai lámpába, vagy megnyílik egy amúgy nappalra tervezett applikáció (pl. jegyzet). Minden ami vörös, annak a fényerejét megtartja, a többit leveszi és vörössé teszi. Kóbor fények sem találják meg a szemünket ilyenkor, mert ergonómikus, oldalról is véd. Érdemes kézügyben tartani; gyakorlatilag csak akkor veszem le, ha a távcsőbe nézek. Talán a legjobb nyakba akasztani. Tokot is adnak hozzá, cipzárosat.

Ha fényszennyezett helyen észlelsz, addig mindig javul a sötét adaptációd, amíg rajtad van.

Legutóbb telihold mellett kettősöztem. Kereséshez mindig feltettem a szemüveget, telefont néztem, világítottam a skálákat stb., aztán amikor levettem a szemüveget, szinte vakított a Hold fénye.

Eddig ha pl. elgurult egy kupak, a vörös lámpám fénye nem volt elég, hogy megkeressem, a fehér pedig elvakított. Most csak felteszem a piros szemüveget, nyugodtan világíthatok a telefonommal, semmi baja nem lesz a látásomnak, azonnal jöhetnek a 13 magnitudós galaxisok... :D
15x70 Scopium Nature binokulár
254/1200 Dobson,
eq-platform
Avatar
tvik
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2015.03.07. 11:12

Re: A sötét adaptáció megőrzése

Hozzászólás Szerző: tvik » 2022.04.25. 22:24

Üdv!

Nos ha jól értelmezem, a linkelt szemüveg valódi funkciója hogy a szintező lézerét világosban jobban lehessen látni. Kérdésem: az a szemüveg amelyik zöld lézer szembe jutását gátolja (az is piros) alkalmas e erre a
nem hivatalos másodlagos funkcióra? Ez utóbbit jobban preferálnám hátha valaki mondjuk Tarjánban lézerkardosdit is akar játszani.
Pld ez:
https://www.fruugo.hu/lezerek-vedoszemu ... anguage=hu
Newton 200/1000 HEQ5, Nicon Aculon 12x50 binokulár, 20-60 /60 SW Spektív de már szétesett.
Avatar
Lovász András
Hozzászólások: 1601
Csatlakozott: 2017.12.08. 16:06

Re: A sötét adaptáció megőrzése

Hozzászólás Szerző: Lovász András » 2022.04.26. 06:11

Igen, sőt úgy tűnik, az általad linkelt még pirosabb. Az enyém narancsban is átereszt, sárgában csak részben, zöldben viszont vág. Olyannyira, hogy a rendőrlámpa zöldje ezzel nézve mintha nem is működne. Lehet, hogy ez már narancsban is blokkol....

A sajátomat amúgy 1.800 Ft-ért vettem egy pécsi szerszámboltban. Gondolom ez pedig azért kerül kétszer annyiba, mert szűkebb sávot ereszt át; ezt általában meg kell fizetni... :)
15x70 Scopium Nature binokulár
254/1200 Dobson,
eq-platform
Avatar
Ankalimon
Hozzászólások: 544
Csatlakozott: 2019.04.06. 11:51

Re: A sötét adaptáció megőrzése

Hozzászólás Szerző: Ankalimon » 2022.04.26. 16:15

Szerintem ez a szemüveg nagyon jó ötlet - én is fogok venni egy hasonlót. Jól kiegészíti az eddig használt sötétadaptációt támogató módszereket.

Viszont akkor mondanék néhány más megoldást, amivel folyamatosan lehet használni mobiltelfonos csillagtérképes, illetve távcsővezérlési alkalmazásokat.

1. Azokat az alkalmazásokat, amelyeket folyamatosan használni kell, úgy kell kiválasztani, hogy legyen "vörös" mód beállítás, amelyben a fekete háttéren eleve csak vörös árnyalatú szövegek, grafikák jelennek meg. Figyelni kell, hogy az applikáció címsora vagy az alsó navigációs sáv se legyen más színű. Én a SkySafarit használom csillagtérképként, illetve észlelés közbeni távcsővezérlésre és a SkyWatcher SynScan Pro-t a távcső alapbeállításaihoz, betanításához. Az előbbinek tökéletesek a "szemvédő" funkciói, eltünteti a felső üzenetsort és az alsó navigációs gombokat is, sőt még az android billentyűzet fényét is képes egy vörös szűrővel letakarni. Az utóbbi nem teljesen tökéletes: vörös módban is vannak szürke színű felületi elemek, illetve az androidos elemek maradnak fehér színűek.
2. A mobileszközökhöz lehet letölteni színszűrő alkalmazásokat, amelyek az egész telefonon beállítanak egy vörös szűrést. Én használtam már a "Twilight" nevű appot (https://play.google.com/store/apps/deta ... l=hu&gl=US), de a legújabb telefonomban már az alap gyári androidban is van ilyen beállítás. (A Samsung One UI 4.1-es verziójában pl. a "Kijelző" / "Láthatóság fokozása" beállítási menüben a "Színszűrő" hozzáadása menüpontban vörös színszűrő is beállítható.) Ez akkor is nagyon hasznos, ha az 1. pontnak megfelelő applikációt használunk, mivel ez a szűrő az eleve vörös színű elemeket nem halványítja, de minden más, esetleg felugró üzenet, ablak, beállítás is vörös árnyalatban, tompított megvilágításban tűnik fel. Hátránya szoftveres színszűrőknek, hogy a fekete hátteret is vörös árnyalatúra színezik, ezáltal romlik a kontraszt a különböző elemek között az 1. pontban említett "vörös mód"-ot használó applikációkban.
3. A mobileszközön érdemes általánosságban beállítani a sötét módot, illetve ha van rá lehetőség, akkor az eszköz színsémáját is érdemes beállítani egy fekete/vörös témára. Ezzel el lehet érni, hogyha néha mégis feltűnik egy rendszerüzenet, használni kell a billentyűzetet vagy meg kell nézni a beállításokat, akkor se legyen túl sok világító pixel. (A vörös fény is rontja a sötétadaptációt, ha elég erős, csak sokkal kevésbé, mint a kékhez közelebbi hullámhosszú világítások.)
4. Ha van lehetőség választani, akkor AMOLED kijelzős mobileszközt érdemes használni. Az AMOLED technológiában minden szín önállóan világít a pixelekben, a fekete szín nem letompított fehér fényként működik, hanem a fekete pixelek ténylegesen nem világítanak. (A normál mobil kijelzőknél a fekete pixeleknél mindig van némi háttérfény, "szivárgás" - és mivel a háttérvilágítás mindig fehér, ez a szivárgó fény valamennyire rontja az adaptációt.)
5. Lehet vörös fóliát ragasztani a mobil kijelzőre, amely kb. úgy működik mint a 2. pont, csak a fekete színű részeket nem színezi vörösre, csak a fényes pixeleket. Leginkább akkor lehet érdekes, ha a szoftveres színszűrés nem állítható be vagy nem optimális, illetve segít a nem AMOLED kijelzős mobileszközöknél a fehér háttérvilágítás tompítására. Hátránya, hogy vagy dedikált telefont/tabletet kell használni, vagy minden észlelés előtt fel kell tenni és észlelés végén le kell szedni a fóliát.

Az 5. pontnak kb. megfelel a piros szemüveg is. Annak hátránya, hogy észleléshez le kell venni, előnye, hogy nemcsak a mobileszközhöz kapcsolódó fényt tompítja, hanem külső világításhoz is használható.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Ankalimon 2022.04.28. 06:58-kor.
Üdv:
Ankalimon
(Füzessy Tamás)

Az elmélet elméletileg megegyezik a gyakorlattal.
Avatar
Lovász András
Hozzászólások: 1601
Csatlakozott: 2017.12.08. 16:06

Re: A sötét adaptáció megőrzése

Hozzászólás Szerző: Lovász András » 2022.04.27. 07:39

Köszi az alapos összefoglalót, Tamás!
Próbáltam vörös színszűrő alkalmazásokat, de nagyon gagyinak találtam mindet. Ha teljesen vörösre állítottam őket, akkor mindent annyira elfedtek, mintha egy szinte átlátszatlan fóliát borítottam volna a kijelzőre. Ha pedig kissé lejjebb vettem ezt a funkciót, akkor meg rózsaszín lett minden.
Az én telefonom nem OLED kijelzős, ezért pl. a SkySafari éjszakai módban is kissé kék hátterű. A szemüveg pl. ezt teljesen lesötétíti, miközben meghagyja a csillagokat, grafikákat ugyanolyan vörösre. Ezáltal jelentősen növeli a kontrasztot, miközben leveszi a fényerőt; ez pl. egy nagy erénye.

A képernyőt sötétítő appok közül nekem a "Screen Filter" vált be leginkább, főleg az egyszerűsége miatt. A mobil eredetileg beállított fényerejét kb. felezi természetes módon: nem csökkent kontrasztot; olyan, mintha meghosszabbítanánk a telefon fényerő csúszkáját. Semmi állítgatás, semmi reklám, csak rábökök az ikonra és dimmel. Szeretem az egyszerű dolgokat.

S igen: a "sötét téma" beállítása alap. :)
15x70 Scopium Nature binokulár
254/1200 Dobson,
eq-platform
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb eszközök”