Hozzászólás
Szerző: Attila » 2018.04.04. 10:07
Nekem is a lista első helyén álló lézer-kollimátorom volt, de kölcsön adtam, és letört fokozatkapcsolóval a fenekén kaptam vissza, azaz használhatatlanul... Nem tudom, hogyan törték le (nyilván nem szándékosan), de ezek szerint könnyen sérül.
Egyébként szerintem a lézersugár átmérője tök mindegy (hogy csak egy kicsi pont vagy nagyobb folt a képe); ettől sokkal fontosabb, hogy ne kotyogjon az okulár-kihuzatban (koncentrikusan rögzíthető legyen), és a sugár kilépő szöge is egyszerűen beállítható (azaz a kollimátor is kollimálható) legyen. Továbbá praktikusabbak azok a típusok, amikbe oldalról lehet látni a visszavert sugár helyzetét, mivel azokkal "real time"-ban lehet kollimálni a tubus fenekéről. Tehát pl. a Baader ebből a szempontból nehézkesebben használható; próbáltam olyat is, és - bár valóban jobb a többinél - az sem volt eléggé pontos...
Rossz hírem, hogy többé-kevésbé mindegyik kotyog (a szokásos kínai IT17-es tűrésmező miatt...), tehát valahogy központosítani kell őket. Erre a szigetelőszalaggal történő körbetekerés nem jó, mert az túl rugalmas. De pl. az öntapadós alumínium szalag egy-két rétegben megfelelő lehet.
MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...