Diszperzó korrektor

Egyéb, a fenti kategóriákban nem elhelyezhető csillagászati eszközök.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1797
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Diszperzó korrektor

Hozzászólás Szerző: Imre » 2018.08.16. 12:27

Alacsony állású bolygók megfigyeléséhez és fényképezéséhez előnyösen használható, hiszen a látható és nem látható fény irányát is javítja. Sokkal élesebb képet lehet a jól beállított korrektoron keresztül megfigyelni, és fényképezni is, mint nélküle. A szokásos képfeldolgozási RGB helyretolás életlenebb képet eredményez, hiszen csak a 3 alapszínt egyezteti, a köztes tartományt elkeni. Igaz nagyon keskeny R,G,B szűrőkkel és monokrom kamerával is lehet jó bolygóképeket készíteni, de szemmel megfigyelni nem. Erre kizázólag a teljes spektrumban működő optikai diszperzió korrektorok alkalmasak. Ezek működési elvét az alábbi vázlaton lehet tanulmányozni. Üdv. Imre
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2112
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Diszperzó korrektor

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2018.08.16. 12:30

Jó kis találmány ez, érthető a működése is, már csak szerezni kéne egyet jó olcsón. :)
.géza
Hozzászólások: 564
Csatlakozott: 2018.07.10. 15:15

Re: Diszperzó korrektor

Hozzászólás Szerző: .géza » 2018.08.16. 12:45

A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára .géza 2018.08.16. 14:25-kor.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1797
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Diszperzó korrektor

Hozzászólás Szerző: Imre » 2018.08.16. 12:56

Mit tehet az, akinek nincs félszázezer forintja, és mégis szeretné élesebben, színezésmentesen látni az alacsony állású bolygókat? Jelen esetben a Mars és a Szaturnusz is alacsony helyzetű!
Én kipróbáltam, és sikerrel jártam. Az alábbit tettem. Kiválasztottam egy gyengébb minőségű rövidebb gyújtótávolságú okulát, és azt tettem a Barlow tagba. Nem az optikai tengelyben figyeltem meg a bolygókat, hanem annyira kitóltam a középpontpol, hogy az okulár színhibája éppen kioltsa a légkör által okozott színeltolódást. Ez a szemmel történő megfigyelés esetére igen jól használható módszer, hiszen gyenge minőségű, a látómező széle felé színhibás okulárja biztosan van mindenkinek! Legtöbbször ilyeneket adnak az alapkészülékekhez a boltban!

Fényképezni is lehet, ha mondjuk az olcsó mobilos módszert használjuk úgy, hogy elötte szemmel nézve beállítjuk az optimális diszperzió korrekciót a színező lencsén keresztül, majd az így beállított bolygóképhez illesztjuk a mobiltartóval a kis kamerát úgy, hogy a bolygó középre kerüljön! Ez persze nem az optikai tengelyben lesz, az biztos. Ha nem tudjuk tökéletesen eltüntetni a légköri refrakciót, akkor lehet másik, esetleg nagyobb színhibával rendelkező, avagy nagyobb látómezővel bíró okulárral is próbálkozni. Egy dolog fontos, és ez a pontosan működő követés!

Kompakt géppel, avagy közvetlen fókuszba tett kamerával is lehet próbálkozni, de ott egy kicsit máshogyan képzelem el a diszperzió korrekciót házilag kivitelezhető egyszerű módszerrel.

A Barlow tag okulár befogadó oldalának aljába egy kb 2-3 mm vastag bevágást készítek, sima kézifűrésszel, tűreszelővel sorjátlanítva. Ebbe kerül egy használaton kívüli szemüveglencse darabja.
Itt aztán lehet cserélgetni, fókuszálni és forgatni a Barlow tagot, hogy kitapasztalja a használó az optimális állapotot. Persze a horizont feletti magasságot mindig fel kell jegyezni, hogy milyen dioptriás lencsével adott a kamera optimális korrigált képet! Ha nagy tükrös távcsövet használna valaki, akkor lehet maradék elszíneződése a bolygónak, hiszen a szemüveglencse csak egytagú! Szerencsére a szemüveglencse és a fókuszsík közti táv igen rövid, tehát a hiba gyakorlatilag elhanyagolható, de nem nulla! Az elrendezés vázlatát alább mutatom.

Ez utóbbi módszer még nincs kipróbálva, de egy vágást talán megér! Üdv. Imre
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Imre 2018.08.16. 13:27-kor.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
tobe_
Hozzászólások: 2112
Csatlakozott: 2013.01.02. 00:10

Re: Diszperzó korrektor

Hozzászólás Szerző: tobe_ » 2018.08.16. 13:11

Köszönjük a hasznos ötletet. :)

Igen, érdekes módon, mikor szemmel nézem a Marsot pl. ha kissé a szélére viszem a látómezőben a bolygót, akkor a gagyi okulár miatt is el tud tűnni s színeltolódás. :)
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1797
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Diszperzó korrektor

Hozzászólás Szerző: Imre » 2018.08.16. 14:32

Igen, ezt tapasztaltam én is! A kísérlet tehát a következő. Vegyünk egy gagyi nyújtótagot, fűrészeljünk az okulártartójának aljához közel egy nyílást, amelybe egy keskeny szemüveglencsét bele tudunk tenni. Ne legyen a felénél mélyebbre vágva, inkább a lencséből faragjunk le, hogy beleférjen. Kísérlethez tökéletes egy műanyaglencse is, nem kell a bevonatos szuper vékonyított! Az is lehet, hogy a domború, de lehet, hogy a homorú lencse ad jobb eredményt! Lehet mindkettőt megfordítani, hogy homorú oldala, avagy a domború felülete nézzen a bolygó irányába! Ez sem lesz mindegy! Ha van többféle dioptriás szemüveglencse, az is hasznos, ugyanis lehet, hogy egyik az alacsonyabb, a másik a magasabb bolygóálláshoz lesz megfelelő. Mindent jegyezzünk fel, hogy később azonnal a megfelelőt helyezhessük a nyílásba! Természetesen az sem lesz közömbös, hogy a nyílás alul, vagy felül van! Oldalt ne legyen, mert az csak ronthat!

Hogyan lehet a szemüveglencsét méretre vágni, hogy illeszkedjen a Barlow lencse okulártartó részének belső görbületéhez? Ha a lencse műanyag, akkor azt viszi a reszelő, a csiszolóvászon is. Ha üveg, akkor kis probléma akadhat, ugyanis nincs mindenkinek gyémántvágója és oszlopfúrógépe. Van viszont egy fazék víz, körömlakk, egy erősebb olló. Tegyünk kézmeleg vizet 3/4 részig a nagyfazékba. Rajzoljuk rá az üveglencsére a körbevágási vonalat 1 mm ráhagyással. Víz alatt kezdjük el farigcsálni a lencse szélét, apránként, egészen a vonalig. A lencse nem pattan el, és a szilánkok sem repkednek szét, ha mindig a víz alatt vágunk. Ha elértük a vonalat, akkor csiszoljuk kőrbe pontos méretre, vizes csiszolóvásznon! A csiszolópapír szétázik! Gyorsan megy, ha pici apró darabokat farigcsálunk le a széléből.

Természetesen nem középpontosan kell kőrbefaragni, mert abból nem lesz korrekció soha! Mindig a lencse széléhez érintőleges legyen a kivágott lencsedarab!

Ha mondjuk a félig bevágott Barlow okulártartó oldalába egy lencséből kétféle "prizmát" akarunk készíteni, akkor a szemüveglencséből az egyik legyen érintőleges, és a másik meg kissé beljebb, de az átellenes oldalon, de nem középpontosan szimmetrikusan! Egy ovális alak lesz a végeredmény, amelyet kétféle módon dughatunk a nyílásba. Az egyik egy erősebb prizma, a másik meg egy kicsit gyengébb lesz. Alacsony és kicsit magasabb bolygóálláshoz lesz jó. A próbálgatások alatt valahogyan gátolni kell a kiesésüket, ugyanis lehet, hogy a nyílással lefelé adja a jó eredményt! Az üveg hamar eltörik, ha leesik!

Ha már ismerjük a megfelelő szemüveglencse eredményét, akkor a párjából olyan tagot készíthetünk, amely hasonlóan működik, mint a gyári diszperzió korrektor, habár kissé más a szerkezete! Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1797
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Diszperzó korrektor

Hozzászólás Szerző: Imre » 2018.08.16. 15:32

Lehet, hogy sokaknak nem tetszik ez a kísérletezős megoldás. Van másik helyette! Készítsünk folyadékból prizmát! Na de ne úgy képzeljük el, hogy beleöntünk valamit a távcsőbe és kész is, hanem kicsit precízebben oldjuk meg a kérdést. Azt ugye tudja mindenki, hogy zenit irányban nincs szükség semmiféle légköri korrekcióra. Azonban alacsony állásnál igen nagy lehet a szükséges színvisszatolás mértéke.
Nos, ha egy átlátszó párhuzamos falú fekete palástú hengerbe két egymással nem keveredő erősen eltérő sűrűségű folyadékot teszünk, akkor készen is van a korrektor. Ha zenit irányban nézünk át rajt, akkor két párhuzamos átlátszó síklemezként viselkedik, ha viszont megdöntjük, akkor két párhuzamos lap közti prizmán nézünk át. A dölés-szögtől függ a korrekció mértéke. Ha helyesen állítjuk be, akkor teljesen megszüntetheti a légköri diszperzió okozta hibát! Sajnos nem az én találmányom!
A linkje, ahol olvasható: https://www.researchgate.net/publicatio ... _corrector
A két folyadék legegyszerübb esetben lehet desztillált víz és valamilyen teljesen átlátszó tiszta olaj, amely két üvegkoronggal lezárt hengerben van.
ezt a hengert kellene a fényútba tenni dönthető formában. Kellemes időtöltést, hasznos kísérletezgetést!
ég egy érdekes link: https://astronomytechnologytoday.com/20 ... g-planets/
Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
Attila
Hozzászólások: 4276
Csatlakozott: 2009.09.07. 10:18

Re: Diszperzó korrektor

Hozzászólás Szerző: Attila » 2018.08.16. 17:47

Imre írta:
2018.08.16. 12:56
... gyenge minőségű, a látómező széle felé színhibás okulárja biztosan van mindenkinek! ...
Bocs, Imre, nekem nincs. :oops:
Ezért én kénytelen voltam "félszázezer" (de ez így még jobb: egyhuszadmilló) forintért venni egy diszperzió korrektort. :mrgreen:
Egyébként én is sokallom az árát, de ha belegondolsz, végül is egy átlagos okulár ára.

Bocsáss meg a hasonlatért, de az alábbi megoldás számomra amolyan "guminő-feeling".

Nem rontani akarunk a helyzeten, hanem javítani.
Tönkreteszed a leképezést, hogy eltüntesd a légköri színszórást. :?
Ez miért jó? Bár a Te dolgod...


MDA
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés; három méréssel már lehet kezdeni valamit...
Avatar
Csillagos Pisti
Hozzászólások: 1544
Csatlakozott: 2010.03.17. 20:43

Re: Diszperzó korrektor

Hozzászólás Szerző: Csillagos Pisti » 2018.08.16. 18:18

tobe_ írta:
2018.08.16. 13:11
Köszönjük a hasznos ötletet. :)

Igen, érdekes módon, mikor szemmel nézem a Marsot pl. ha kissé a szélére viszem a látómezőben a bolygót, akkor a gagyi okulár miatt is el tud tűnni s színeltolódás. :)
Na okes, de hat mifele kepi minoseg lehet az okular LM szelen, ami alapbol igy is gyenge kategoria? :shock:
Földvári István Zoltán
70/500mm refr, 80/900mm refr, 127/1500mm MC + AZ5.
https://csillagokutjan.blogspot.com/
https://holdfenyarnyek.wordpress.com/
https://youtube.com/channel/UCTypZPog53vuLGwIzn7503Q
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1797
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Diszperzó korrektor

Hozzászólás Szerző: Imre » 2018.08.18. 14:31

Az okulároknak, mert tökéleteset még nem gyártottak, van némely, olykor nagyobb hibája. Többek között amelyik nem torzít, szép kontrasztos képet ad, az lehet, hogy a széleken színez, hiszen lehet, hogy csak két tagból áll! A régebbi, olcsó okulárok általában ilyenek, és ezeket lehet használni, hiszen szép éles, kontrasztos képet adnak, de sajnos színeznek. Legjobban a 15-25 mm fókusztávú egyszerű okulárok ilyenek. Ezek látómezeje elég nagy ahhoz, hogy a Barlow lencsével nagyított kicsi bolygókép még mindig elférjen a látómező azon szélén, ahol a színezés hibája javítja a légköri diszperziót! Ettől a kép nem lesz életlenebb, hiszen az okulár színenként éles képet ad, de ez a hiba előnyösen javítható. Nagyobb nyújtású Barlow is néha színez, annak ellenére, hogy elvileg nem tehetné! A tapasztalatom az, hogy az egész rendszert, akromát + nyújtótag + okulár együtt kell vizsgálni! Az előre nem mondható meg, hogy melyik okulár és nyújtótag adja majd a távcső akromátjával együtt a legjobb, optimális eredményt! Ellendrukkerek mindig lesznek, de aki ebben a lényeget meglátja, az felhasználhatja arra, hogy esetleg a meglévő rendszerével jobb lehetőséget teremtsen anyagi ráfordítások nélkül. Ugyan miért ne próbálhatná ki ezt bárki? Milyen kára származik belőle? Attila sajnos nem tudja kipróbálni, hiszen csak tökéletes okulárjai vannak, és apo csöve, színhibamentes nyújtótagal, és diszperzió korrektor, amely szintén színkorrigált. Nem is azoknak ajánlom, akik milliókban gondolkodnak, hanem azoknak, akik olcsón szeretnének jobbat kapni. Hangsúlyozom, hogy mindig az egész rendszert, az összes tagját kell együtt vizsgálni, és nem egyesével. Még egy fontos dolog, amit ne felejtsünk el: Tökéletes szerkezetek nincsenek, és minden javítás csak újabb hiba árán oldható meg! Az együttes hiba csökkentése a lényeg, az optimum! Üdv. Imre
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Válasz küldése

Vissza: “Egyéb eszközök”