Meteor 2020 észlelőtábor (MTT)

Nyári csillagászati táborokkal, találkozókkal, nagyobb lélegzetű amatőrcsillagászati közösségi eseményekkel kapcsolatos fórum.
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2221
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Meteor 2020 észlelőtábor (MTT)

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2021.06.03. 12:17

Hát ez az! Nekem nincs oltásim, nem is lesz (nem vagyok sem oltásellenes, sem vírustagadó, még mielőtt...).
Akkor én ezt az évet is ki kell hagyjam?
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1769
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Meteor 2020 észlelőtábor (MTT)

Hozzászólás Szerző: Imre » 2021.06.12. 11:52

Ha 400 emberből 3 nincs beoltva, akkor sincs semmi baj! Igaz, hogy az oltás nem jelenti a fertőzés mentességet, de ha mégis vírust kaptál, akkor könnyebben megúszod beoltva. Csak ennyit jelent, semmi többet. Ezért senki nem tudja garantálni, hogy a beoltottak nem fertőzhetnek!!! Ha zárt épületben akarsz csillagászkodni, akkor mint az esküvő, úgy kell tekinteni a rendezvényt, de ha szabad téren szeretnél, akkor az 500 fős, és oltási korlátozás nélküli eset áll fenn, hacsak nem 500-an alszanak majd egy sátorban! Az ebédlőbe is mehetnek oltottak és oltatlanok egyszerre, akárcsak a közértbe, sőt oda maszk sem kell! Ha rajtam múlna, akkor ezt az egész oltottsági követelményt megszüntetném, hiszen ha valaki beteg, akkor odahaza marad, ha tünetei sincsenek, attól még senki sem garantálja, hogy nem fertőz, hiszen a vírus láthatatlan. Nem nézi, hogy van-e igazolása, vagy nincs, annak, akibe beleköltözik! Aki ezt nem így gondolja, az a vírusnak drukkol, és nem az egészséges emberi immun-védelemnek! Szabad téren még maszkot sem kell hordani, ha megfelelő távot tartanak, akkor a cseppeken távozó vírusnak esélye sincs arra, hogy belélegezzed. Előbb rátapad a kezedre, a ruhádra, tehát a kéz fertőtlenítés, a számítógép, laptop, okostelefon, tablet, távcső kezelőszerveinek fertőtlenítése viszont nagyon fontos! A fertőtlenítés nélküli kézfogást kerülni kell, és akkor nem lehet semmi baj! Itt is az értelmes korlátozások betartása, és nem a merev szabálykövetés a lényeg! A vírus ugyanis nem fogja betartani azokat a szabályokat, amiket felállítanak, hanem végzi a maga dolgát. A vírus dolga a szaporodás, a miénk meg a védekezés, de értelmesen, és nem ész nélkül hozott szabályok szerint! Különben nem értem, hogy pl. Pfizer oltással miért nem oltatod be magad, amikor az már az idősektől a 12 éves korig hivatalosan is használható! Még beleférnél az időbe! Ha egészséges vagy, és miért ne lennél az, akkor komplikációd nem lehet belőle! Gondolom, hogy a kötelező oltásokat mind megkaptad, tehát ez a szabadon választott sem okozhat gondot! Általánosan tanácsolom mindenkinek, hogy ha a legkisebb tünetet felfedezi magán, akkor inkább várjon egy napot az indulással, és csak a biztos egészségesnek vélt állapotban induljon el a többiek érdekében! Ez sokkal több biztonságot ad mindenkinek, mint bármely oltási igazolás! No ennyi az én véleményem, és természetesen mindenki úgy tesz ahogy akar, vagy jónak látja! A hivatalos szabályok folyamatosan változnak, a helyes értelmezésük nem az én feladatom. Ha magamon a legkisebb fertőzés gyanús jelet tapasztalom, akkor biztosan nem fogok elmenni a többiek érdekében sem!
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
D.Laci
Hozzászólások: 1169
Csatlakozott: 2015.09.22. 17:09

Re: Meteor 2020 észlelőtábor (MTT)

Hozzászólás Szerző: D.Laci » 2021.06.12. 12:49

Szerintem mindenki mindent úgy értelmez, ahogy akar.
Bízzuk a szervezőkre, hogy milyen kritériumokat állítanak a részvételi lehetőség elé.
Az éppen érvényben lévő szabályozás akkor is köti a kezüket, ha az szerintünk nem ésszerű.
Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy aki a legcsekélyebb tünetet is tapasztalja magán (akár oltott, akár nem), az ne menjen közösségbe.

D.Laci
ui.: Az mindenkinek a saját döntése, hogy oltatja magát, vagy nem. Ennek (lehetnek) vannak következményei.
"Ön dönt! Iszik, vagy vezet."
Rend a lelke mindennek. A fejekben is!
150/1050 Esprit APO triplet ; 254/2500 MEADE LX200GPS SC
254/1016 MEADE LXD75 SN ; 25x100 Celestron SkyMaster bino ; 10x50 Zeiss Dekarem bino
Válasz küldése

Vissza: “Csillagászati táborok, nyári távcsöves találkozók”