2036: becsapódás elhalasztva!

A Hírek.Csillagászat.hu-n megjelenő hírekre érkezett hozzászólások gyűjteménye. Itt még nem szereplő cikk esetén hozzászólást a http://hirek.csillagaszat.hu cikkei alatt található "Hozzászólás" linkre kattintva lehet indítani.
Guest

2036: becsapódás elhalasztva!

Hozzászólás Szerző: Guest » 2009.11.03. 19:21

Friss adatokat felhasználva a NASA tudósai újraszámították az időről-időre veszedelmes közelségbe kerülő Apophis kisbolygó pályáját. Az eredmények jelentősen csökkentették a korábban 2036-ra előrejelzett becsapódás valószínűségét.

»» Az eredeti cikk ide kattintva olvasható el.
szabomgyula
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2009.09.23. 17:37

Re: 2036: becsapódás elhalasztva!

Hozzászólás Szerző: szabomgyula » 2009.11.03. 19:27

A 2.7% értékre nem is emlékszem, onnan indult?

Attól tartok, ez nem is valószínűség, hanem likelihood, aminek csak normálás után lenne valószínűségi értelmezése. Akkor már az elején jóval kisebb számokat kapnának, de ezt nem szokta érteni a szerzők jelentős része.

(Demonstrálandó, hogy nem értik: küldtem már vissza kijavításra olyan kisbolygó-klasszifikáló cikket, ahol az ilyen-olyan-amolyan típusú kisbolygóság "valószínűségeinek" (természetesen helyesen: likelihoodjainak) összege a szerzők implicit állítása szerint, vagyis annak "valószínűsége", hogy a kisbolygó kisbolygó, nem 1-re jött ki, hanem számos objektumnál akár 4-5. (Nyilván a kisbolygócsaládok populáltságának figyelembe vételével súlyozva kellett volna normálni minden likelihoodot, akkor valószínűséget és egyest kaptak volna a végén szuperbruttó. Egyszerűbb volt ehelyett elnevezni valami egész mást valószínűségnek...) A konklúzió az, hogy minél nagyobbak a mérési hibák, annál nagyobb lesz ez a szám végül. Viszont ha nagy számot akarunk mondani, no, arra jó módszer a majdnem-teljesen-értelmetlen likelihoodok bedobása a médiába, a recept csak az, hogy nagyon kevés mérésből induljunk ki, amikor még irdatlan nagy a bizonytalanság, és irdatlan nagy "százalékokat" fogunk kapni...)
Válasz küldése

Vissza: “Hírek.Csillagászat.hu - hozzászólások”