Frekvencialista rádiós meteorozáshoz

csakb
Hozzászólások: 951
Csatlakozott: 2009.09.16. 02:00

Frekvencialista rádiós meteorozáshoz

Hozzászólás Szerző: csakb » 2012.01.28. 16:18

Sziasztok!

Van-e valakinek egy jó listája 1000-1500 km-re lévő, 88-108 MHz között sugárzó, megfelelő teljesítményű adókról?
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1770
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Frekvencialista rádiós meteorozáshoz

Hozzászólás Szerző: Imre » 2012.01.28. 19:02

Balázs! Szerintem nem kell a lista a távoli URH terjedés figyeléséhez. Elegendő kiválasztani azon a helyen, ahol éppen vizsgálódnak, egy sávon belüli olyan helyet, amely "süket" azaz nem fogható normál kötülmények kött azon a frekvencián adás. Ha ezen megjelenik, egy bármilyen távoli, akár 200, akár 1500 km-ről egy adó jele, hangja, akkor az más miatt nem nagyon lehet, csak meteorok elvonulásától.

Én mondjuk nem ezt az egy vivő figyeléses módszert használnám, hanem egy rádióvevő tunerjának hangolófeszültségét modulálnám egy 50 Hz-es fűrészjellel a sáv aljától a tetejéig. Normál esetben a helyben vehető adók jele a KF kimeneten az AGC jel figyelésével adna egy fésű szerű jelet, amely lyukaiban kellene megjelenni a meteorok által visszavert távoli adásjeleknek. Mgyarul egy wobblert készítenék, amely kimeneti jele a hangfrekvenciás sávba esik, amely folyamatosan rögzíthető.

Az URH vevők KF sávszélessége 2-300 kHz körüli, amelyben egy helyi adó jele fér el, amely modulációs lökete 100 kHz alatt marad. Nem telepítenek 200-300 kHz-nél közelebbi frkvenciára, azaz egymás mellé nagyteljesítményű adókat, tehát ott elvileg lyukak vannak. Az CCIR szabvány szerint 100 kHz a raszter, és ha egy országban van 4 nagyteljesítményű adóhálózat, akkor belátható, hogy csak minden ötödik helyre telepíthető egymás zavarása nélkül fogható nagyteljesítményű adó. Ezek adják majd a helyben vehető fésűs wobbler-jel fogainak csúcsát, és a fogak között a szomszédos országok távoli nagyteljesítményű adóinak kisebb jelét, vagy a helyi kisteljesítményű adók jeleit.

Ezért csak fésű fogai között, azaz frekvenciasávokban kell figyelni a megjelenő távoli adók jelét, ha lehet akkor egyszerre mindet, és akkor teljesen lényegtelen, hogy milyen távolról mely adó jelét veszi a szerkezetünk, elég megmérni a helyi adók közötti sávok jelteljesítmény-frekvenciasáv időbeli változását.

Ezt úgy kaphatjuk meg, ha a felvett jelből kivonjuk a helyi adók által keltett, azaz a fésű fogainak jeleit, és a maradékot elemezzük késöbb időre, frekvenciára, és jelerősségre. Magyarul a helyi adók hosszú idejű jelteljesítmény - frekvencia spektrumát kivonjuk a pillanatnyilag mért frekvencia-teljesítmény spektrumából.

Régebben, amikor a keleti országok a 65-73 MHz OIRT tartományban adtak, a legközelebbi osztrák adó dolgozott csak a 88-104 MHz CCIR sávban, tehát lehetett figyelni az egész CCIR sávot. Késöbb a 104-108 MHz is felszabadult polgári célra, tehát azt is bele lehetett kalkulálni a figyelésba, sőt a TV sávokat is.

Ha lenne egy irányított forgó szélessávú antennerendszer, és egy szélessávú analizátor, akkor akár irány szerint, sőt polaritás szerint is fel lehetne térképezni a teljes URH frekvenciatartományt. Ezt teszi egy hazai intézmény is, amely folyamatosan regisztrálja a vehető adók jelszintjét, löketét, tartalmát, és figyeli a köztes sávokon esetleg megjelenő illegális adók jeleit, és ha talál, akkor beméri. Ha nem meteorraj okozta időszakos terjedést tapasztal, akkor máris indul a 2-3 bemérő kocsi, és elkapják az illetőket, vagy háromszögelik az esetleg meghibásodott berendezés helyét, mert sajnos vannak olyan esetek is, amikor műszaki hiba az ok. Lehet, hogy esetleg tőlük lehetne szerezni egy még működő régebbi berendezést, amely alkalmas erre, és azt csillagászatilag még néhány évig hadrendbe állítani. Pár ezer forintért ki szokták árúsítani a lecserélt régi, de még működő berendezéseiket, antennáikat, amely amatőr célra még jó lehet.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1770
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Frekvencialista rádiós meteorozáshoz

Hozzászólás Szerző: Imre » 2012.01.28. 19:25

A hazai és szomszéd országok URH adóinak adatai:
http://www.frekvencia.hu/fmlist-hng.htm
A mérőszolgálatról:
http://www.nhh.hu/dokumentum.php?cid=9077
Az AH. régebbi irománya a földfelszíni rádiózásról:
http://www.ahrt.hu/Szolgaltatasok/Musor ... iozas.aspx
Légiirányítás frekvenciái:
http://109ha016.hu/air.pdf
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
csakb
Hozzászólások: 951
Csatlakozott: 2009.09.16. 02:00

Re: Frekvencialista rádiós meteorozáshoz

Hozzászólás Szerző: csakb » 2012.01.28. 19:54

Kedves Imre!

Köszönöm szépen a tartalmas hozzászólást!

Sajnos a rádiózáshoz és a rádiótechnikához annyit értek, mint tyúk a harangöntéshez, szóval csak nagy vonalakban értem a leírtakat. Arról elképzelésem sincs, hogy egy wobblert hogyan építsek meg.

Perpillanat amatőrtársunkkal, Szalai Péterrel tervezünk rádiómeteorozást. Péternek van egy 5 elemes Yagiija, úgy 87,5-108 MHz-re méretezve, és egy Videoton RT-7300S tunerje. A radiomet.mcse.hu útmutatása alapján építettem egy interfészt a francia rádiómeteoros programhoz, és egyelőre ezzel próbálunk majd kezdeni valamit.

A wobblerre rákeresve egyelőre csak horgászcsalikat találtam. :)

Az analizátor is érdekesnek tűnik. Egy tapasztalt rádióamatőr lehet, hogy tényleg be tudna szerezni egy használható eszközt bagóért, de kétlem, hogy nekem ez sikerülne.
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1770
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Frekvencialista rádiós meteorozáshoz

Hozzászólás Szerző: Imre » 2012.01.28. 22:01

A meteor megfigyelés rádiójelekkel meglehetősen bonyolult, és szerteágazó feladat.

1. Létre kell hozni az adott hely "fésű" szűrőjét, amely lehetőséget ad a helyi adók kiszűrésére.
2. Irányított forgó vevőantennával kell figyelni és folyamatosan mérni a visszavert jeleket.
3. Azonos időben analizálni kell, térerőség, frekvencia, irány szerint.
4. Minden adatot megfelelő időre átlagolni, időpont szerint tárolni kell.
5. Adott időközönként az adatokat fel kell dolgozni, grafikonokat alkotni belőlük.
6. Összefüggést kell találni az adott raj, és a visszavert jel garafikonjai között.
7. Az adott időpontban tapasztalható rádiós méréseket arányítani kell a felvillanások számával, irányával.
8. Adott időközönként a mérőeszközöket hitelesíteni kell, mondjuk a helyi adók jelével.

Ez nagy falat, de nem túl bonyolult szerkezettel megoldható. Mint írtam, egy vevő tunerjére van szükség. Ezt egy fűrészjel generátorral másodpercenkét pl. 50-szer 88-108 MHz ig kell hangolni, közben a KF kimenetén a jel nagyságát megmérni és eltárolni. Tárolni kell a vevő antenna irányát, az időpontot is.
A demodulált jelre nincs szükség, tehát nem kell FM demodulátor sem, csak a nagysága érdekes. Ezért elegendő csak a tuner, amely a benenő, előerősítő fokozatból, egy oszcillátorból, keverőből és a kikevert középfrekvencia KF -jel erősítőjéből áll. A jel nagyságát egyszerű diódás egyenirányító végzi. A jel a hangfrekvenciás tartományba esik, tehát jól tárolható egy hangkártya bemenetére téve, mint hang. A helyi adók jelei mindig állandó nagyságúnak látszanak, ezek automatikusan jók a vett jel nagyságának hitelesítésre. Már csak az antenna helyzetét kell valamilyan módon hanggá alakítani, pl. egy 1000-4600 Hz között változó frekvenciájú színuszjellé, amely egyszerűen 0-360 fokra skálázható, 0,1 fok/Hz értékkel. Egy feszültségvezérelt oszcillátor ezt is megoldja. Ez a jel kerül a másik csatorna bemenetére, és máris kész a rögzítés. Egy hangeditorban megnézve a rögzített jelet 20 ms-onként kapunk egy-egy új mérést, amely megfelelő felbontást ad. Átlagolva 50 mérést másodperces eredményt is adhat. Ez már biztos elegendő. Azt nem tudom, hogy jelenleg mivel és mit mérnek, tárolnak, de szerintem ezek az adatok elegendőek ahhoz, hogy egy visszavert rádiójelet kiértékelő szerkezet adatait elegendő pontossággal összefüggésbe lehessen hozni egy adott meteorrajjal. Néhány ábra a leírtakról:
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
Avatar
Imre
Hozzászólások: 1770
Csatlakozott: 2010.12.29. 14:18

Re: Frekvencialista rádiós meteorozáshoz

Hozzászólás Szerző: Imre » 2012.01.28. 22:33

A mért jelek tárolása sztereó jelként késöbbi időpontban is kiértékelhető. A térerőt hitelesíti a helyi adó fésű szerinti ismétlődő tüskéje, az irányt megadja a másik csatornán felvett jel periódusideje.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Ne azt sorold, hogy mit, miért nem lehet, hanem főként azt, hogy mit hogyan kell tenni a cél érdekében!
csakb
Hozzászólások: 951
Csatlakozott: 2009.09.16. 02:00

Re: Frekvencialista rádiós meteorozáshoz

Hozzászólás Szerző: csakb » 2012.01.30. 10:11

Köszönöm a kimerítő választ! A technikai tudásunk és a ráfordítható időnk szerintem nem teszi lehetővé egy ennyire bonyolult rendszer összehegesztését. :(

Kaptam egy másik érdekes információt Tepitől és Kiss Szabolcstól, miszerint van egy GRAVES nevű műholdkövető radar Dijon mellett, ami 143,05 MHz-en sugároz, igen fickós teljesítménnyel. Amatőr eszközökkel akár a Holdról, vagy az ISS-ről visszaverődő jeleket is lehet fogni:

http://www.itr-datanet.com/~pe1itr/graves/

Találtam egy brit komát, aki igen sikeresen használja SSB vevőkkel ezt a frekvenciát meteorozáshoz:

http://www.tvcomm.co.uk/radio/

Itt derült ki számomra, hogy az életben egyszer haszna is volt az RTL Klubnak, ugyanis 2004. október 10-én ennek az adásnak a vivőfrekvenciáján észlelt egy szép orionida tűzgömböt (rá kell keresni az oldalon a Hungary szóra):

http://www.tvcomm.co.uk/radio/meteors.html

:D
Kera_will
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2015.05.12. 00:37

Re: Frekvencialista rádiós meteorozáshoz

Hozzászólás Szerző: Kera_will » 2020.09.29. 11:48

Kicsit ült ez a topic , felélénkíteném ezzel az írással.

Itt egy érdekes írás , arról , hogyan lehet távoli FM rádióadót beazonosítani ha meteorról kapsz visszaverődést.
Az adók által kisugárzott RDS jelekből.
A Softver Definied Radio alkalmazásokkal oldja meg.
Igaz utófeldolgozással találja meg.
Lényegében pár perces mintákat rögzít pár MHznyi sávban . (2-3 GB 1 minta)
(Így nem csak 1 csatornát lát hanem 10-12 FM CCIR műsorszóró állomásnyi frekvencia spectrumot. )
Ezekben a pár perces mintákban távoli beütéseket keresi ki utólag.
A pár másodpercnyi mintákban lévő RDS jeleket elemzi és így azonosítja az adókat.

1.rész (holland):
FMDX - RDS and Meteorscatter (1)
http://pe1itr.com/fmdx/rds-and-meteorscatter.htm
1.rész (googletranszlate):
https://translate.google.hu/translate?h ... catter.htm

2.rész (holland)
FMDX - RDS and Meteorscatter (2)
http://pe1itr.com/fmdx/rds-and-meteorscatter-2.htm

2.rész(googletranslate)
https://translate.google.hu/translate?h ... tter-2.htm
Válasz küldése

Vissza: “Rádiómeteoros észlelések”