Magyarországról is látható napfogyatkozások

pasnaat
Hozzászólások: 111
Csatlakozott: 2009.10.10. 16:31

Re: Magyarországról is látható napfogyatkozások

Hozzászólás Szerző: pasnaat » 2017.04.01. 00:02

Zenit-E gépem van, alapobjektívvel. De ahogy írtam, egy ismerősöm felajánlott egy 200 mm-es fókuszú teleobjektívet, csak önmagában még ugye az sem elég nagyítású. A keretet meg kb. már most túlléptem, de megnéztem azért az MC távcsöveket a Makszutovon, azok közül melyiket lenne érdemes vennem? És az állványok közül melyik lenne jó?
Avatar
Vizi Péter
Hozzászólások: 2481
Csatlakozott: 2009.10.12. 17:59

Re: Magyarországról is látható napfogyatkozások

Hozzászólás Szerző: Vizi Péter » 2017.04.01. 08:24

A 102/1300-as TravelMax is már kiváló választás. Csak az a kérdés, egy napfogyatkozás fotózásához Zenit-E-vel megéri-e? Ennek van fotóállvány csatlakozása, egy erősebb ilyenre fel lehet tenni. A Zenit jó nehéz, ki kell próbálni, melyik állvány bírja el. Meg tükörfelcsapáskor is ránt egy rendeset, szóval egy viszonylag erősebb szerkezet kell alá, az biztos. Mint a régi NDK-s fotóálvány, a teodolit fa háromlábak, stb.
Te döntesz, megéri-e?
astrohist
Hozzászólások: 3229
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Magyarországról is látható napfogyatkozások

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2017.04.01. 16:46

Az említett holffogyatkozás fényképezésnél véletlenül éppen Zenit-E gépet használtam (6 x 30-as bonplulárral), az egész egyóttes egy falapon kapott helyet, amelyen eéől a távcső, mögötte a fotógép jól elfért. Állvány egy kölcsönzött tv-kamera állvány volt, ezek eléggé szilárdak (nehezebb szerkezet elbírására tervezték) és a panoráma fej könnyű beéllítást biztosított. Persze kérdés, hogy hozzáférhető-e most is kamera állvény? VQ.
pasnaat
Hozzászólások: 111
Csatlakozott: 2009.10.10. 16:31

Re: Magyarországról is látható napfogyatkozások

Hozzászólás Szerző: pasnaat » 2017.04.01. 22:38

Köszönöm a további válaszokat. A mai nap folyamán kísérleteztem egy kicsit. És a 16-os fokozatú hegesztőüvegemet, a 10x60-as binokulárom elé rögzítettem. Mivel az üveg keskenyebb, mint az objektív, ezért azt 40 mm-esre "blendéztem le". A Nap képe szép halvány volt, még 2 napfoltot is láttam rajta, viszont a telefonom kamerája - amely ugye az infravörös sugárzást is érzékeli - sokkal fényesebbnek mutatta a Napot. Szerintetek a 16-os faktorú hegesztőüveg elég biztonságos így:

http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/ ... 182832.jpg

Az IR-t kiszűri eléggé?
mpt
Hozzászólások: 1314
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: Magyarországról is látható napfogyatkozások

Hozzászólás Szerző: mpt » 2017.04.02. 13:39

Mihez képest szűri ki eléggé? Szerintem nem csak az IR a lényeges, de talán méginkább az UV.

Vizuális megfigyelés binokulárral: a hegesztőüveget nem erre találták ki. Erre vannak megfelelő, biztonságos szűrők (de hát te tudod, a te szemedről van szó...)

Fotózás: mivel a szem, a filmes nyersanyag és a telefonod kamerájának (spektrális) érzékenysége eltérő, a telefonnal készült kép alapján nem hiszem, hogy meg lehetne mondani, hogy a filmnél megfelelő lesz-e ez a szűrés. Csinálj egy sorozatot igaz filmre, fokozatosan változtatott expozíciós időkkel.

--mpt
pasnaat
Hozzászólások: 111
Csatlakozott: 2009.10.10. 16:31

Re: Magyarországról is látható napfogyatkozások

Hozzászólás Szerző: pasnaat » 2017.04.02. 14:09

mpt írta:Mihez képest szűri ki eléggé? Szerintem nem csak az IR a lényeges, de talán méginkább az UV.


Ezt tudom, de ha jól tudom a hegesztőüveg az UV-t jól szűri, a kérdésem ezért vonatkozott az infrára. És ahhoz képest, hogy biztonságos legyen a használata.

mpt írta:Vizuális megfigyelés binokulárral: a hegesztőüveget nem erre találták ki. Erre vannak megfelelő, biztonságos szűrők (de hát te tudod, a te szemedről van szó...)


Nem tudom, hogy ezt a cinikus hozzáállást mivel "érdemeltem ki". Azért teszem fel a kérdéseimet, hogy választ kapjak rájuk, nem azért, mert "direkt rosszul akarom csinálni". A napszűrő fóliákkal meg már kétszer is befaragtam (lásd ezzel kapcsolatos kérdéseimet a "Napmegfigyelés" topic utolsó oldalán). Nem véletlenül próbálkozom más megoldással. Azokhoz képest most még így is halványabb volt a Nap képe (kamerával). Egyébként meg ezért gondoltam, hogy a hegesztőüveg jó választás:

http://www.mcse.hu/egyesulet/egyesuleti ... ius-20-an/

mpt írta:Fotózás: mivel a szem, a filmes nyersanyag és a telefonod kamerájának (spektrális) érzékenysége eltérő, a telefonnal készült kép alapján nem hiszem, hogy meg lehetne mondani, hogy a filmnél megfelelő lesz-e ez a szűrés. Csinálj egy sorozatot igaz filmre, fokozatosan változtatott expozíciós időkkel.


Pontosan ez lesz a következő lépésem, csak még nem jutottam hozzá ahhoz a filmhez, amin először ki akarom próbálni. A telefonom kameráját csak az IR ellenőrzése miatt használtam.
Üdv!
Sándor
mpt
Hozzászólások: 1314
Csatlakozott: 2009.09.07. 09:46

Re: Magyarországról is látható napfogyatkozások

Hozzászólás Szerző: mpt » 2017.04.04. 09:38

A hegesztouveg jo valasztas (de inkabb csak szuksegmegoldas), es - bar a cikkbol nem derul ki - tkp csak szabad szemes megfigyelesre hasznalhato, mivel ezek nem optikai minoseguek, a feluletek nem parhuzamosak, stb.

Nem egeszen ertem a ragaszkodast a filmes technikahoz es a Zenit gep + teleobjektivhez. Van egy telefon, amiben feltehetoleg tobb megapixeles kamera van (jo, tudom, a megapixelek szama semmit nem jelent a kepminoseg szempontjabol), viszont jellemzoen nehany mm a beepitett lencse fokusza, tehat ehhez kepest egy 200mm-es teleobjektiv meg sok is lehet. Sot, kaphatoak telefontarto adapterek (legalabbis regebben voltak), amivel telefont lehetett az okular moge helyezni megfelelo pozicioban (afokalis fotozas).
Igy, ha mindenkepp a hegesztouveges megoldas fele megyunk, akkor hegesztougeg + binokular + telefontarto + telefon is jo megoldas lehet (szerintem). Konnyu, nincs tukorfelcsapas, azonnal ellenorizheto az eredmeny, stb.

Egyebkent nem lehet, hogy veletlenul fotografikus foliat vettel/kaptal az elozo alkalmakkor? Azokon atnezve tenyleg bantoan fenyes a Napkorong, bar problemat nem okoz, csak kenyelmetlen, es nem latszanak jol a reszletek. De pl. fotografikus folia + solar continuum szuro jo kombinacio (bar ez mas tema).

--mpt
pasnaat
Hozzászólások: 111
Csatlakozott: 2009.10.10. 16:31

Re: Magyarországról is látható napfogyatkozások

Hozzászólás Szerző: pasnaat » 2021.12.15. 07:11

Sziasztok! Valaki elmagyarázná nekem, hogy mi az összefüggés egy azonos Saros ciklushoz tartozó holdfogyatkozás, és az azt követő azonos ciklusú napfogyatkozás között? Tehát például a 2011 december 10-ei holdfogyatkozás, és a 2016 szeptember 1-ei napfogyatkozás között mi az összefüggés? Mindkettő a 135-ös Saros fogyatkozása. Köszönöm.
Válasz küldése

Vissza: “Napfogyatkozások”