Van-e értelmes élet a Földön kívül a világegyetemben?

FGyurka46
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2021.02.22. 11:32

Van-e értelmes élet a Földön kívül a világegyetemben?

Hozzászólás Szerző: FGyurka46 » 2021.02.22. 11:37

1950-ben Fermi vetette fel egy beszélgetésben híressé vált paradoxonát, lényegében azt, hogy ha van értelmes élet a Földön kívül, akkor hol vannak? (miért nem jelentkeznek?)
1961-ben Frank Drake asztrofizikus készített egy képletet, amelynek segítségével matematikai alapokon lehetne megbecsülni a Tejútrendszerben létező aktív, kommunikálni képes földön kívüli civilizációk számát.
Ma már bizonyított, hogy majdnem minden csillag rendelkezik bolygókkal, ezek egy része olyan távolságra kering a napjától, ahol a víz folyékony állapotban van, tehát még az általunk megszokott körülmények is biztosítottak az élet kialakulásához.
Marad a kérdés, hogy minden élet eljut-e a civilizációig?
De még ha kifejlődnek is intelligens élőlények, fennáll az a probléma, hogy csak akkor tudunk kapcsolatot létesíteni, ha tudományos- technikai szempontból nagyjából egy szinten állunk.
Vegyük csak a mi naprendszerünket, amely kb. 5 milliárd éves. Ha a bolygórendszer kialakulásának, majd az élet evolúciójának sebessége a miénktől csak 1 ezrelékkel eltér, akkor vagy 5 millió évvel mögöttünk járnak, vagy ugyanennyivel előttünk.
De a kapcsolatfelvétel lehetőségére adott időtartam nagyon is szűk!
100 éve még nem tudtuk venni a mikrohullámú jeleket, 100 év múlva pedig, ki tudja, hol tartunk majd? Ha a tudomány és technika gyors fejlődésére gondolunk, lehet, hogy olyan információhordozót használunk majd (pl. a gravitációs hullámok, vagy a neutrinók modulálását), ami ma még nem áll rendelkezésünkre, és lehetséges olyan gyors, tömörített üzenetek előállítása, amiket ma még nem vagyunk képesek felbontani, egyszerűen fehér zajnak nézünk.
Lehet, hogy jönnek üzenetek, de nem tudjuk fogadni – talán éppen az a cél, hogy csak a megfelelően magas szintre eljutott civilizációk tudják értelmezni, nehogy pusztításra használják az elküldött információt.
Mit gondoltok?
Válasz küldése

Vissza: “Elméleti kérdések”