Gravitációs hullámok

nervin
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2023.02.19. 10:20

Re: Gravitációs hullámok

Hozzászólás Szerző: nervin » 2023.02.19. 20:40

Tényleg 2020. óta nyitva volt hagyva ez a kérdés? Szegény peppe51!
peppe51 írta:
2020.04.27. 10:45
Ugyanis a húrelmélet szerint (jelenleg én ebben gondolkozom, nem tudok jobbat) a hatások is hullámok. Tehát a gravitáció is hullám (gravitron?).
Ha egy hullám ki tud jönni a fekete lyukból (tömegvonz), akkor valami kijön a fekete lyukból. Hogy ne sérüljön a "mindent elnyel elv", csak a vákuum analógia jutott eszembe, ami szintén "vonzza" a gázmolekulákat (atomokat).
Kvantum világban nem létezik a gravitációs kölcsönhatás, legalábbis a jelenlegi képletek nem tudnak azzal dolgozni, mivel a 4 alap kölcsönhatás közül az a leggyengébb. Olyannyira, hogy ilyen léptékben mérni sem lehet.

A fekete lyukak és a kvantum világ határát Hawking kapargatta (Hawking-sugárzás), de ez még gyerekcipőben járó tudományág.

A relativitáselmélet szerint pedig a gravitáció nem kölcsönhatás, hanem a téridő tulajdonsága, így lehet, hogy valójában nem is fogunk gravitont találni.

Az hogy a gravitáció kiszabadulhat-e a fekete lyukból - ami pontatlan fogalmazás, mondjuk úgy, hogy áttörheti-e az eseményhorizontot - nos ez maga értelmetlen kérdés, hiszen a téridő mindenhol ott van, az eseményhorizonton belül is. A gravitáció ennek a geometriája, és az eseményhorizont nem töri meg ezt a geometriát. Az csak annyiban kitüntetett hely, hogy azokban a pontokban a gyorsulás egyenlő a fénysebességgel.

Azt pedig szerintem félreérted, a gravitációs hullám nem a gravitációt szállító hullámokról szól, hanem fordítva, a gravitáció szállítja ezeket a hullámokat.
Németh Ervin
Válasz küldése

Vissza: “Elméleti kérdések”