Imaginárius idő

nervin
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2023.02.19. 10:20

Imaginárius idő

Hozzászólás Szerző: nervin » 2023.09.06. 08:21

Ahogy egyre többet néztem az energia-lendület relációt,

E² = (pc)² + (mc²)²

rájöttem, hogy hogyan lehetne szebben felírni. Íme:

E = |mc² + pci|

És rögtön kapcsolódik a Hawking által népszerűsített téma, az imaginárius idő. Ha az időt eleve imagináriusnak vesszük, akkor láthatóan az energia egy időinvariáns, és egy idővariáns részből áll, és ekkor már nem is kell az extra szorzás az imaginárius egységgel. Maradna ez:

E = |mc² + pc|

Viszont hiába próbálok keresni. A források, amik az imaginárius idővel foglalkoznak, amit eddig találtam az mind csak felületes. Tudja valaki, hogy hogyan lehetne ennek jobban utánanézni?
Németh Ervin
nervin
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2023.02.19. 10:20

Re: Imaginárius idő

Hozzászólás Szerző: nervin » 2024.02.08. 16:35

Válasz az 5 hónappal fiatalabb önmagamnak:

Jó irányba tapogatózol, de nem a komplex számok azok, amiket keresel.

A geometriai algebra, vagy más néven Clifford algebra irányába indulj el, és ezen belül is a 4-dimenziós téridő algebra felé. A pszeudovektorok és a pszeudoskalárok teljesen természetesen adják magukat ebben az algebrában. Ráadásul a tradicionális complex számok, sőt még a kvaterniók is egyenes következményei a GA-nak.
Németh Ervin
onlinekaszinók
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2023.10.08. 15:24

Re: Imaginárius idő

Hozzászólás Szerző: onlinekaszinók » 2024.02.20. 12:49

köszönöm ezt az érdekes információt
Az online szerencsejáték ipar növekedésével párhuzamosan a biztonság és Forma-1 a szabályozás kérdései is egyre nagyobb figyelmet kaptak. A megbízható online kaszinók modern titkosítási technológiákat használnak a játékosok adatainak és tranzakcióinak védelme érdekében. Emellett számos ország bevezetett szigorú szabályozásokat és licenszelési követelményeket, amelyek célja az online szerencsejáték piacának tisztességes és átlátható működésének biztosítása.
Válasz küldése

Vissza: “Elméleti kérdések”