"A " vonatkoztatási rendszerfüggetlen állandó.

qadmester

"A " vonatkoztatási rendszerfüggetlen állandó.

Hozzászólás Szerző: qadmester » 2024.09.28. 23:51

<t>Fizikusok, matematikusok, továbbiakban, "a szakama". A szakma eredményeire és képesítéseire igen büszke. Úgy érzi..., autópálya hasonlattal élve, hogy a belső sávban való haladás, csak a szakma joga és kötelessége. A hétköznapokban ez úgy nyilvánul meg, hogy aki, rámutat az eredmények ellentmondásoságára, azt szakmaiatlan gondolkodással vádolják és szerényen felkérik, hogy legyen szíves úgy gondolkozni mint ők. Ezért vagyok én kénytelen, a hasonlatnál maradva, a legkülső sávban, jobbról, megelőzni a szakmát, fény sebességgel.<br/>
Elfogom magyarázni, hogy a 300 000 km/s miért vonatkoztatási rendszerfüggetlen állandó, miért jogosan, fizikai állandó. Egy test sebessége mindig függ, az őt kibocsájtó struktúra sebességétől. Ez vitathatatlan. A. E. is ugyan erre a következtetésre jutott. Azonban a fény sebességének mérése ennek ellent mond. Úgy döntött, a lehetetlen lehetséges, akkor a rendhagyó gondolkodásnak nincs határa, megalkotta a relativitás elméletét. <br/>
Íme néhány, szemöldök ráncolást, emelkedést kiváltó kijelentés. A 300 000 km/s, nem a fény sebessége!!!!!!!!!!!!!! Nem az övé!!!!! A fény, foton sebességét még nem mérte meg senki!!!!!!!!!! Nem is fogja senki soha!!!!!!!!<br/>
A szakmának, esélye sincsen kitalálni, felismerni a valóságot!!!!!!! A. E. IQ-ja 160. az internet szerint. Amennyiben ez igaz, akkor az enyém 160 milliárd!!!! Azért írtam betűvel, hogy ne keljen számolni a nullákat. Ebben az írásban minden kijelentés indokolva lesz!!!! A. E. és a szakmának esélytelenségét a pszichológia úgy hívja, tanult vakság. Nézz utána!<br/>
Algebra...a matematika "nyelve", szabályai, törvényei mondják meg, hogy írd le vele a valóságot. Azonban fordítva nem működik! Az az, vele magyarázni a valóságot nem lehet!!! Tilos!!!! Ezért a matematika nem alkalmas bizonyíték!!! Ha! Az egyenlet végeredménye helyes, az csak az egyenlet helyességét igazolja!!! Azt, hogy a valóságot, vele jól írtad le, azt nem igazolja!!! Naaa, kezdjük.<br/>
<br/>
<br/>
km/h.......EZ mi?????? Miután elidőztél szellemi kapacitásom körül, beugrik, hogy ez, mértékegység. A sebesség mértékegysége. Egyben utal a sebesség számitáshoz rendelt megoldóképletre is. A megtett út, osztva, a megtételéhez szükséges idővel. A végeredmény a test sebessége. Ezt gondolod?! Tévedsz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ez! A szakma, A. E., legnagyobb tévedése!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Azért tévednek!!!!! Mert nekik, ezt tanították!!!!!!!!!!!!! Nekem is. Emlékszel? Tanult vakság! A megtett út, osztva, a megtételéhez szükséges idővel! Ez!!!!!! Ez, soha! Semmilyen körülmények között nem jelenti a szakaszt bejáró test sebességét!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ez! Ez, a megoldó képlet és annak eredménye, NEM zárja ki azt, hogy a test által bejárt szakasz, összes pontján mért test sebessége eltér, a megoldó képlet eredményétől!!!!!!!!!!!!! Nem lehet felismerni a valóságot, ha azt sem értik, mit ír le a megoldóképlet. Ebből eredően a végeredményt sem értik!!!!!!!! Az nem a test sebessége!!!! Az eredmény, egyenletes sebességet ír le, ad meg!!!!! Kész az egyenes vonalú, egyenletes mozgás! Inerciarendszer! A második hiba! Ezen okból azt gondolják, a fény sebessége egyenletes, állandó! És mert mindig állandónak mérték. Az általam szétértelmezett képlettel. Szinte kész is a megoldás. Szinte...Ebből már egy értelmes humanoida rájön.<br/>
Megint a szemöldökök következnek. Az. Ami igaz a 300 000 km/s-ra, az igaz bármely sebességre !!!!!! Néhány feltétellel...persze. Amit a 300 000 km/s-al tapasztalunk az, teljesen hétköznapi, prózai dolog, igaz akár 40 km/h-ra is! Mutatom....<br/>
<br/>
Képzeld el....Én qad őrmester vagyok, a BRFK-nál dolgozom. ( még ez a neve? ) A főpolgármester költség csökkentést rendel el Budapesten. Ezért a vízi rendőrség, egy hétig nem szálhat vízre. Engem, az alsó rakpartra rendelnek a telepíthető doppler radarommal. B.P. közigazgatási határain belül, a vízen haladás maximuma 40 km/h. A Duna sodrása 20km/h. Egy hétig radarozom a hajókat, de nincs sebesség túllépés. A főparancsnok nem csak költség csökkentésben reménykedett, remélte lesz bevétel is. Ezért rám küldi a másik BRFK-t, Budapesti. relativitás figyelő központot, hogy kérdezzenek ki. Megérkezik A. E. kapitány. Azt kérdezi, hogy van az, hogy a folyó sodrása nem látszik a mért eredményen? Mire Én, az a hajó ami Komáromba megy, az a folyóban úszó farönkhöz képest 60-al, hozzám képest 40-el hajózik. Az, amelyik Belgrádba tart, az a farönkhöz képest 20-al, hozzám képest 40-el hajózik. Néhány következtetés a példámból. Talán már nem kell hozzá a szemöldököd. A fény, foton által elérhető maximáli sebességet, csak és kizárólag a kibocsájtási energia szablya meg!!!<br/>
Az univerzumunkban van egy sebesség korlát, a fénytől, fotontól függetlenül!!!!! Ezért a fény, foton nem az energiájának megfelelő sebességgel halad, hanem az érvényes sebesség korláttal, mindig!!! Ahhoz, hogy egy test sebessége, vonatkoztatási független állandónak látszódjon, elengedhetetlen feltétel, hogy ő, csak is ő legyen képes, a sebesség korlát maximumánál gyorsabb haladásra!!!! Példában, hajó a foton. A fény sebességét megmérni ily módon nem lehet!! Még nem hallottam ,hogy valaki látott a Nap felszínén, BRFK dolgozót. Meghát... milyen eszközt, radart használna?????? Háááát.....Íííígy!<br/>
Amikor a hülyék elegen vannak, akkor az lesz az átlag, tehát a normális. Én hülye meg csak pislogok...<br/>
<br/>
Tisztelettel a Józan Paraszt!</t>
qadmester

Re: "A " vonatkoztatási rendszerfüggetlen állandó.

Hozzászólás Szerző: qadmester » 2024.10.03. 01:57

Az. Aki. Azt a következtetést vonja le az előző írásomból, hogy nagyon beképzelt, nagyképű vagyok....annak igaza van!!! Az írásom egyik, számomra fontos szándéka, hogy a "tanult vakság"-ot vegyék komolyan! Vegye mindenki fontolóra! Ezt nagyon szeretném!!!!!!!!!!!! Mindenkinek legyen, velem kapcsolatban, világos az, hogy én nem tartom a humanoidát olyan nagyra, mint saját maga. A számtalan tévedését figyelembe véve, gondolom őt, ostobának! Én azt tartom lehetetlennek, kizártnak, hogy én annyival okosabb legyek, mint ahogy azt gondolom!!! Ezért kerestem okot a különbségre. "Tanult vakság"!!!
Privát üzenetben kérdezte tőlem, egy fórumtársam, hogyan magyarázom a Michelson-Morley kísérlet eredményét. Az írásom maga a magyarázat.
Az univerzumban csak, kizárólag egyetlen barionos struktúrának fontos a szándékosság! A struktúra neve homo sapiens! Rajta kívül minden struktúra tesz a szándékra. Az univerzum a homo szándékára is nagy ívben tesz! Csak neki számít az egyidejűség. Szereti létre hozni, előidézni, róla tudni. Ehhez azonban tudnia kell, hogy egy test hogyan mozog a térben. Két adatról van szó, a sebesség, távolság. Ezekről mindent kell tudnia, különben nem képes azt létre hozni illetve, arról tudomást szerezni. Egyidejűségi mutató a test sebessége! Amikor mérőszámban leírod a távolságot, m, km, az nem ad arról információt, hogy egyébként a megtett út az milyen geometriai forma!!!!!!!!!! Nem számít!!!!!! Csak a távolság! Annak mértékegységében kifejezve! Az egyidejűséget nem a térbeli, bejárt út befolyásolja, ha nem annak hossza!!! A térbeli út, annak hosszára van kihatással! Azt befolyásolja és vele az egyidejűséget. Azonban nincs szükség a térbeli forma leírására, az egyidejűség kiszámításához!!!!!!!!!!!! A megtételhez szükséges idő. Nos leírhatnánk, másodpercre lebontva az adott másodpercben mért test sebességét, de miért tennénk ilyet? Tökéletesen elegendő, ha szükséges idő, átlag sebességével számolunk. A forma 1-ben is van köridő. A köridőnek is van sebessége, de!!! Ez nem jelenti azt, hogy a pilóta nem lassít a kanyarban!!!!!!!! Kész az inercia rendszer!!! Amikor azzal vádolták a relativitás elméletet, hogy csak az inercia rendszerek leírására alkalmas, akkor a vádló is a tanult vakság nevű betegségben szenvedett, mert neki sem tanították ,hogy a homo már évezredek óta kezeli a nem inercia rendszereket oly módon, hogy azokat inercia rendszerként írja le és úgy számolja! Forum társamnak...Komárom és Budapest között a távolság változatlan. Ezen a távolságon kiszámolod a példában szereplő hajó sebességét, az 40 km/h lesz. Miközben tudod, hogy a Dunában úszó farönkhöz képest 60km/h-val megy. A fény sebességét nem mérték!!!! Kiszámolták!!!!! Az előbb leírt képlettel. Távolság, osztva a szükséges idővel, ez nem mérés! A doppler radar, az mér. Mindig a test sebességét adja meg, abban a pillanatban, amikor róla, a radarhullám visszaverődik!!! Arról a pillanatról, az akkori sebességéről a testnek, ad információt! A sebesség számolható is. De! Az mindig átlagsebesség!! Az egyenlet eredménye! Annak jelentése! Átlag! Sebesség. Ismer valaki olyan eszközt, eljárást, módszert, elvet, amivel a fény dopplerezhető lenne???? Én nem. Elérkeztem a témához amiről, ebben a közlésben írni akartam.
Nem elég, hogy a humanoida "vak", még vakságban is tartja saját magát!!!!!!!!! A 300 000 km/s-t, fénysebességként nevesíteni, megtévesztő!!!!! A tévedésben tartásra alkalmas, elnevezés!!!!!! Ezt a sebességet, birtokos szerkezetben, a fényre vonatkozóan, használni pedig, átverés, hazugság!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nem csak azért, mert az átlag sebesség, nem a test sebességét jelenti, a korábban általam leírt okból, hanem mert ez a sebesség, kiszámolt sebesség, nem sebességet jelent!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ebben az esetben!!!!!!!!!!!!!
Szemöldök....A fény sebesség, azért vonatkoztatási rendszerfüggetlen állandó, mert a fény sebessége nem állandó!!!!!!!!!!!!!!!
A téma címében szereplő állandó, kiszámolt állandó, csak és kizárólag, az az, a számolás eredménye, úgy lehet mindig állandó, hogy a fény sebessége nem állandó!!!!!!!!!! A kiszámolt fizikai állandó, sebesség, az ÁTLAG sebesség!!
Az, hogy mindig ugyan annyinak számolják, az igen, meglepő. Jelentése van bizonyosan! De! Azt! Nem tudja, aki kiszámolta!! Hogy a számolás eredménye, annak jelentése, hogy az eredmény, ÁTLAG SEBESSÉG!!!!! ÁTLAG! Ennek a fogalomnak a létre jötte, jelentése az ELTÉRÉS !! Az átlag sebesség létrejöttének az oka, az eltérő sebesség!!!!! Az identitása, az eltérő sebességben van! Szó szerint, azt jelenti, eltérő sebességek! Ezek viszonyítási közepe.
Innen nézve.... a vonatkoztatási rendszerfüggetlen állandó, egyáltalán nem mond annak ellent, hogy a test sebessége, mindig függ, az őt kibocsájtó struktúra sebességétől!! Nem?? Kérdezem....? Belegondolt egyébként a szakma...mennyire zavaros, logikátlan, értelmezhetetlen ahogy kommunikálnak? Abban az esetben, amikor egy test sebessége állandó, akkor, megkellene látszódnia, a kibocsájtó struktúra sebességének a sebességén! Amikor a szakma kijelenti... a fény sebessége állandó. Akkor miért nem látszik meg rajta a kibocsájtó struktúra sebessége?! Ambivalens kijelentés! Nem gondolják így? Nincs kivétel! Ez alól nem lehet kivétel semmi! Hozzá kellene adódnia, vagy kivonódnia!! Az, hogy a fényt mindig állandó átlag sebességgel számolták, az, pont azt jelenti, hogy a sebessége nem állandó!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ez a bizonyíték! Nem hogy semmi nem mehet ennél gyorsabban!! Hanem a fény, vonatkoztatási rendszertől függően, tudhatóan gyorsabban megy mint a vonatkoztatási rendszerfüggetlen állandó sebesség!!! Meg azt is, hogy ez a sebesség nem az övé!!! A kijelentés úgy helyes, pontos, tartalmilag következetes, ha azt mondom...Az univerzumban a fény 300 000 km/s átlagsebességgel terjed!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A humanoida fajnak van egy személyiség jegye, ami mindenre rányomja bélyegét. Ezt úgy hívják, kisebbrendűségi érzés. Amikor nem ért valamit, összevan zavarodva, ez a személyiség jegy mindig megjelenik! A kényelmetlen érzés feloldása csak valamely magyarázattal lehetséges. Ami egyben azt is jelenti, hogy nem vagy értéktelen. Ha létezik a csoda, nem vagy ostoba mert a csodák ellent mondhatnak a józan észnek. Nos...az univerzum nem egy csoda!!!!!!!!! Csodálatos...igen! De! Teljesen hétköznapi. És mindenkinek üzenem...lehet tudni!!
Tisztelettel a Józan Paraszt!
qadmester

Hozzászólás Szerző: qadmester » 2024.10.07. 01:51

Annak..., akinek még mindig nem egyértelmű, hogy a vonatkoztatási rendszerfüggetlen állandó és qad őrmester példája azonos, 100% ban azonos, mondjuk mert, a hajókat ember vezeti, az téved!!! Sem a szállítmányozó cégnek, sem a kapitánynak nem érdeke a lassú kézbesítés. A hajók teljesítménye sem gátolja a gyorsabb szállítást. Tőlük független a korlátozás!!!
Ismét az egyenlet.... a megtett út, osztva, a szükséges idővel. Ez az eredmény. Azt gondolod, jogosan, hogy az eredmény ennek a két adatnak a függvénye!? TÉVEDSZ!!! Az eredmény határozza meg azt a két adatot!!! Fordítva nem igaz!! Nem kizárólagos! Érthetően...az eredmény kizárólagosan meghatározza a megtett utat, szükséges időt. Ezért is lehet, az ismeretlen tagot tartalmazó egyenleteket megoldani. Fordítva már nem kizárólagos!!! Ha megduplázom a megtett utat és az időt, az eredmény nem változik. Ha csak az egyik tagját duplázom, az már hat az eredményre. Azonban az eredmény változtatása, bármilyen változtatása, mindig megváltoztatja, a megtett utat és az időt!!! Az eredmény az nem matematika! Fizika! Az eredmény, a bejárás tartama alatt, a test állapotváltozásainak a következménye!!! Ahogy írtam...az algebra szabályaival magyarázni a valóságot nem lehet!!! Az állapotváltozások következménye a megtett út és az idő. Hogy értsd...az eredmény az már megvan a számolás előtt!!!!! Csak te még nem ismered. A megtett út és idő is fix. Úgy képzeld el, hogy te választod ki az eredményt a kijelölt úttal!! Miközben sejtelmed sincs, a test által bejárt szakaszon, őt ért állapotváltozásokról!!!! Leírom még egyszer.
1. Egy test álltal elérhető maximális sebességet csak és kizárólag a kibocsájtási energiája határozza meg!
2. Egy test sebessége mindig függ az őt kibocsájtó struktúra mozgásától! 1. és 2. Nem áll ellentmondásban mert két különböző vonatkoztatási rendszerről van szó!!!!!!!!
3. Egy test átlag sebessége, soha nem jelenti az 1-es pontban leírt maximális sebességet!
4. Egy test, pillanatnyi és vagy átlag sebessége mindig függ a 2-es pontban leírt kibocsájtó struktúra mozgásától!
A 4-es pontban írtaknak ellentmond a foton terjedési átlagsebessége. Gondolod te...ne tedd!
5. Egy test, pillanatnyi és vagy átlagsebessége függ, az őt ért mozgás közbeni állapotváltozásoktól!
Csak szólok, hogy erre van példa! Önök is ismerik. Ellenállásnak hívják! Ohm.
Talán sokan látták azt az ismeretterjesztő sorozatot, amiben úgy példálóznak, hogy egy teherautó platójára teniszlabda adagolót tesznek. Láthatóvá téve, a kibocsájtó struktúra sebességét a teniszlabda mozgásában. A könnyebb érthetőségért, a teniszlabda adagolót tegyük kézzel húzható kocsira. Kijelölöd a talajon a kibocsájtási pontot. Ettől 10 méterre elhelyezel egy palánkot. Elkezdesz fel-alá rohangálni a kézi kocsival és a teniszlabda adagolóval, oly módon, hogy az adagoló mindig a palánk felé nézzen. A kijelölt kibocsájtási ponton, mindig kilövöd a teniszlabdát. A megtett út és idő, mindig azonos lesz, függetlenül attól mennyire izzadsz meg!! Sem az adagoló torkolati energiája, sem a mozgása nem befolyásolja az eredményt!!!!!! Az mindig nekimegy a palánknak. A teniszlabda a foton, a kocsi a föld, a kijelölt pont, meg a fény kibocsájtási pontja, a palánk az ellenállás!!! 300 000 km/s nem sebességet jelent, ebben az esetben. Írtam korábban. Ezért írtam! Mert a vonatkoztatási rendszerfüggetlen állandó ebben az esetben, az univerzumnak, a mozgással szembeni ellenállásának a mértéke, sebességben kifejezve!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ne tévedj!!! Ez a mérték, csak a foton mozgásával szembeni ellenállásnak a mértéke!!! Más struktúránál más!! Ahogy azt már tapasztalták.
Egy csodával kevesebb....Milyen jó lenne, ha a szakma, mikor nem ért valamit, akkor nem csinálna csodát a problémából!
qadmester

Hozzászólás Szerző: qadmester » 2024.10.08. 19:25

Az általam kreált palánkos példa tökéletes, 100%-os. Tökéletes példa arra milyen hülye a homo (én)! Azt mondja el, írja le, ami az igazát alátámasztja. Függetlenül a valóságtól! Hát a teniszlabda sebessége változik attól függően, hogyan rohangálsz a kocsival! Ezért az idő is változik! Csak a megtett út nem változik! Rosszul írtam, hibáztam! A példa nem tökéletes, de arra megfelel, hogy lásd, harmadik szemlélőként, nem mindig észlelhető a test mozgásában, az őt kibocsájtó struktúra mozgása! A teniszlabda sebességétől függetlenül a távolság változatlan. Olyan szemléltető példát ahol az idő, sebesség, megtett út azonos, az-az, ahol a teniszlabdát már a torkolatnál éri az állapot változás, állandósítva az előbb leírt adatokat, olyan nem jut eszembe. Az M & M fiúk fizikusok voltak? Tisztában van vele a szakma milyen nagy sebesség a 300 000 km/s? Kérdezem...mert nekem nincs elképzelésem olyan kísérletről, módszerről ahol a fény terjedésében, különbség mérhető kimutatható, úgy értem, gyakorlatilag megvalósítható lenne!!! De! Kiszámolható! Tudja valaki mennyi idő alatt tesz meg a fény 30 km-t? Elméletileg, ha a föld keringési pályájához viszonyítva, elé 300 000 km-re elhelyezünk egy érzékelőt és ugyan így mögé is, akkor a mértani középpontból, mindkét irányban, egy időben indított fény, eltérő időpontban érkezik az érzékelőkbe. Mert a föld mögötti szakasz 30 km-el rövidül, míg az előtte lévő szakasz ennyivel hosszabbodik 1 s alatt! Ezt úgy kell érteni, hogy az érzékelők a földhöz rögzített viszonyrendszerben vannak! Lehet a földtől független viszonyrendszer is, akkor a rövidülés, hosszabbodás megfordul mert a föld, az érzékelőkhöz viszonyítva, ebben az esetben mozog! Az előző esetben a föld nem mozog az érzékelőkhöz viszonyítva! Ettől függetlenül, a fény átlagos terjedési sebessége változatlan!! Feleslegesek a tesztek...az eredmény már a birtokunkban van.
A fény még az időt is befolyásolja. A másik csoda amihez köze van a fénynek. Az idődilatáció! Azért hívják így mert a leírásban benne van az a szó, hogy óra! Lenne néhány gyakorlati kérdésem....Közölte a szakmával a mester, hogy mekkora a foton "óra"? Az-az, mekkora a megtett út? Talán egyetértünk abban, hogy ez a távolság, foton "óra" nagysága befolyásolja az idődilatáció képletében szereplő adatokat, számokat. Valahány cm netán? Akkor a foton mikor indul útjára? Tudván, hogy a foton milyen gyors. Nem lenne logikusabb, ha már elméleti kísérletről van szó, hogy a foton "óra" nagysága 300 000 km legyen?! Mivel ezt az utat teszi meg a foton 1 s-alatt?! Jaaa!!! Hogy akkor már 1 m/s-nál jelentkezik az idődilatáció, 1m/s-nál megáll az idő????? Ez a mester és a szakma baromságainak a csúcsa!!! Gratulálok!
qadmester

Hozzászólás Szerző: qadmester » 2024.10.12. 14:08

A föld és érzékelői példát nem fejeztem be. Abban ez esetben, amikor az érzékelők nem a földhöz rögzített viszonyrendszerben vannak, akkor nem történik meg a rövidülés, hosszabbodás, mert a kibocsájtási pont sem a földhöz rögzített viszonyrendszerben van!! A rövidülés, hosszabbodás megfordulása a földhöz viszonyítva történik, azonban a foton által megtett útra nincs hatással!! De!! A föld sebessége, az már hatással van a fotonra! Ebben a környezetben, amikor a foton terjedési sebessége állandó, vagyis átjárhatósági maximum van érvényben, akkor a következő kép módosul a foton sebessége. Menetiránnyal azonosan kivonódik, hátrafele hozzáadódik, az őt kibocsájtó struktúra sebessége, jelenesetben a föld, a foton terjedési átlagsebességéhez!!!! Az-az. Menetiránnyal azonosan 30km/s-al lassabban, ellenkező irányban 30km/s-al gyorsabban mozog. Csak és kizárólag, így mérhető a foton terjedési sebessége mindig 300 000 km/s-nak!!!!!!!!!!!! Még egy szemléltető példa, aztán a vonatkoztatási rendszerfüggetlen állandó kipipálva. Gondold azt, hogy feletted van egy mennyezet, plafon. Mindegy milyen erővel ugrálsz, bevered a fejed. Ha! Az jutna eszedbe, hogy nem elég az energia amivel elugrasz, és azt találod ki, hogy elindítasz felfelé egy testet, majd róla teljes erővel elugrasz, akkor is bevered a fejed. A tér átjárhatóságának maximuma így működik!
nervin

Hozzászólás Szerző: nervin » 2024.10.23. 10:29

Kicsit nehéz kibogozni, hogy mit is szerettél volna írni. Arra azonban vigyázz, hogy a relativitáselméletben a sebesség nem additív. Nem lehet sebességeket összeadni vagy kivonni egymásból.

Az én saját véleményem, hogy a speciális relativitáselméletben nem is Einstein volt az igazi zseni, hanem Minkowski. Ő Einstein matematika tanára volt, és ő vetette fel, hogy sokkal egyszerűbb kezelni a tér és idő matematikáját, ha négydimenziós téridőben gondolkodunk. Ezt Einstein először csak matematikai bűvészkedésnek hitte, de később az általános relativitáselmélet meg sem születhetett volna enélkül.

Képzeld el úgy, hogy mindenki ebben a téridőben rója a világvonalát, és az univerzumot mindig a pillanatnyi sajátidőre rávetítve látja. Ezen vetület miatt érzékelhetünk időt és távolságot másképpen a "vonatkoztatási rendszer" függvényében. A sebességek a világvonalak meredekségei, a gyorsulás pedig hiperbolikus forgatás a téridőben. Szerencsére nem csak a fénysebesség állandó (teljesen korrekt, ahogy írod, a fénysebesség egy globális konstans, és a fény csak rá van kényszerítve, hogy ezzel haladjon), hanem a téridő intervallum is. Tehát két esemény közti távolságnak ezen képlete minden megfigyelő számára ugyanaz marad (ez az alapja a hiperbolikus forgatásnak, amit előbb említettem):

c²Δt² - Δr²

Ahol Δt az időbeni, Δr a térbeli távolság.

És ha mindezt az ember G(1,3) geometriai algebrában kezeli, hirtelen minden pofonegyszerű lesz.
Németh Ervin
qadmester

Hozzászólás Szerző: qadmester » 2024.10.27. 13:08

Szia nervin! És mindenki.
Az írásom nem a relativitás elmélet melletti érv! Ezen elmélet egyik tartó oszlopának elvétele a célom! Nem létezik ilyen törvény, hogy aszonygya...a "fény sebességéhez semmi nem ad hozzá és belőle el nem vesz". Ez nem fizikai törvény!! Ez csak következmény! Vagy csak egy észlelés! Nem több, nem kevesebb! Az írásomban egyetlen tisztázatlan dolog van az, hogy a fény miért "csak" ekkora sebességgel terjed. Mi az univerzum mozgással szembeni ellenállásának oka. Ezt később fogom leírni. Azért mert, még nem tudom mikor, milyen formában, hol milyen témában tegyem meg. Összegzem írásom lényegét...
A fizikai állandó, annak két jelentése van. Sebesség korlátozás és mozgással szembeni ellenállás. Sebességben kifejezve. Egyetértek az ilyetén való leírásával, nevesítésével. Azonban mindkét jelentésében, NEM vonatkoztatási rendszerfüggetlen!!!!! Nem vonatkoztatási rendszerfüggetlen állandó!!!!! Csak fizikai állandó! A fény terjedési átlag sebessége, az univerzum összes pontjából nézve ugyan az. Az ellenállás mértéke, az univerzum összes pontjában ugyan az. KIVÉVE a kibocsájtó struktúrát!!!!! VAN egy pont ahol ezen állítások nem igazak!!!!!!! A kibocsájtó struktúra, hozzá rögzített viszonyrendszerében, vonatkoztatási rendszerében NEM ugyan az!!!!!!!! NEM állandó sem az ellenállás, sem a sebesség!!!!!!!!! Ezért tettem azt a tréfás megjegyzést, hogy a nap felszínén még nem látott senki BRFK dolgozót. Meg azt is írtam, hogy milyen eszközzel?!
Szerintem fontos! Általánosban, úgy kellene a sebesség számítási képletet ismertetni, hogy az nem a test sebessége! Soha, nem jelenti a test sebességét! Átlag sebességet jelent! Ezért nem zárja ki, a kibocsájtó struktúra mozgásának, sebességének a megjelenését a kiszámolt átlag sebesség! Mert a jelentése az eltérő sebességben van! A megtett szakasz, eltérő sebességeinek az átlagát jelenti! Nincs ellentmondás! Azt írtad a "fénysebesség konstans", ez igaz. Az univerzumban. A kibocsájtó struktúra befolyásolja mind a kettőt!! A sebességet, ellenállást!!!!!!!! Azt is szeretném, hogy NE "fénysebesség" legyen a "konstans" neve!!!! Ahogy írtam, megtévesztő, tévedésben tartásra alkalmas megfogalmazás! A 300 000km/s nem a fény sebessége!!! Ez a fény terjedési átlagsebessége az univerzumban!! Nem találta, találja furcsának senki szakmabeli, hogy három eltérő erősségű, kibocsátású fényt ismerünk, a normál, röntgen, gamma, miközben a terjedési sebesség ugyan az??! Számomra magától értetődő az ellenállas léte!! Az univerzum ellenállásának két fizikai megnyilvánulását ismeri az emberiség. Persze a felismerés hiánya miatt ezt senki nem tudja! ÉÉééés....mert ilyen a kommunikáció, így kommunikál a szakma, hogy asszonygya...a "fény sebességéhez semmi nem ad hozzá, belőle el nem vesz". Na... meg nem is tanítják..., a felismerés hiánya miatt nem is taníthatják. Ezért nem tudja senki....miért nem ismerik fel, nem az a szakmájuk??????????????????!!!!!!!!!Az ellenállás fizikai megnyilvánulása, a sebesség korlát és a vöröseltolódás!!!!!!!! Az univerzum, mozgással szembeni ellenállásának két (2) következménye van!!!! Két tapasztalás, észlelés utal az univerzum fizikájára, annak állapot változtató erejére, képességére!!!!!!!!!!
Nervin, a fizikai elméletekkel szembeni szóhasználatomat NE vedd magadra, NE értsd magadra!!!! Eszembe se jut az a gondolat, hogy én okosabb, intelligensebb vagyok itt, átlagban, bárkinél!! Nyilván nem vagyunk egyformák, nagyságrendileg talán nem nagy az eltérés. Az eltérő gondolatokért nem az intelligencia hiányát okolom. A relativitás elmélet koordináta rendszere egy baromság. Bonyolult, hókusz-pókusz. Az idődilatáció, baromság. A teret leírni csak és kizárólag a szél, hossz, mag, -al lehet!!! A térnek nincs szerkezete!!! Az, csak az anyagnak van!!!! Ismét a felismerés hiány az ami miatt így kommunikálnak erről!! A 3 d-s térben már ott van az idő!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A sebességben!!! A test, általa bejárt szakasz geometriai formája tökéletesen ábrázolható ebben a koordináta rendszerben!!!!! Mi az ami megmondja, a pillanatnyi, elvárt helyzetét a testnek? A SEBESSÉGE!!!! A sebesség mondja meg hol van a test! A sebességben ott az idő! A test mozgását, annak időbeli lefolyását ábrázolva, egy 3 d-s ábrát kapunk, attól még az nem írja le a tér szerkezetét! Az csak a mozgás geometriai formáját írja le! Nem a térét! Az univerzum, nem a barinos anyag!!!!! Einsteint egyébként zseninek tartom! A tekintetben, hogy az általa létrehozott elméletet már cáfolni is óriási kihívás!!! Elképesztő gondolatai voltak az általad oly nagyra tartott kócos fizikusnak. De! Attól még téved! Rendhagyóan gondolkodott. Tedd te is azt!
qadmester

Hozzászólás Szerző: qadmester » 2024.11.02. 00:46

Üdv!
1. Egy test álltal elérhető maximális sebességet csak és kizárólag a kibocsájtási energiája határozza meg!
2. Egy test sebessége mindig függ az őt kibocsájtó struktúra mozgásától! 1. és 2. Nem áll ellentmondásban mert két különböző vonatkoztatási rendszerről van szó!!!!!!!!
3. Egy test átlag sebessége, soha nem jelenti az 1-es pontban leírt maximális sebességet!
5. Egy test, pillanatnyi és vagy átlagsebessége függ, az őt ért mozgás közbeni állapotváltozásoktól!
6. Egy test, pillanatnyi és vagy átlagsebessége, a kibocsájtó struktúra mozgásával azonos irányban, a kibocsájtási sebessége és a kibocsájtó struktúra sebességének az összege, ellenkező irányban ezen sebességek különbözete, mindig!
Newton óta a testek mechanikája, a mozgás törvényei változatlanok!!!!!!!!!!!! Ami helyes, az-az valós, az nem változik az idő múlásával, azért nem, mert a valóságot írja le!
Amit már az első közlésemből tudnod kellet volna... leírom. Felteszek egy kérdést, amit meg is válaszolok, mert ti eddig nem tettétek...
A teherautó platójára szerelt teniszlabda adagoló és Qad örmester hajós példája között mi a különbség?! A teherautó mozgása szemmel láthatóan jelentkezik a teniszlabda mozgásában. A hajóknál, a Duna sodrása nem látszik. Miért? A teherautó mozgásával azonos irányban, a teherautó sebessége és a teniszlabda kibocsájtási sebessége összeadódik, ellenkező irányban kivonódik, szabadszemmel is észlelhetően. Qad örmester ilyet nem tapasztalt.
Más a matek! A teherautónál a sebesség végeredménye ismeretlen! Kiszámolható a 6-os törvény szerint! A hajós példában, a benne szereplő testektől független okból, de ismerjük az eredményt!! Ezért a teherautós példában az eredményt számoljuk, a hajós példában az egyik tagot, a hajók sebességét számoljuk! Így, a sodrással megegyező irányban, a folyó sodrását kivonom az ismert eredményből, ellenkező irányban összeadom a sodrás sebességét meg az ismert végeredményt, megkapom a hajók sebességét. Emlékeztek mit válaszolt Qad örmester Einstein kapitánynak? Ez volt válaszának oka. Most le ellenőrzöm, hogy a 6-os törvény igaz e!? Tehát... a Duna sodrása 20 km/h, a sodrással megegyező irányban a hajók Qad szerint 20 km/h -val haladnak. 20+20 az 40. Ellenkező irányban, Qad szerint a hajók 60 km/h -al haladnak, 60-20 az 40. A hatos törvény igaz!!!!!!!A fénnyel ugyan ez történik!!!!!!! A relativitás elmélet egy képviselője elismerte, az ellenállás mértéke, 300 000 km/s , "konstans" fénytől független. Végeredmény!!!! Ez azt jelenti!!
A 300 000 km/s -ak két jelentése van, sebesség és ellenállas. Egyik esetben sem vonatkoztatási rendszerfüggetlen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A test mozgása, minden test esetében, az ellenállás mértékét befolyásolja!!!!!!Nem csak a sebességét!! Nincs szükség varázslatra! Az univerzum hétköznapi! Azért az, mert nem csak hétköznap, hétvégén is működik ellentmondások nélkül!!!!
Valaki szólhatna az univerzumnak, hogy a humanoidának van egy elmélete és legyen szíves ennek megfelelően működni. Mert szemmel láthatóan nem azt teszi!
Tisztelettel a hétköznapi fizikus!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára qadmester 2024.11.04. 01:20-kor.
HiL

Hozzászólás Szerző: HiL » 2024.11.03. 14:07

A hajós példában, úgy számolsz ki egy értéket (átlagot?), hogy a folyó sebességéhez hozzáadod a lejtmeneti sebességet.
Hegymenetben, a hajó csak azért halad háromszor gyorsabban, hogy kijöjjön ugyanez az érték?
qadmester

Hozzászólás Szerző: qadmester » 2024.11.03. 15:14

Üdv Kedves fórumtársam Hil!
Este vagy késő este válaszolok....most nincs időm...Ide szerkesztem a választ!
Itt vagyok...Szóval....nagyon tetszik, hogy zárójelben odaírod az átlag szót!!! A kérdésedre a válasz, igen, azért! DE! Nincs más lehetősége!!! Qad örmester dopplerradarja szerint és mert már a modern hajókon van GPS, a GPS szerint is 40 km/h- al hajóznak "lejtmenetben" és "hegymenetben" is!!!!! Nem én döntöttem erről az értékről!!!!!!!!!!!!!!!!!! A BRFK! A teniszlabda esete és a hajók esete, azért különböző mert a hajóknál a végeredmény ismert! 40 km/h. A 6-os törvény szerint a hajók sebessége "lejtmenetben", a sodrás sebessége, összeadva a hajók kibocsájtási sebességével. Ellenkező irányban, "hegymenetben",a kettő különbözete. Mindig, kizárólagosan!!! A hajók kibocsájtási sebességét ezen képlet segítségével számoltam ki. "Lejtmenetben" kivontam a sodrás sebességét a VÉGEREDMÉNYBŐL, ellenkező irányban, "hegymenetben" összeadtam a sodrás sebességét meg a VÉGEREDMÉNYT. Álltalános iskolai matek. Azzal megoldható a fény terjedési átlagsebességének az oka!!!!!!!!!!!! Amit eddig még nem írtam le, talán az az, hogy a kibocsájtási sebesség különböző a kibocsájtó struktúra mozgásával azonos irányban és az ellenkező irányban!!!! De attól még tudhatnád!!! A kibocsájtó struktúra mozgása MINDIG hatással van a kibocsájtott struktúrára!!!!!!!!!!!! Annak sebességére!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezért tudhatnád! Attól, hogy a sebesség véges, az-az, a végeredmény ismert, még a törvény, a mozgás törvénye, testek mechanikája NEM változik!!!!! Az, hogy a fény terjedési átlagsebessége, független a kibocsájtó struktúra mozgásától, az csak azt jelenti, hogy független tőlük! A testek mechanikájától, testek mozgásától, független állapotváltozás! Tőlük független erő! A relativitás elmélet azt állítja, a fény sebessége állandó, vonatkoztatási rendszerfüggetlen állandó. A kibocsájtó struktúra mozgása nem befolyásolja a fény sebességét. Ez mind nem igaz!!!! Ide le van írva miben, hogyan téved a relativitás elmélet és annak kiagyalója! A fény terjedési átlagsebessége fizikai állandó!! DE, nem vonatkoztatási rendszerfüggetlen!!! A topik többszöri olvasása javallott!!!!!!!
Tisztelettel a hétköznapi fizikus!
Válasz küldése

Vissza: “Elméleti kérdések”