"A " vonatkoztatási rendszerfüggetlen állandó.

qadmester

Re: "A " vonatkoztatási rendszerfüggetlen állandó.

Hozzászólás Szerző: qadmester » 2024.12.01. 16:11

Üdv! Nos...a többszöri olvasás, nekem is javallott! Nem értettem meg Hil kérdését! Úgy veszem ki a kérdéséből, hogy nem értette meg a matekot. Én meg őt! Fel sem merült bennem, hogy zavaros amit írtam, ezért nem közérthető! Bocsi! A 6-os törvény (én) azt állítja, hogy a " lejtmenetben" , az- az, a kibocsájtó struktúra mozgásával azonos irányban, a sebességek összeadódnak, ellenkező irányban "hegymenetben", kivonódnak! Ez adja a végeredményt!! Ezért, "lejtmenetben, úgy számolod ki a hajó sebességét, hogy az ismert végeredményből kivonod a folyó sodrását ( a kibocsájtó struktúra sebességét), a 40 km/ h-ól! 40-20= 20. Ellenkező irányban "hegymenetben" összeadod az ismert végeredményt meg a folyó sodrását! 40+20=60. Csak és kizárólag ebben az esetben igaz, hogy a hajók sebessége minden irányban 40 km/ h-a!!! Csak is akkor lehet, a fény terjedési átlag sebessége 300 000 km/s, ha a fény sebessége nem állandó!!!!!!!!!!! Mint a hajóké! A hajók sebessége sem állandó!! Az amit ide leírtam ( a topikban), utal a gondolat menetre amivel eljutottam megoldáshoz. A valósághoz! Legelőszőr azt ismertem fel, hogy a megoldó képlet eredménye mit jelent!! Ez a legfontosabb! Értelmetlen a mérőszám, ha nem vagyunk tisztában a viszonyrendszerrel amit a képlet leír! Feltehetem a kérdést úgy is, hogy mennyivel kel hajóznod, hogy a folyón felfele lévő kikötőbe érkezz 1 óra alatt, ha az 40 km-re van onnan ahol horgonyzol? Nem bonyolult nem? De! A z eredmény mérőszáma nem a sebességedet jelenti! Mert nyilván van gyorsulás, és lassulás az induláskor, érkezéskor. Ráadásul az itt elveszetett időt, sebességet bekell hoznod, na meg a folyó sodrása, ha nem lennél lehorgonyozva elindulnál a folyó sodrásának megfelelő sebességgel lefelé, az-az, az átlag sebességed tökéletesen alkalmas a valóság leírására, ábrázolására! Így érthetőbb? A valóság felismerésénél nincs fontosabb!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára qadmester 2024.12.04. 02:09-kor.
HiL

Hozzászólás Szerző: HiL » 2024.12.01. 23:28

.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára HiL 2024.12.17. 09:59-kor.
qadmester

Hozzászólás Szerző: qadmester » 2024.12.04. 03:29

Üdv Hil!
Nem a 6-os törvény adja a fény terjedési átlag sebességét!!!!! Hanem az 5-ös! Egy test sebességét, a szakasz bejárása közben, az őt ért állapotváltozások, befolyásolják!!! A 300 000 km/s, az univerzum, mozgással szembeni ellenállásának, a következménye!!!! Sebességben kifejezve. Ez az állapotváltoztató erő a mozgó testektől független erő! Éppen ezért fizikai állandó, jogosan! Leírtam...! A plafonos példa! Az ellenállást, annak mértékét nem érdekli, hogy a test mozgási energiája, sebessége, miből tevődik össze! Az csak kibocsájtási energia, vagy kibocsájtási energia és a kibocsájtó struktúra mozgási energiájának az összege! Írtam Hil! Mindegy milyen erővel ugrálsz, ott a mennyezet. Nos...szerintem ami még mindig nem érthető számodra az az, hogy a végeredmény már megvan!!!! Erről is írtam. A teherautó platójára szerelt teniszlabda adagoló és a hajós példa között, az a különbség, hogy a hajóknál már megvan a végeredmény! A teniszlabda sebessége a mozgó testektől függ!! A hajós példában, mozgó testektől, hajóktól, folyótól, független a végeredmény! Mint az univerzumban, mindegy mennyivel, merre mozog a kibocsájtó struktúra, az ellenállás korlátozó ereje minden irányban hat. Arról van tudomásod, hogy a második fény "mérési" kísérletnél belevették a föld tengelykörüli forgását is? Vele azonosan és ellenkezőleg is indítottak fényt. Mindenkinek érteni, tudni kéne, hogy ezen kísérletekor, az egyetlen dolog amit mértek az az IDŐ, nem a fény sebessége!!!!! Fényt érzékelők, azok távolsága adott volt, az érkezés idejét mérték. Az eredmény ugyan az volt mindkét irányban. Amúgy...tényleg olyan nehéz elképzelned, hogy 40 km/h-al hajózzál bármilyen sodrás erősségű folyón? Nem teljesen mindegy mennyi a folyó sodrása? 5-10-50 km/h-a? Ezekkel a sodrási sebességekkel is igaz a 6-os törvény!!! Azt is írtam... a végeredmény kizárólagosan meghatározza az egyenletben, képletben szereplő mérőszámokat, tagokat!! Igaz ez a 300 000 km/s-ra is és a 40 km/h is!!! Azért azt ne keljen külön magyaráznom, hogy az univerzumban olyan nem fordul elő, hogy a kibocsájtó struktúra gyorsabban mozog mint a fizikai állandó mértéke!!!!! De! Ennél kisebb sebességeknél előfordulhat. A E. egyetlen dolgot ismert fel helyesen, azt hogy a fénynél gyorsabban nem mehet semmi az univerzumunkban! Leírom, hogyan kellett volna gondolkodnia AE-nek. Akkor, ha a fény terjedési sebessége minden irányban azonos, az csak akkor lehetséges, ha a mozgó testektől független állapot változás éri a fényt!! Azt is lehet tudni, hogy a kibocsájtó struktúra mozgásával azonosan, erősebb a fény mozgási energiája, mint vele ellenkező irányban!! Tehát, ha a fény sebessége állandó, mondjuk 300 000 km/s, akkor a mozgással ellenkező irányban a kibocsájtó struktúra sebességével megegyező mértékben kevesebb kellene, hogy legyen a sebessége!! DE, nem ez van! Ezért bizonyosan, jóval meghaladja, a fizikai állandó mértékét, a mozgási energiája! Meg azt is lehet tudni, hogy sebessége nem lehet állandó!
"Hogyan állapítod meg, hogy melyik az az irány, amerre a kibocsátó struktúra mozog?"
Ezt a kérdést nem értem..., de lehet, hogy mégis.
Arra tudnál válaszolni, hogy a sebesség számításához rendelt megoldó képlet, a szakasz osztva a szükséges idővel, az melyik viszony rendszerben, vonatkoztatási rendszerben van? Csak és kizárólag ebben az egyben lehet, semelyik másikban! Tudod, hogy melyik az? Nem akkora gond, ha nem tudod, mert egyébként ezt sem tanítják!
Tisztelettel a Józan Paraszt!
HiL

Hozzászólás Szerző: HiL » 2024.12.04. 13:09

.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára HiL 2024.12.17. 09:58-kor.
qadmester

Hozzászólás Szerző: qadmester » 2024.12.06. 02:30

Üdv!
Át gondolom a válaszomat és hétvégén írok! Nem értek a számítógépemhez kellő módon, nem tudok vele algebra jelöléseket írni. Ezért mindent szöveges, vagy ha jelölés lesz, akkor lesz hozzá magyarázat is.

c+30km/s=300 000km/s
Nos...ha ide behelyettesíted, az általad valósnak tartott számokat, akkor az látszik, úgy néz ki, hogy a 6- os törvény nem működik, nem igaz. Gondolom ezt látod ebben....?!
A "c" a fény sebessége, a 30 km/s a föld keringési sebessége. A végeredmény a fizikai állandó. Írhattam volna helyette is "c"-t de talán így érthetőbb, egyértelműbb. Ez a képlet, a föld mozgásával azonos irányban adja meg a test, kibocsájtott test, fény sebességét. Ez a képlet és az ellenkező irányban érvényes képlet, nem azt állítja, hogy a test sebessége ettől a két tagtól függ!!!! Azt állítja, hogy ennek a két tagnak az összege, ellenkező irányban ennek a két tagnak a különbözete! A végeredmény mindig a fizikai állandó, a fény esetében! Az univerzum mozgással szembeni ellenállásának mértéke, sebességben kifejezve. Ez az ellenállás mind a két tagra érvényes! Nem csak a fényre! Honnan tudod, hogy a föld keringési sebességét nem befolyásolja? Hiszen arról is csak a végeredmény ismert. A 30km/s. Ráadásul, a fény nem 0-ról kezdi meg a mozgást! 30km/s-ról! Ha, 300 000km/s a maximum, akkor nem kéne ezzel számolni?! Ellenkező irányban, -30km/s-ról kezdi a mozgást, a fizikai állandóhoz képest! Írtam erről...a föld és a 300 000 km-re kihelyezett érzékelők példa. Az M & M fiúk megpróbálták igazolni azt amit én állítok...eredménytelenül. Erre kérdeztem, megbocsájthatatlan íróniával, hogy fizikusok voltak e?! Tisztában vannak egyáltalán mekkora sebesség a 300 000 km/s-m????? Ahhoz, hogy a másodperc 10 000 résznyi eltérést kimutathassanak 300 000 km távolság kell!!! Ha és amennyiben a kibocsájtó struktúra 30 km/s-al mozog. A kivitelezésről ne is beszéljünk... egyébként hogyan?! 1 másodpercnyi eltérés észleléséhez 3 milliárd km kell!!! Mindezt csak is a földön, a földhöz rögzített vonatkoztatási rendszerben, vagy egy másik bolygón, égitesten lehetséges. A földhöz rögzített vonatkoztatási rendszer szó szerint a földhöz rögzítettet jelent! Azonos irányú mozgás, azonos sebesség, azonos távolság. A kihelyezett érzékelőkre vonatkoztatva! Az ellenállás minden vonatkoztatási rendszerben érvényes! Ezért terjed a fény minden irányban azonos átlagsebességgel. Na meg azért is mert egy, az-az azonos vonatkoztatási rendszerben van! 3.-ik az-az harmadik szemlélőként tapasztaljuk ezt! A megoldó képlet is ebben a vonatkoztatási rendszerben van! A.E. elvetette az általam 6-os törvénynek nevezett törvényt. A relativitás elmélet következetesen nem is számol azzal a vonatkoztatási rendszerrel, amit a 6-os törvény leír. A kibocsájtó struktúrához, illetve a kibocsájtott testhez rögzített vonatkoztatási rendszerrel. Mindent a harmadik szemlélő vonatkoztatási rendszeréből szemlél, az előzőleg említett vonatkoztatási rendszerekre meg azt mondja, a fény állandó sebességgel terjed, "belőle el nem vesz és hozzá nem ad semmi". Az én véleményem szerint, és a valóság szerint, ez az állítás valótlan, nem igaz! A teherautó platójáról ki lőtt teniszlabda, A.E. állítására rácáfol! Az amit én állítok, minden körülmény között igaz! Ezért... Ne! NE társítson senki, főleg olyan, aki fizikusnak vallja magát, egy testhez egy adott sebességet!!!!!!!! Ez olyan, mint ha azt állítaná, ez az adott sebesség, annak mértéke, csak és kizárólag a testtől függ! Ilyen nincs! Lehetetlen! A kommunikáció....Ezért az egyenletben nem "c"-nek kellene szerepelnie, ha nem delta v-nek. Az egyenlet végén kell, szerepelnie a "c"-nek!!!
Tisztelettel "A Nem Egy Nagy etwas"!
qadmester

Hozzászólás Szerző: qadmester » 2024.12.13. 22:04

Üdv! Mi az az izotróp?
HiL

Hozzászólás Szerző: HiL » 2024.12.15. 21:43

.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára HiL 2024.12.17. 09:57-kor.
qadmester

Hozzászólás Szerző: qadmester » 2024.12.16. 00:37

"Nézd meg a Wikipédián!
Itt akár be is lehetne fejezni a témát. Vagy akarsz még valamit mondani?"

Megígérem Hil fórumtársamnak, hogy mostantól minden hozzászólását, úgy értem ezen a fórumon, bármelyik topikban, ami reagálásra késztet engem, azt bemásolom, beleszerkesztem a reagálásomba!
Üdv! mindenkinek!
Azon gondolkodom, hogy mások miért látják ugyan azt a dolgot másképp mint én?! Ha valamit elő lehet idézni, egy észlelést lemodellezni, úgy értem szándékosan leutánozni akkor az nem azt jelenti, hogy az univerzum működésével szinkronban van?! Nem sért semmilyen fizikai törvényt. Szándék nélkül, ugyan az létrejön, akkor az meg sérti az univerzum működését, sérti az univerzumot működtető fizikai törvényeket?! A hat törvényt amit ebben a topikban megfogalmaztam azt már A.E. is ismerte! Azért tagadja. Az M & M fiúk is ismerték, próbálták bizonyítani. Ezt a 6-st nem én találtam ki! Én azt gondolom, ha valami az univerzumunkban megtörténik, az nem sérti az univerzumot működtető tőrvényeket! Akkor a szándékosság megléte vagy hiánya, miért zavarja össze a humanoidát? Nem értem! Van nekünk egy szavunk a "véletlen". A köz ennek jelentését a szándékosság, vagy annak hiányában látja. Ha szándékos, akkor nem véletlen, így érti. Azok akik hisznek meg azt mondják semmi sincs véletlen minden el van rendelve. ???? Ezért? Nos az univerzumban nincsen szándékosság! Főleg nem a humanoida szándékossága! Az univerzumban a szándékot, gyűjtő néven, fizikai törvényeknek hívják!!! Minden tapasztalás, ezek működésének a következményei! Például....egy test mozgása, sebessége soha nem függ a testben, térfoglalásában lévő energiától, függetlenül az energia mennyiségétől! A testben lévő energia, függetlenül annak nagyságától, soha semmilyen körülmények között nem felelős a test mozgásáért! Az-az,egy test nem képes a mozgásra, a testében lévő energiától!!! A test mozgása csak és kizárólag, a rá külső forrásból ható állapot változtató erőktől függ!!!! Mozogni, csak a rá külső forrásból ható állapot változtató erőktől fog!!!!!! A testtől, az-az, a test fizikájától a rá külső forrásból ható állapot változtató erők mértéke függ! Azokat befolyásolja!!! Ne keljen példákat írnom, hogy ez miért van így! Tudnotok kellene! Ezért nem lehet egy adott testhez egy adott sebességet társítani! Lehetetlen! Amikor azt látom ( a valóságban ez nem saját tapasztalat), hogy a foton, fény minden irányban azonos átlagsebességgel mozog, akkor tisztában vagyok vele, hogy ez a fizikai törvények következménye! Legyen bármilyen meglepő a tapasztalás, az a fizika törvényeit nem sérti! A következményt matematikában eredménynek hívják! Ezért azt csinálom, hogy fogom az eredményt és behelyettesítem a 6-os törvény, mind a két oldalára felírható megoldó képletbe az eredmény helyére!!! Azért mind a két oldalra mert a foton, fény MINDEN irányban azonos átlagsebességgel terjed!! Hiszen ettől fizikai állandó! MINDEN irányban, a kibocsájtó test mozgásával azonosan és vele ellenkezőleg is. Azért teheti ezt meg mert két különböző vonatkoztatási rendszerben van egyszerre! Írtam erről...1-es, 2-es törvény két különböző vonatkoztatási rendszerben igaz!! Ezért állítom A. E. vel egyet értve, hogy fizikai állandó és ezért állítom, A. E. -vel nem egyet értve, hogy nem vonatkoztatási rendszerfüggetlen állandó!! Ráadásul....ebből is tisztán látszik... nekem..., hogy a kibocsájtó struktúra vonatkoztatási rendszerében SEM, a foton, fény felelős, a két oldal eltérő, foton, fény sebességéért!!! Ha nem a kibocsájtó struktúra!!!! Semelyik vonatkoztatási rendszerben nem a foton, fény felelős a saját, elért sebességéért!! Hil-nek írom...ugyan ezt csináltam a hajós példánál! Akkor, ha van egy állandó, terjedési állandó átlagsebesség, akkor biztos, hogy a 6-son kívül, van még egy állapot változtató erő! Én ezt látom...! Szerintem egy fizikus, nem...a természet tudományokat művelők nem gondolkodhatnak átlagosan! Ne a köz felfogás, főleg ne a köz álltal használt jelentések, fogalmak szerint gondolkodjon. Az univerzumban nincsenek véletlenek... ez nagyon hasonlít a hiszékenyek gondolkodására...,mindennek oka van! A fizikusnak munkája azt felismerni, leírni, közölni, elmagyarázni! Nekem ezt jelenti, hogy a fény minden irányban azonos átlagsebességgel mozog, a 300 000 km/s. így fizikai állandó nekem!
"Tömörítettem a bejegyzéseidet, és az jött ki, hogy a fény izotrop jelenség.
Ez igaz lehet, de nem egy nagy „etwas”. Már mások is gondoltak erre."
Hil...a kérdésemet neked kéne megválaszolnod..akkor talán tudnád, hogy ez is mellé ment. Ezt amit itt olvasol, ezt és így még senki nem írta le!
Tisztelettel a Kleines Etwas!
qadmester

Hozzászólás Szerző: qadmester » 2025.03.11. 13:54

Üdv!
Szerintem a fizikai állandót azt sikerült elmagyaráznom. "Szerintem". Az aki megakarja érteni az megfogja, aki nem az...mások gondolataiért nem vagyok felelős, csak és kizárólagosan a sajátjaimért vállalok felelősséget! Ha van bátorságod kérdezni, azt itt tedd meg! Mindig válaszolok. A kicsinyes gondolatokat, mindenkiét figyelmen kívül hagyom! Nyitok egy másik topikot. A z időt fogom elmagyarázni. Megfogalmazom a meghatározását egy mondatban, hogy mikor és miért keletkezett, az-az, mikor, miért kezdte el a humanoida használni! Mi szükség van rá a mai napig. Ja! Figyelmeztetés! Ne számíts valami bonyolult, alig érthető, misztikummal fűszerezett írásra! Ahogy már nekem megmondták, ez sem lesz valami nagy etwas. Hétköznapi lesz!! Hillnek itt köszönöm meg a kérdéseit! Szerintem sokak gondolatát tükröző kérdéseket tett fel nekem. Azt is itt mondom el, hogy az írásom miatt keletkezett, köztünk lévő konfliktust, magánbeszélgetés során férfiasan feloldottuk! Neki köszönhetően! Ő kezdeményezte! Köszönöm neki!
Tisztelettel a Józan Paraszt!
Válasz küldése

Vissza: “Elméleti kérdések”