Hozzászólás
Szerző: Lovász András » 2022.05.23. 09:53
Az előző bejegyzésemben szereplő barlow plusz egy funkciót betölt: az ultrapontos kollimáció lehetőségét!
Erre úgy jöttem rá, hogy miután becsavartam a binobenéző aljába a barlow-t, ordított a diffrakciós kép dekoncentráltsága. Kiderült, hogy az addig jónak hitt kollimáció nem pontos. Ugyebár ez egy kómakorrektoros barlow. S mint tudjuk, kómakorrektorral kb. 15x kisebb kollimációs hibát is észreveszünk, mint nélküle.
A legérdekesebb az, hogy a dekoncentráltság mértéke és iránya AZONOS a teljes látómezőben!!! Tehát akárhová viszem a LM-n belül az elfókuszált csillagot, mindenütt ugyanúgy néz ki! Ez azért jó hír, mert nem kell méricskélnem a LM közepét (ahol normál esetben koncentrikusnak kell lennie a diffrakciós képnek), hanem bárhová "vihetem" a csillagot a LM-n belül, ugyanazt a hibát mutatja. Ha pedig koncentrikus a kép, akkor mindenütt az.
Szóval beállítottam így a jusztírt és leellenőriztem a korrektoros barlow nélkül is és valóban a LM legközepén lettek koncentrikusak a gyűrűk. A kollimációs csavarokon persze picit kellett állítanom a pontos kollimációhoz, de meglepődtem, mennyire markánsan mutatta a kis APM barlow a hibát.
15x70 Scopium Nature binokulár
254/1200 Dobson,
eq-platform