Csillagmondák

astrohist
Hozzászólások: 3229
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Csillagmondák

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2016.10.02. 10:31

Halló, minden csillag-kedvelőnek.
1. Ki ismeri azt a népi hiedelmet, hogy ha hullócsillagot lát valaki, gyorsan kívánni kell valami szépet? (Aki ismeri, azt is közölje, hogy az ország melyik részén, helységében hallotta.)
2. Ki hallotta, vagy tud róla, hogy puszta szemmel a Holdban egy emberi arc látható?
Én egyébként mindkettőt gyerekkoromba hallottam, a hullókra vonatkozót Győr-Sopron megyében, Budapesten és környékén. A holdbeli arcot 1944-ben Nográdverőce környékén.
Választ közvetlenül e-mail címemre is lehet küldeni: arbar@t-online.hu.
Bartha Lajos
géza
Hozzászólások: 1646
Csatlakozott: 2015.03.21. 16:46

Re: Csillagmondák

Hozzászólás Szerző: géza » 2016.10.02. 12:22

Igen, hullocsillag gyerekkorom emlékei kőzé tartozo, hittem is....Balatonfelvidék. A szuleim, nagyszuleim is ismerték, ugy emlékszem. Azok már egészen távoli vidékek.....sőt, Bush : Max und Morizát németul a családban mesekőnyvként tartották abban is szerepelt holdarc.
dzsobacsi
Hozzászólások: 155
Csatlakozott: 2009.09.18. 09:57

Re: Csillagmondák

Hozzászólás Szerző: dzsobacsi » 2016.10.02. 14:05

Kedves Lajos bácsi!

1. Azt hittem ez egy széles körben - egész Magyarországon - általános "hiedelem", én legalábbis minden korosztályban és tájegységben találkoztam már vele az elmúlt negyven-ötven évben. A lányom már 5 évesen kívánt...
2. Nekem mindig az volt a furcsa, ha valaki nem látja/látta benne az arcot... Bár a déli féltekéről nem olyan automatikus. Igaz, hogy ott egy darabig az Oriont is csak néztem bambán, amikor először láttam.

Üdvözlettel
astrohist
Hozzászólások: 3229
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Csillagmondák

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2016.10.02. 18:16

Kedves "Dzsobacsi"! Köszönöm az információkat, nekem fontosak. Az érdekesség ott van, hogy az igen fejlett hazai néprajz kutatás sem a hullóknak ilyen vonatkozású hiedelmét, sem a holdbeli arcot nem ismerték. A 19. sz. végétől igen szakszerűen és alaposan gyűjtött népi ismeretek és hiedelmek helyszíni kutatói a földműves-pásztor-halász-vadász nép körében egyikkel sem találkozott, pedig több száz helyről ezernyi közlést írtak össze (a régi határainkon kívül élő csángók között is). Én viszont, akár csak Te, "ősidőktől" ismertem ezeket. Úgy tűnik, hogy a hullócsillagok, mint kívánság teljesítők hiedelme a 20. sz. elején terjedt el, vélhetőleg Nyugat-Európából, és elsősorban a városi hiedelmek közé tartozik, amely azután elszivárgott a nép közé. A holdbeli arc viszont egész Európában ismert, csodálatos, hogy nálunk nem gyűjtötték be. Pedig én, 1940-es években egy parasztasszonytól hallottam először. Közlésedet eltárolom, nekem nagyon fontos, és továbbítom is a néprajzosok felé.
A hullókkal kapcsolatban a régebbi korok általános hiedelme az volt, hogy minden embernek van egy csillaga, az ha "lefut" az illető meghal. Valamikor a falusi emberek a halált, elmúlást természetesnek, az "élet velejárójának" tekintették, így a hiedelem nem okozott különösebb negatív érzést. Viszont a modern ember (falun is) igyekszik kikapcsolni az elmúlás gondolatát, és ezért helyettesíthette a pozitív tartalmú "kívánj valamit, teljesedni fog" elképzeléssel. (Ez az én véleményem!) A holdbeli arcról majd később.
Köszönettel üdvözöl: Lajos
Gyulafi12
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2012.09.01. 14:51

Re: Csillagmondák

Hozzászólás Szerző: Gyulafi12 » 2016.10.02. 21:57

Kedves Lajos bácsi!
Nem tudom segít e ez az információ de én először 6
koromban hallottam a hulló csillagok és a kívánalmak kapcsolatáról épp a 6. szülinapomon a nagymamámtól. Most lehet beteljesül amit kívántál auvusztusban. A perseidák raj megfigyelése volt a program persze akkor még tudatlanul. Kérdeztem tőle honnan vrszi ha lehull egy csillag akkor kívánni kell? Ő azt felelte ő gyerekként az anyukájától hallotta. Ők az egykori szovjetunió területéről származnak ezt bizton tudom. Milyen érdekes hogy egy egyszerű jelenség és hiedelem menyire messze eljut és mennyi emléket hoz elő. A hold arca tudomásom szerint már évszázadokkal ezelött megjelent a fantáziákban. Legtöbbször festmébyeken is. Bár ezzel tudom nagyon nem mondok újjat.
astrohist
Hozzászólások: 3229
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Csillagmondák

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2016.10.03. 07:47

Kedves névrokonom! Köszönöm a közlést. Minden adat fontos és érdekes! Ezt a huedelmet Budapesten hallottad?
Üdvözöl: Lajos
Avatar
Frigyes
Hozzászólások: 350
Csatlakozott: 2016.04.02. 23:52

Re: Csillagmondák

Hozzászólás Szerző: Frigyes » 2016.10.03. 12:27

Kedves Lajos bácsi!
Én is hallottam gyerekkoromban mindkettőt mind édesanyámtól (balatongyöröki származású, ő alighanem a veszprémi származású anyukájától hallotta), mind a család német ágától. De ha jól emlékszem, a régi Verne könyvek illusztrációjában is (Utazás a Holdba) arca van a holdnak.
Én is továbbadtam a gyermekeimnek, szorgalmasan kívánnak is minden hullócsillagnál (és reklamálnak, ha nem vált valóra a kívánság). Én úgy tanultam anyukámtól, hogy a kívánságot nem szabad elmondani, mert akkor nem teljesül. Bevallom, ma is szoktam kívánni, ami az augusztusi eget pásztázva jó sok kívánságot jelent!
Kedves, gyerekkori emlékek (magam pesti gyerek voltam).
Üdv: Frigyes
Üdv: Frigyes
chip
Hozzászólások: 163
Csatlakozott: 2014.08.12. 20:12

Re: Csillagmondák

Hozzászólás Szerző: chip » 2016.10.03. 16:00

A hullocsillag/kivansag relaciot en is gyerekkoromban hallottam eloszor, meg sem tudnam mondani, kitol es hol, talan ozdi edesapamtol. az biztos, hogy annyira belemrogzult, hogy a mai napig kivanok - meg akkor is, ha babonakban abszolut nem hivo, tudomanyparti ember vagyok. Iden a Perseidak alatt nehez dolgom volt, tobb, mint 120x kellett kivannom, de legabb mindig ugyanazt kivantam. Nem jott be. :cry:

Ja igen, azt viszont biztosan tudom, hogy kesobbi gyerekkoromban ez Gardonyban es Szekesfehervaron is teljesen elfogadott babona volt. Raadasul nem szabadott kimondani a kivansagot, kulonben az nem teljesult.

A Holdas mendemondarol viszont nem hallottam se a Velencei-to, majd Balaton kozeleben Fejer megyeben elve, se mashol.
astrohist
Hozzászólások: 3229
Csatlakozott: 2009.10.01. 20:27

Re: Csillagmondák

Hozzászólás Szerző: astrohist » 2016.10.03. 17:59

Nagyon értékes adatokat küldtetek. A helyzet az, hogy a nagy számu helyszíni néprajzi adatgyűjtés a 19. sz-tól a 20. sz. elejéig nem jegyezte fel ezt a két hiedelmet. Viszont az 1940-es évektől én már csak ezeket hallottam (falun, ill. Budapesten, az Uránia Bemutató Csillagvizsgáló több látogatójától is). Itt tehát a néprajzi adatgyűjtés alapos kiegészítésre szorul. A teliholdban látható "arcot" illetően könnyen lehet, hogy valóban könyvek, kalendáriumok illusztrációi is hozzá járultak a képzet "felélénküléséhez". Emellett, mint egy pszichológiában járatos barátom szerint az emberi képzelet csak olyan képet vetít egy ismeretlen alakzatba, amelyet jól ismer. A városi ember nem nagyon képzel maga elé kapcáját szárító juhászt, bokorból kiugró nyulat, és ezekhez semmilyen hiedelmet sem fűz. A vallási ismeretekben kevéssé járatos ember sem tud Dávidról és Cicelléről (akik a Holdban zenélnek, táncolnak). Viszont emberi arcot mindenki maga elé tud képzelni, és ezt láthatja a Holdban is.
Én egyébként a Borsod-A-Z. megyei Jósvafőn csak a hullókra vonatkozó hiedelmet ("kívánj valamit") hallottam az 1970-es évek elején.
Egy érdekesség: néhány ismerősöm, akik néha nézegetik az eget (pl. nyaraláskor, vidéki hétvégi házából), a Fiastyúkot (Pleiadokat)vélte Kosgöncöl-szekérnek. Valóban hasonlít az alakja a Nagygöncöl-höz, kicsiben, ha "letöri a rúdja végét". BQ.
Avatar
Vénkertész
Hozzászólások: 247
Csatlakozott: 2013.08.18. 23:52

Re: Csillagmondák

Hozzászólás Szerző: Vénkertész » 2016.10.03. 21:07

Kedves Lajos bácsi!

Gyerekkoromban mindig nagyszüleimnél voltam nyáron Székkutason, tanyán, ott is mindig kívántunk a "hullócsillag" láttán. Sőt, ha nem pl a perseidákat számolom, most is (általában még egy szépet).

A Hold arcról egy székely barátom felesége azt mondta, hogy az Nagyboldogasszony arca, a barátom meg azt, hogy egy vadász éjjel a Teliholdnál akarta a kapcáját szárítani és, mert nem száradt meg ezért rálőtt a Holdra, az meg felszippantotta. Az a vadász látszik ott.
Válasz küldése

Vissza: “Csillagászattörténet”